Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023

Ο πρωθυπουργός του Καναδά χαιρετίζει τη συμφωνία ΗΠΑ – Κούβας

«Συγχαίρω την κυβέρνηση των ΗΠΑ και την κυβέρνηση της Κούβας«

xarper

Η απόφαση του Καναδά να φιλοξενήσει τις μυστικές συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κούβα με στόχο την εξομάλυνση των διμερών τους σχέσεων επέτρεψε στους αξιωματούχους των δύο κυβερνήσεων να εξασφαλίσουν την διακριτικότητα που χρειάζονταν, επισήμανε σήμερα ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ.

Σε μια σύντομη ανακοίνωσή του, ο Χάρπερ «συνεχάρη» τα δύο κράτη για την επιτυχή κατάληξη του διαλόγου τους και ανέφερε πως ο Καναδάς—μια χώρα που έχει πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με την Αβάνα—υποστηρίζει ένα μέλλον για την Κούβα που θα ενστερνίζεται «τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου».

Οι ΗΠΑ και οι Κούβα δεν είχαν διπλωματικές σχέσεις από το 1961 και η πρώτη συνάντηση ανάμεσα σε διπλωμάτες των δύο κρατών έγινε τον Ιούνιο του 2013 στον Καναδά, για να ακολουθήσουν πολλές άλλες.

Ο Καναδάς είναι μια από τις ελάχιστες χώρες που δε διέκοψε ποτέ τις διπλωματικές της σχέσεις με την Κούβα μετά την επανάσταση του 1959. Οι Αμερικανοί τουρίστες που θέλουν να επισκεφθούν το νησί τις περισσότερες φορές, λόγω αυτού του γεγονότος, το κάνουν μέσω Καναδά.

«Συγχαίρω την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και την κυβέρνηση της Κούβας για τον διάλογό τους και τις διαπραγματεύσεις τους οι οποίες καρποφόρησαν και οδηγούν να εξομαλυνθούν οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες», ανέφερε ο Χάρπερ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By