Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023

Ο Σταϊκούρας παρουσίασε στη Βουλή τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας: 36, 6 δισεκατομμύρια ευρώ

Ο Χρήστος Σταϊκούρας από τη Βουλή παρουσίασε απαντώντας σε ερώτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας τα οποία πως είπε στο τέλος Μαρτίου ανέρχονται σε 36, 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε αναλυτικά το συνολικό ταμείο λέγοντας: «Στο τέλος Μαρτίου το συνολικό ταμείο ανέρχεται σε 36, 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Ποια είναι η ανάλυση αυτού του ποσού;

Τα 15,7 δις από αυτά είναι η τελευταία εκταμίευση από τον μηχανισμό σταθερότητας (ESM) προς τη χώρα και από τα υπερπλεονάσματα εκείνης της περιόδου.
9 δισεκατομμύρια από δόσεις του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, 3 δισεκατομμύρια από εκδόσεις χρέους, 3,7 τοις εκατομμύρια ευρώ από πλεονάσματα.

Τα 10,7 δις ευρώ είναι τα διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης που είναι στις εμπορικές τράπεζες και στην τράπεζα της Ελλάδος. Τα 10,2 δις ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα της κεντρικής διοίκησης. Σύνολο 36,6 δις ευρώ.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι παρουσίασε αναλυτικά όπως δεν έχει γίνει ποτέ στην ολομέλεια το ταμείο της χώρας, ενώ την ίδια ώρα εξαπέλυσε επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα για τις υποσχέσεις που δίνει σε όλες τις κοινωνικές ομάδες

«Κάθε μέρα όποιον βλέπει ο κ. Τσίπρας υπόσχεται πόρους που δεν ήταν στο πρόγραμμα που παρουσίασε, μοίρασε και συνεχίζει να μοιράζει κάθε μέρα υποσχέσεις για στήριξη κλάδων με επιπλέον πόρους που δεν είχαν συμπεριληφθεί στις αρχικές προτάσεις. Η αξιωματική αντιπολίτευση υιοθετεί πλήρως τη λογική του περάστε κόσμε. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης σε επανάληψη στα καλύτερα του».

Όσον αφορά το περίφημο μαξιλάρι και  αν η κυβέρνηση έβαλε χέρι σε αυτό ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι σε αυτό οι πιστώσεις γίνονται με τη μεταφορά τριών ποσών:

-Του καθαρού εσόδου κατόπιν υποδείξεως του ΟΔΔΗΧ, που προκύπτει από την προσφυγή του Ελληνικού Δημοσίου στην αγορά κεφαλαίων μέχρι τη λήξη του τρίτου προγράμματος στήριξης.

-Ποσών κατόπιν υποδείξεως του ΟΔΔΗΧ, που προέρχονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, με σκοπό τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος για την ασφαλή πρόσβαση της χώρας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων.

-Ποσών από τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου.

«Ο συγκεκριμένος λογαριασμός, και μόνο, αποτελεί το λεγόμενο «μαξιλάρι ασφαλείας», όπως επιβεβαίωσε και ο κ. Τσακαλώτος, με άρθρο του στη «Ναυτεμπορική» και όχι τα ταμειακά διαθέσιμα της Κεντρικής Διοίκησης και των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Και αυτό το ποσό δεν μπορεί να αξιοποιηθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, μέσα μάλιστα από αυστηρές διαδικασίες και προϋποθέσεις», είπε ο κ. Σταϊκούρας

Ακόμη ο υπουργός οικονομικών ανέφερε ότι τα repos, από 8,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, διαμορφώθηκαν στα 19,2 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019, και σήμερα είναι στα 33,8 δισ. ευρώ.

Τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα Κράτους και Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, από 16 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, διαμορφώθηκαν στα 27 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019, χωρίς τον ειδικό Λογαριασμό, και σήμερα είναι στα 21 δισ. ευρώ. Η μικρή μείωση σε αυτά οφείλεται στην κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου, όπως είναι:

Η πρόωρη εξόφληση μέρους των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το Νοέμβριο του 2019,

Η σταδιακή μείωση Εντόκων Γραμματίων Ελληνικού Δημοσίου, από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως τον Φεβρουάριο του 2020,  και η μερική ενίσχυση του τακτικού αποθεματικού του Υπουργείου Οικονομικών για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Η αποτίμηση της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις συστημικές τράπεζες, από 11,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, κατρακύλησε στο 1,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019.

Συνεπώς, η συνολική «δημόσια περιουσία», από 28 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, διαμορφώθηκε στο ίδιο ύψος τον Ιούνιο του 2019, χωρίς τον ειδικό λογαριασμό. Τέλος Μαρτίου, το συνολικό «ταμείο» ανέρχεται στα 36,6 δισ. ευρώ.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/staikoyras-paroysiase-tameiaka-diathesima-tis-horas

(Visited 1 times, 1 visits today)
By