Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει δημόσιες σχέσεις για να πλασάρει τις υπό έγκριση μεταρρυθμίσεις»

Στις ενέργειες της κυβέρνησης όσον αφορά στις υπό έγκριση μεταρρυθμίσεις επί του ασφαλιστικού αναφέρεται το Politico

tsipras

«Η Ελλάδα πλασάρει «νέο κοινωνικό συμβόλαιο»» είναι ο τίτλος άρθρου στο Politico, όπου αναφέρεται ότι η Αθήνα προσπαθεί να «πουλήσει» στους πιστωτές της μια ριζική αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος σε αντάλλαγμα μια επιστροφή στις αγορές κεφαλαίων.

«Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει τη ριζική αναδιοργάνωση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, σε μια προσπάθεια να εντυπωσιάσει τις αγορές και να πατήσει το κουμπί επαναφοράς για τη σχέση της με τους εταίρους της στην ΕΕ. Ωστόσο, αντί να επιδιώκει την έγκριση των μεταρρυθμίσεων από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι Έλληνες έχουν ξεκινήσει μια καμπάνια δημοσίων σχέσεων για να πλασάρουν αυτές τις ιδέες σε εθνικές κυβερνήσεις και τους δημοσιογράφους. Πιστεύουν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι θα συναντηθούν την Πέμπτη για να συζητήσουν το ελληνικό ζήτημα, έχουν μια πολύ περιορισμένη οπτική και αδυνατούν να δουν τη μεγάλη πολιτική εικόνα».

Η ανάλυση του Politico σημειώνει ακόμη ότι η παράκαμψη των Βρυξελλών επιχειρείται παρά τον κεντρικό ρόλο που οι αξιωματούχοι της ΕΕ θα παίξουν στην έγκριση του νέου συνταξιοδοτικού συστήματος και την αναμενόμενη άφιξη των «ευρωκρατών» στην Αθήνα στις 18 Ιανουαρίου για να συζητήσουν για τις μεταρρυθμίσεις.

«Έλληνες αξιωματούχοι διαλαλούν το σχέδιο στις Βρυξέλλες και λένε ότι οι πιστωτές δεν θα πρέπει να ερμηνεύσουν την προθυμία της Αθήνας να μεταρρυθμίσει το συνταξιοδοτικό της σύστημα ως ένα σημάδι ότι παραιτείται από τις απαιτήσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Αντίθετα λένε ότι είναι επικεντρωμένη στον πιο άμεσο στόχο να κερδίσουν την εμπιστοσύνη δανειστών και αγορών ώστε να επιστρέψουν στις αγορές κεφαλαίων.

Οι απειλές και οι απαιτήσεις για επιείκεια που κυριάρχησαν στις διαπραγματεύσεις του 2015 με την Ελλάδα απουσιάζουν από το σχέδιο Κατρούγκαλου. Ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε στο Politico ότι η Ελλάδα «πλήρως συμμορφώθηκε με το «γράμμα και το πνεύμα» της συμφωνίας του Ιουλίου και τώρα πηγαίνει πέρα ​​από τις αρχικές απαιτήσεις των πιστωτών.

«Το νέο «πλασάρισμα» κινείται πολύ μακριά σε σχέση με τις σκοτεινές ώρες της Συνόδου Κορυφής του Ιούλη του 2015. Η κυβέρνηση θα ήθελε οι πιστωτές να δουν την αλλαγή στον τόνο της ως αριστερό με την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέφει στις ρίζες του εκλογικού συνασπισμού της: την καταπολέμηση της «ευνοιοκρατίας και πελατειακών σχέσεων» και «τη σάρωση του παλιού καθεστώτος».

Ωστόσο, οι Έλληνες πρέπει να περιμένουν ένα μπαράζ ερωτήσεων σχετικά με το αν οι αριθμοί τους «βγαίνουν» και πώς η οικονομία της χώρας θα αντιμετωπίσει τους νέους φόρους.

Για να εξασφαλιστεί η «κοινωνική αλληλεγγύη», η κυβέρνηση συνεχίζει να υπόσχεται ότι δε θα υπάρξει «καμία μείωση σε κύριες συντάξεις».  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι επίσης πιθανό να ανησυχούν για την κάλυψη των κενών στη χρηματοδότηση των συντάξεων μέσω της αύξησης των εισφορών και όχι μέσω περικοπών και θα περιμένουν να δούν τις λεπτομέρειες σχετικά με το εάν η μεταρρύθμιση καλύπτει όλους τους συνταξιούχους ή μόνο τους νέους.

Ο πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ παραμένει επιφυλακτικός. Απέρριψε, για παράδειγμα, την πρόταση ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι μια πολυτέλεια και όχι αναγκαιότητα: «Μερικές φορές ακούω ότι μπορούμε να κάνουμε χωρίς το ΔΝΤ. Δεν μπορούμε».

Ο Ντάισελμπλουμ υποψιάζεται ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να πιέζει για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά είπε στους δημοσιογράφους στο Άμστερνταμ την περασμένη εβδομάδα ότι αυτό δεν θα συμβεί μέχρι να υπάρξει θετική αξιολόγηση του προγράμματος.

Ένα πράγμα που σχεδόν όλοι είναι πιθανό να συμφωνήσουν σχετικά με το σχέδιο Κατρούγκαλου, αναφέρει το Politico, είναι η παραδοχή της ελληνικής κυβέρνησης ότι τα τελευταία χρόνια «το κόστος των συντάξεων έγινε ανεξάρτητο από τα έσοδα του συστήματος. «Αυτό το χάσμα έχει αυξηθεί τόσο πολύ, ώστε η κυβέρνηση τώρα ισχυρίζεται ότι το σύστημα είναι «στο χείλος της κατάρρευσης».

By