Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, 2021

O Σαρκοζί θέλει να δώσει δεύτερη ευκαιρία στη Βρετανία

Ο πρώην Γάλλος πρόεδρος θα προτείνει νέα ευρωπαϊκή συνθήκη αν επανεκλεγεί, ζητώντας από τη Βρετανία να ψηφίσει ξανά «όχι επάνω στην παλιά Ευρώπη, επάνω στην νέα Ευρώπη»

sarkozi-nikola

Ο Νικολά Σαρκοζί θα προσφέρει στη Βρετανία την ευκαιρία να αντιστρέψει την απόφασή της για Brexit, μέσω διαπραγματεύσεων με τη Γερμανία για νέα συνθήκη του ευρωπαϊκού μπλοκ, αμέσως μόλις κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους στη χώρα του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Τimes, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε την Τρίτη ότι αν εκλεγεί, θα μεταβεί στο Βερολίνο με προσχέδιο νέας ευρωπαϊκής συνθήκης την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης, προκειμένου να εξασφαλίσει και τη στήριξη της Άνγκελα Μέρκελ. Και την αμέσως επομένη, θα ταξιδέψει στο Λονδίνο.

«Θα πω στους Βρετανούς, έχετε φύγει, αλλά έχουμε μια νέα συνθήκη στο τραπέζι οπότε έχετε μια ευκαιρία να ξαναψηφίσετε», δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί. «Αλλά αυτή τη φορά όχι επάνω στην παλιά Ευρώπη, επάνω στην νέα Ευρώπη. Θέλετε να μείνετε; Αν ναι, τόσο το καλύτερο. Γιατί δεν μπορώ να δεχτώ ότι θα χάσουμε τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη όταν διαπραγματευόμαστε με την Τουρκία για τη δική της συμμετοχή στην ΕΕ. Και αν όχι, τότε είναι πραγματικό το όχι. Είστε είτε μέσα, είτε έξω», διευκρίνισε.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι η πρόταση Σαρκοζί μάλλον θα βρει σημαντικά εμπόδια στο δρόμο της, κυρίως λόγω της επιφυλακτικότητας του Βερολίνου απέναντι σε μια πιθανή αναμόρφωση των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά και εξαιτίας των περιορισμών που αντιμετωπίζει η καγκελάριος Μέρκελ ενόψει των γενικών εκλογών του 2017 στη χώρα της.

euro2day

(Visited 1 times, 1 visits today)