Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Ο Παππάς «πολιτικοποιεί» την κόντρα με τον Star- Αναζωπυρώνει τη σύγκρουση για τις άδειες

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής οδηγεί στα άκρα την αντιπαράθεση- Eπιχειρεί να εμπλέξει και τα κόμμα της αντιπολίτευσης στη σκληρή αντιδικία του με το κανάλι της οικογένειας Βαρδινογιάννη-  «Δεν υποκύπτουμε. Ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση θα γίνει κανονικά», είναι το μήνυμά του-  Δίνει «γραμμή» στο ΕΣΡ για το τίμημα.

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στον τηλεοπτικό σταθμό Star που ανήκει στην οικογένεια Βαρδινογιάννη και τον υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά μετά την αγωγή που κατέθεσαν οι ιθύνοντες του καναλιού διεκδικώντας αποζημίωση για τη ζημιά την οποία υπέστη ο σταθμός εξαιτίας των αντισυνταγματικών διαδικασιών που ακολουθήθηκαν στην ακυρωθείσα από το Συμβούλιο της Επικρατείας διαδικασία αδειοδότησης.

Αντιδρώντας στην αγωγή, ο κ. Παππάς επιχειρεί να «πολιτικοποιήσει» την κόντρα εμπλέκοντας στην αντιπαράθεση του με το κανάλι και τα κόμματα της αντιπολίτευσης από τα οποία ζητεί να λάβουν θέσει, και αναζωπυρώνοντας την παλαιά σύγκρουση για την αδειοδότηση. Ενώ δίνει, εμμέσως, «γραμμή» και στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) που είναι αρμόδιο για τη διαδικασία χορήγησης των αδειών, αφενός ότι ο διαγωνισμός «πρέπει να γίνει πολύ σύντομα» και, αφετέρου, ότι «το τίμημα οφείλει να είναι υψηλό, ανάλογο αυτού που πέτυχε ο πρώτος διαγωνισμός».

Το όλο ζήτημα επανήλθε στο προσκήνιο καθώς ο τηλεοπτικός σταθμός Star στράφηκε εναντίον του ελληνικού Δημοσίου αλλά και ονομαστικά εναντίον των υπουργών Νίκου Παππά και Ευκλείδη Τσακαλώτου καθώς και του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσου, υποβάλλοντας αγωγή εναντίον τους. Με αυτή ζητεί να του καταβληθεί αποζημίωση 32,4 εκατομμυρίων ευρώ, υποστηρίζοντας ότι εξαιτίας της μη αδειοδότησής του έχασε διάφορα προγράμματα που είχε κλείσει, όπως το Survivor, και υπέστη εξ αυτού ζημιά από διαφυγόντα διαφημιστικά έσοδα.

Το κανάλι ζητεί επίσης να του επιστραφούν περίπου 300.000 ευρώ για τα έξοδα του φακέλου που ετοίμασε για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό αλλά και 100.000 ευρώ για ηθική βλάβη που υπέστη από φράσεις όπως «αεροπειρατεία καναλαρχών» και άλλες παρόμοιες που χρησιμοποίησαν ο κ. Παπάς και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Τα πέντε ερωτήματα του υπουργού

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, αν και αρχικά αντέδρασε με ειρωνικό τρόπο και σε σχετική ανάρτησή του προέτρεψε τη διοίκηση του καναλιού «να απευθυνθεί στο ταμείο απόρων, παρανόμων καναλαρχών και αποτυχημένων μάνατζερ», επανήλθε αρκετές ώρες αργότερα, συντηρώντας το συγκρουσιακό κλίμα μέσω ερωτημάτων που έθεσε προς το κανάλι και ζητώντας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να λάβουν θέση επί του θέματος.
Ειδικότερα, ο κ. Παππάς απευθύνει προς τα κόμματα τα ακόλουθα, ρητορικού χαρακτήρα, ερωτήματα:

*Μπορεί ένας τηλεοπτικός σταθμός, που επί σειρά ετών εκπέμπει χωρίς νόμιμη άδεια, να ζητά αποζημίωση για τη διεξαγωγή του πρώτου –μετά από 30 χρόνια- διαγωνισμού για χορήγηση τηλεοπτικών αδειών;

*Μπορεί μια εταιρεία να ζητά αποζημίωση για την απώλεια, όπως διατείνεται, διαφημιστικών εσόδων από επιλογές που έκανε η ίδια; Από την ανταλλαγή προγράμματος «δράσης» με ένα άλλο σχετικό με «μαγειρική»; Ή από αυθαίρετες εκτιμήσεις περί απώλειας τηλεθέασης;

*Μπορεί ένας ιδιωτικός οργανισμός να απαιτεί τη «μεταβίβαση» στο Δημόσιο (και κατ’ επέκταση στους πολίτες) εξόδων μισθοδοσίας υπαλλήλων ή προετοιμασίας του για τη συμμετοχή σε διαδικασία, η οποία προβλέπεται από Νόμο που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων;

*Μπορεί ένας τηλεοπτικός σταθμός, αξιοποιώντας την ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων που δεν προχώρησαν σε αδειοδότηση των καναλιών, να απαιτεί τη «διατήρηση» της ανομίας στο τηλεοπτικό τοπίο;

*Μπορεί μια ιδιωτική εταιρεία να παρερμηνεύει μια απόφαση Ανώτατου Δικαστηρίου, αφήνοντας να εννοηθεί πως κατέπεσε στο σύνολό του ένας Νόμος (4339/2015), ο οποίος προβλέπει ελάχιστο αριθμό 400 εργαζομένων ανά σταθμό; Και επί αυτής της ηθελημένης παρερμηνείας να δρομολογεί απολύσεις δεκάδων εργαζομένων;

Δεν περίμενε τις απαντήσεις των κομμάτων…
Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, «τα κόμματα, που ως το 2015 είχαν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας και της εφαρμογής του Νόμου και των αποφάσεων του ΣτΕ για διεξαγωγή διαγωνισμού αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, οφείλουν να τοποθετηθούν επί της άποψης ότι οι ιδιοκτησίες των σταθμών βρίσκονταν εδώ και δεκαετίες σε “καθεστώς ομηρίας και ανασφάλειας”. Όπως και τι μπορεί να σημαίνει αυτό και πώς ακριβώς αξιοποιήθηκε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κατά τα χρόνια της διακυβέρνησής τους».

Χωρίς, πάντως, να αναμένει τις απαντήσεις των κομμάτων, ο κ. Παππάς σπεύδει με την ίδια ανακοίνωση να δηλώσει ότι «η απάντηση της κυβέρνησης σε όλα τα παραπάνω είναι σαφής: Στις πρακτικές που επιλέχθηκαν δεν υποκύπτουμε. Ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών θα γίνει κανονικά. Πρέπει να γίνει πολύ σύντομα. Και το τίμημα οφείλει να είναι υψηλό, ανάλογο αυτού που πέτυχε ο πρώτος διαγωνισμός. Για τη δε τήρηση των νόμων δεν τίθεται αμφισβήτηση». Και καταλήγει: «Τώρα είναι η ώρα των ξεκάθαρων απαντήσεων».

By