Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Ο Ποροσένκο χάνει την περιουσία του λόγω Ουκρανικής κρίσης

Ο «βασιλιάς της σοκόλατας» βλέπει τα δισεκατομμύρια του να χάνονται

poroshenko-porosenko

Πριν γίνει πρόεδρος της Ουκρανίας ήταν μεγιστάνας στο χώρο των τροφίμων. Τον αποκαλούσαν και «βασιλιά της σοκολάτας» λόγω της βιομηχανίας σοκολάτας Roshen και της αλυσίδας ζαχαροπλαστείων που διαθέτει και τα κέρδη του σοκολατοβιομήχανου είχαν πολλά μηδενικά στο τέλος.

Ο Πέτρο Ποροσένκο όμως δεν είναι πια δισεκατομμυριούχος. Η κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία τού έχει στοιχίσει ακριβά και η περιουσία κινείται σε πτωτική τροχιά. Σύμφωνα με το Bloomberg,το ναυάγιο στην εμπορική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ουκρανίας και ΕΕ που θα τόνωνε την οικονομία της χώρας και την πορεία της Roshen οδήγησε τον Ουκρανό πρόεδρο σε σημαντικές απώλειες.

Ο Ποροσένκο είδε την περιουσία του να μειώνεται κατά 30% σε περίπου 720 εκατ. Δολάρια, αφού τα κέρδη της βιομηχανίας του μειώθηκαν κατά 25% μετά την απαγόρευση εξαγωγής των προϊόντων του στη Ρωσία και την κατάσχεση του εργοστασίου του από την κυβέρνηση.

Ο ίδιος προσπάθησε να πουλήσει τη Roshen αλλά δεν μπόρεσε να βρει αγοραστή. Η πολύ κακή οικονομική κατάσταση στην Ουκρανία λόγω του πολέμου με τους φιλορώσους αυτονομιστές έχει βυθίσει τη χώρα σε βαθιά ύφεση κρατώντας τους επενδυτές μακριά από την περιοχή και δημιουργώντας την προοπτική ξεσπάσματος εμφυλίου μέσα στον εμφύλιο.

By