Κυριακή, 9 Μαΐου, 2021

O ΣΥΡΙΖΑ του 2015 δεν υπάρχει πια

Οι… δεξιοί του ΣΥΡΙΖΑ και η στροφή στον ρεαλισμό – Ποιοι λένε ότι ο Τσίπρας εμφανίζεται σαν ψεύτης – Η μετακίνηση από την ριζοσπαστική αριστερά στην αριστερή σοσιαλδημοκρατία – Το πάλαι ποτέ αντιμνημονιακό κόμμα κατατάσσεται και επισήμως στις μνημονιακές δυνάμεις

Ο Τσίπρας του 2012, ο οποίος ήθελε να νικήσει τον «Μερκελισμό» και να καταγγείλει μονομερώς όλες τις συμφωνίες της Αθήνας με τους πιστωτές, αποτελεί παρελθόν. Δεν υπάρχει πια όμως ούτε ο Τσίπρας του 2015, ο οποίος μετά τη νίκη του στις εκλογές είχε υποσχεθεί ότι τερματίζεται άμεση η πολιτική της λιτότητας. Η διαπίστωση είναι της Frankfurter Allgemeine Zeitung, αλλά είναι πολλοί Έλληνες, μεταξύ των οποίων και υψηλόβαθμοι παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, οι οποίοι την ασπάζονται.

Βεβαίως, όσοι εκ των βουλευτών του Αλ. Τσίπρα παραδέχονται την στροφή των 180° του πρωθυπουργού προτιμούν να λένε πως αυτή έγινε εξ ανάγκης και όχι επειδή πρόδωσε τα πιστεύω του. Με αυτό τον τρόπο δικαιολογούν και οι ίδιοι την αιφνίδια μεταστροφή τους: από ακραίοι επικριτές των μνημονίων έχουν φτάσει να ψηφίζουν σε δύο χρόνια δύο μνημόνια. Οι απογοητευμένοι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ -οι οποίοι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις φθάνουν μέχρι και το 60% της δύναμής του στις τελευταίες εκλογές- έχουν όμως αντίθετη άποψη: Ο πρωθυπουργός και η ηγετική ομάδα της κυβέρνησης και της Κουμουνδούρου εγκατέλειψαν, λένε, τις ιδέες τους και πλέον αυτό που πρωτίστως τους ενδιαφέρει είναι η παραμονή στην εξουσία.

Οι «δεξιοί του ΣΥΡΙΖΑ» (όπως αποκαλούν οι «53» του Τσακαλώτου τον Παπαδημούλη, τον Μπαλάφα, τη Δούρου και κάποιους εκ των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού) που επικροτούν τη στροφή προς τον ρεαλισμό, υποστηρίζουν ότι ήρθε η ώρα ο Αλέξης Τσίπρας να ξεκόψει οριστικά, ακόμη και σε διακηρυκτικό επίπεδο, από το παρελθόν. «Δεν μπορεί να μετεωριζόμαστε και να πατάμε σε δύο βάρκες. Ή θα δεχθούμε ότι είμαστε κυβερνώσα αριστερά και θα αποδεχθούμε τις ευθύνες που συνεπάγεται η διακυβέρνηση ή διαφορετικά να τα παρατήσουμε, να πάμε σε εκλογές και να γυρίσουμε στην αντιπολίτευση και την ιδεολογική ασφάλεια που αυτή παρέχει», μας λέει ένα επίλεκτο μέλος της προεδρικής πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάποιος άλλος, του οποίου τη γνώμη υπολογίζει ο Αλ. Τσίπρας είναι πιο ριζοσπάστης. Θεωρεί ότι κάνει λάθος ο πρωθυπουργός που επιμένει να μιλάει για αριστερά, ιδίως μετά και την ψήφιση, προχθές, του νέου μνημονίου που κατατάσσει και τυπικά τον ΣΥΡΙΖΑ στις λεγόμενες μνημονιακές δυνάμεις. «Πρέπει να αποδεχθούμε την πραγματικότητα και να μετακινηθούμε επειγόντως και επισήμως από τη ριζοσπαστική αριστερά στο χώρο της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας. Όσο δεν το κάνουμε η αντίφαση ανάμεσα σ” αυτά που λέμε και σ” αυτά που πράττουμε θα μας καταστρέφει πολιτικά και εκλογικά», μας λέει.

Με τη γνώμη του συμφωνεί και ηγετικό στέλεχος γνωστής εταιρείας δημοσκοπήσεων: «Όσο στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να ομνύουν στην αριστερά τόσο λιγοστεύουν αυτοί που τους πιστεύουν», υποστηρίζει. Και προσθέτει: «Δίνουν εύκολη τροφή στο ΚΚΕ, τον Λαφαζάνη, τη Ζωή, τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ να τους καταγγέλλουν ότι ευτελίζουν την έννοια της αριστεράς και κατ” επέκτασιν, επειδή η κατηγορία εμπεριέχει ισχυρή δόση αληθείας, να τους λεηλατούν από αριστερά. Την κατηγορία αυτή, επειδή ακριβώς πιάνει τόπο, την χρησιμοποιούν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Στην κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσουν ότι η αντίφαση ανάμεσα στα αριστερά λόγια και την δεξιά πράξη είναι τόσον εμφανής που κάνει πιστευτή την κατηγορία της αντιπολίτευσης ότι είναι ψεύτες. Ακόμη κι αν η πολιτική που εφαρμόζουν, είναι, όπως λένε, αναγκαστική αυτό δεν μειώνει καθόλου τις επιπτώσεις στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Μου κάνει εντύπωση που ένας έξυπνος πολιτικός, όπως ο Τσίπρας, δεν αντιλαμβάνεται το προφανές και δεν αλλάζει την ρητορική του. Επιμένει να ομιλεί στο όνομα της αριστεράς όταν το μέλλον του είναι στην Κεντροαριστερά. Όσο συνεχίζει να το κάνει, αυτός και ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάνουν και οι αντίπαλοί τους θα κερδίζουν. Κάποτε, ναι ήταν κάτι άλλο, τώρα όμως δεν είναι. Ο κόσμος αυτό το βλέπει και δεν μπορείς να τον κοροϊδέψεις».

Όσοι επιστήμονες, αναλυτές και δημοσκόποι μελετούν επισταμένως τις κοινωνικές διεργασίες και τις πολιτικές μετατοπίσεις υποστηρίζουν ότι, μετά και την ψήφιση της επέκτασης του τρίτου μνημονίου μέχρι το 2021, θα πρέπει στην κυβέρνηση να σταματήσουν να ομιλούν και για «αντιμνημόνια και αποτελεσματική διαπραγμάτευση», επειδή, όπως λένε, «είναι πλέον λίγοι, ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί που τα πιστεύουν». Όταν όλοι παραδέχονται, από τον Τσακαλώτο και τον Φίλη μέχρι και τον τελευταίο βουλευτή, ότι το μνημονιακό πλαίσιο συνεχίζεται και η μόνη διαφωνία είναι αν το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε είναι τέταρτο μνημόνιο ή προέκταση του τρίτου, όταν όλοι το παραδέχονται αυτό και επίσης παραδέχονται πως τα νέα μέτρα αξίας 4,9 δις είναι επαχθή και άδικα, είναι «τουλάχιστον ανοησία κάποιοι στην κυβέρνηση να θεωρούν πως η διαπραγμάτευση ήταν επιτυχής και ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να βρίσκεται στο λεγόμενο αντιμνημονιακό στρατόπεδο».

Ποιοι λένε ότι ο Τσίπρας εμφανίζεται σαν ψεύτης

Θεωρούν δε πως αν ο πρωθυπουργός διακηρύξει και επισήμως τη στροφή στο ρεαλισμό μόνο κέρδος θα έχει. «Τώρα», λένε, «εμφανίζεται ωσάν να είναι ψεύτης. Χάνει στους σοβαρούς και νοήμονες ανθρώπους, οι οποίοι γνωρίζουν επακριβώς πως έχει η κατάσταση. Δεν περιμένουν ότι η ταλαιπωρία τους θα τελειώσει το 2017 ή το 2018 και γι” αυτό εκνευρίζονται όταν ακούνε να τους υπόσχονται κινέζικους -και άλλης προελεύσεως- πακτωλούς που θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Ακόμη και προοδευτικοί πολίτες, που έχουν ισχυρά αντιδεξιά αισθήματα, όταν νοιώθουν ότι η «κυβέρνηση της αριστεράς» δεν τους λέει την αλήθεια ή ακόμη χειρότερα προσπαθεί να τους παρουσιάσει το μαύρο για άσπρο, είναι λογικό να προσχωρούν στο αντικυβερνητικό, κι όχι κατ” ανάγκην μητσοτακικό, στρατόπεδο».

Εκτός από τους αριστερούς και τους νοήμονες ανθρώπους η κυβέρνηση -μετά και την χθεσινή ψηφοφορία που σφραγίζει οριστικά την επικράτηση της Μέρκελ και του Σόϊμπλε- χάνει και σε κοινωνικές κατηγορίες που μέχρι πρότινος θεωρούσε πως διάκεινται φιλικά προς αυτήν. Καταρχήν οι συνταξιούχοι, κάποιοι εκ των οποίων, σύμφωνα με υπολογισμούς χάνουν έως και τρεις συντάξεις. Επόμενη κατηγορία οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι ενδέχεται να χάσουν ακόμη περισσότερα εάν ευοδωθεί η προσπάθεια του Τόμσεν να κοπεί όχι μόνον από τις συντάξεις, αλλά και από τα μισθολόγια περίπου 150.000 των δημοσίων υπαλλήλων η προσωπική διαφορά στους μισθούς τους. Ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίοι με τα νέα μέτρα και τις ασφαλιστικές εισφορές υφίστανται πραγματικό Ματζικέρτ. Οι αγρότες, που παραδοσιακά είναι συντηρητικοί ψηφοφόροι και συνήθως ψηφίζουν αυτόν από τον οποίον προσδοκούν να έχουν τα περισσότερα ωφέλη, θα πάνε, οι περισσότεροι, στον Μητσοτάκη μην έχοντας πλέον να περιμένουν τίποτε από τον Τσίπρα.

Οι ΔΕΚΟ και οι απώλειες ψηφοφόρων στις ένοπλες δυνάμεις

Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση υπολογίζεται ότι θα χάσει ψηφοφόρους σε χώρους, αλλά και σε πόλεις όπου γίνονται αποκρατικοποιήσεις. Αβεβαιότητα υπάρχει σε 40000 εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κ.α) που μπαίνουν για πώληση στο ΤΑΙΠΕΔ. Ένα ακόμη πρόβλημα είναι οι απώλειες που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο των ειδικών μισθολογίων (ένστολοι, πανεπιστημιακοί, κ.α.) όπου γίνονται περικοπές, ενώ πρόβλημα υπάρχει και στις τοπικές κοινωνίες, όπου οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι, όπως παραδέχεται και κυβερνητικός παράγοντας «και οι καλύτεροι του χωριού». Σε ορισμένες δε περιπτώσεις προκαλούν ακόμη και δυσφορία στους κατοίκους με τη συμπεριφορά τους. «Όταν οι τελάληδες και οι αγωγοί δεν είναι καλοί υπάρχει βραχυκύκλωμα», μας λέει βουλευτής επαρχίας.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός θα πρέπει αφενός να αντιστοιχήσει την ρητορική του στα νέα δεδομένα που δημιούργησε η υπερψήφιση ενός ακόμη μνημονίου από το κόμμα του που κέρδισε την εξουσία υποσχόμενο ότι θα τερματίσει τη μνημονιακή κατοχή, δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ μέτρα σε βάρος των συνταξιούχων και των χαμηλόμισθων και θα προστατεύσει τους μικρομεσαίους. Και αφετέρου να προσαρμόσει και το κυβερνητικό σχήμα στα νέα καθήκοντα που απορρέουν από τη δέσμευση για πλήρη συμμόρφωση στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνονται και οι οποίες θα γίνουν έτι περαιτέρω ανελαστικές από τη στιγμή που υπάρξει και συμφωνία για αναδιάρθρωση του χρέους…

(Visited 1 times, 1 visits today)
By