Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

Ο Πούτιν αρνείται να απελευθερώσει τους Ουκρανούς ναύτες: Πολύ νωρίς ακόμη

Είναι πολύ νωρίς να επιστρέψουν οι συλληφθέντες Ουκρανοί ναύτες και τα πλοία που κατελήφθησαν από τη Ρωσία στην Μαύρη Θάλασσα τόνισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγορώντας την ουκρανική κυβέρνηση για πρόκληση ενός γεγονότος, προκειμένου να αποσπαστεί η προσοχή από τα εσωτερικά της προβλήματα.

Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε σε δημοσιογράφους μετά την σύνοδο του G20 στο Μπουένος Άιρες, αλλά και την ακύρωση της μεταξύ τους συνάντησης από τον Ντόναλντ Τραμπ λόγω της άρνησης της Μόσχας να αφήσει ελεύθερος τους 24 Ουκρανούς ναυτες.

Ο Πούτιν υπογράμμισε ότι ήταν αναγκαία η κράτηση των συλληφθέντων ναυτικών, ενώ έχει συνταχθεί και έκθεση, στην οποία επισημαίνεται ότι τα ουκρανικά πολεμικά πλοία παραβίασαν τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας.

Όπως δήλωσε τα αρχεία καταγραφής των πλοίων δείχνουν ότι έγινε προσπάθεια να περάσει μέσα από τον πορθμό του Κερτς Αζοφική Θάλασσα, μία περιοχή που βρίσκεται στην χερσόνησο της Κριμαίας, κάτι που σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο είναι καταφανής πρόκληση.

Ερωτηθείς αν πρόκειται να εξετάσει την ανταλλαγή των ναυτών με Ρώσους κρατούμενους στην Ουκρανία, απάντησε: Δεν σκεφτόμαστε μία ανταλλαγή και η Ουκρανία δεν εξετάζει το συγκεκριμένο ζήτημα. Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για αυτό. Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου ανέφερε: «Οι σημερινές ουκρανικές αρχές δεν ενδιαφέρονται για την επίλυση της σύγκρουσης» μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, σύγκρουση που έχει στοιχίσει τη ζωή 10.000 και πλέον ανθρώπων από τότε που ξέσπασε το 2014. «Κυρίως με ειρηνικά μέσα».

«Όσο θα παραμένουν στην εξουσία, ο πόλεμος θα συνεχίζεται. Είναι πάντα πιο εύκολο να δικαιολογούν τις οικονομικές αποτυχίες από τον πόλεμο» επιρρίπτοντας την ευθύνη σε έναν «ξένο εισβολέα», δήλωσε .

Το Κίεβο και η Δύση κατηγορούν τη Ρωσία, η οποία το 2014 προσάρτησε την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας, ότι υποστηρίζει στρατιωτικά τους φιλορώσους αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας, κάτι το οποίο η Μόσχα αρνείται κατηγορηματικά

By