Δευτέρα, 10 Μαΐου, 2021

Ο Τραμπ διαφωνεί με τη Fed. Μπορεί να την ελέγξει;

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε ανοιχτά τη διαφωνία του με την πολιτική της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για την άνοδο των επιτοκίων, θεωρώντας ότι βλάπτει την οικονομία.

Μπορεί, όμως, ο Τραμπ να ελέγξει τη Fed; To CNBC υποστηρίζει ότι αυτό είναι δυνατό για τον Λευκό Οίκο, διαμορφώνοντας κατά βούληση τις ισορροπίες στο Συμβούλιο των Διοικητών (Board of Governors) της Fed.

Το Συμβούλιο των Διοικητών πρέπει να έχει επτά μέλη. Προς το παρόν έχει μόνο τρία. Δύο εξ αυτών έχουν τοποθετηθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Αλλοι δύο Διοικητές έχουν λάβει το χρίσμα από τον Αμερικανό πρόεδρο και αναμένουν την έγκριση του διορισμού τους από τη Γερουσία. Όταν εγκριθεί ο διορισμός τους, ο Τραμπ θα αναγορεύσει άλλους δύο.

Επί της ουσίας, λοιπόν, είναι πιθανό έξι από τα επτά μέλη του Συμβουλίου των Διοικητών να είναι τοποθετημένα από τον Τραμπ.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτών Αγορών (FOMC), που είναι υπεύθυνη για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής, έχει 12 μέλη. Επτά από τους 12 είναι τα μέλη του Συμβουλίου των Διοικητών. Τα άλλα πέντε μέλη είναι πρόεδροι των πολιτειακών καταστημάτων της Federal Reserve.

Από αυτά τα πέντε μέλη, ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης έχει ήδη αναγορευτεί από τον Λευκό Οίκο. Τα άλλα τέσσερα μέλη πρέπει να πάρουν το πράσινο φως από το Συμβούλιο των Διοικητών. Ο ένας εξ αυτών, ο πρόεδρος της Fed Μινεάπολις, έχει ταχθεί ήδη υπέρ της παύσης στην άνοδο των επιτοκίων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By