Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου, 2024

Ο Σόιμπλε «βάζει πλάτη» στο σχέδιο Μέρκελ – Μακρόν για ευρωπαϊκό ταμείο ανασυγκρότησης της οικονομίας

Ως ευκαιρία για την Ευρώπη χαρακτηρίζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το σχέδιο της Άνγκελα Μέρκελ και του Εμανουέλ Μακρόν για ευρωπαϊκό «ταμείο ανασυγκρότησης» της οικονομίας.

Μπορεί η πρόταση της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Γάλλου προέδρου να έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις μεταξύ άλλων στην Αυστρία, με τον Σεμπάστιαν Κουρτς να κάνει λόγο για «ένωση χρέους από την πίσω πόρτα», αλλά για τον πρόεδρο της Μπούντεσταγκ και γνωστό θιασώτη της δημοσιονομικής πειθαρχίας, Σόιμπλε δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική.

«Στην Ευρώπη υπάρχει μια οικονομική κατάρρευση άνευ προηγουμένου τις μέρες αυτές. Δεν γνωρίζουμε τι επιπτώσεις θα έχει αυτή η κατάσταση στις κοινωνίες μας. Πέραν τούτου αλλάζουν και οι δομές της παγκόσμιας τάξης.

Για να έχει μια ευκαιρία η Ευρώπη θα πρέπει να δείξει τώρα ότι είναι αλληλέγγυα και έτοιμη να αναλάβει δράση», δήλωσε ο Σόιμπλε στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.

Σόιμπλε: Η πρόταση Μέρκελ – Μακρόν δεν συνιστά αμοιβαιοποίηση προηγούμενων χρεών
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας υποστήριξε ότι το σχέδιο για την ανασυγκρότηση της ευρωπαϊκής οικονομίας που συμφώνησαν Μέρκελ και Μακρόν δεν συνιστά αμοιβαιοποίηση προηγούμενων χρεών, «αλλά η Κομισιόν είναι που θα δώσει ώθηση στην οικονομική ανοικοδόμηση στην Ευρώπη.

Θα υπάρξουν αντιθέτως προγράμματα της Κομισιόν η οποία θα πρέπει να τα ελέγχει αυστηρά για να διαπιστώσει αν χρησιμοποιούνται σωστά τα χρήματα», λέει.

Κι επισημαίνει ότι νέα δάνεια για κράτη μέλη θα αποτελούσαν «θηλειά στο λαιμό τους», επειδή πολλά εξ’ αυτών είναι ήδη πολύ χρεωμένα.

Ο Σόιμπλε σημειώνει ότι είναι «άσκοπο» να μιλά κανείς για «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης» στο πλαίσιο του σχεδίου ανασυγκρότησης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Και υπενθυμίζει ότι απαράβατος όρος για την περαιτέρω θεσμική ανάπτυξη της ΕΕ είναι η αλλαγή των συνθηκών αφήνοντας αιχμές κατά του Σοσιαλδημοκράτη νυν υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ο οποίος συνέκρινε την τρέχουσα κατάσταση με εκείνη που επικρατούσε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού στα τέλη του 18ου αιώνα, όταν αμερικανικές Πολιτείες συναίνεσαν στη μεταφορά εξουσιών στην κεντρική διοίκηση στην Ουάσιγκτον.

Παράλληλα επέκρινε τον Σολτς και τον υπουργό Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ για την προσπάθειά τους να κατευνάσουν ανησυχίες για τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης. «Όταν η παγκόσμια οικονομία συρρικνώνεται κατά 10%, τότε είναι μάλλον εξεζητημένο να λες ότι όλα θα συνεχίσουν χαρωπά, όπως μέχρι τώρα» σημειώνει με νόημα.

Σόιμπλε: Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη
Ο Σόιμπλε σημείωση ότι είναι κατανοητό που ορισμένες χώρες επιζητούν εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού υποστήριξε σε εθνικές δομές, περιλαμβανομένου του κλεισίματος των συνόρων, αλλά αυτό δεν θα λύσει τα μεγάλα προβλήματα.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να αυτο-μπλοκαριστεί η Ευρώπη. Αν αποτύχουμε ενόψει μιας ιστορικής κρίσης η εποχή της Ευρώπης θα φθάσει στο τέλος της», προειδοποίησε ο επικεφαλής της Μπούντεσταγκ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By