Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023

Ο Τσίπρας κάρφωσε τη Ζωή: Να βλέπουμε την ουσία, όχι τη διαδικασία

Ηττηθήκαμε, αλλά η νίκη των αντιπάλων μας ήταν πύρρειος

tsipras-vouliBBB
Δεν θα υπάρξει κανένας πλειστηριασμός α’ κατοικίας, το νομοσχέδιο θα έρθει το φθινόπωρο- Η Αριστερά κυβέρνηση «οχυρό μάχης» που δεν εγκαταλείπω – Θα βάλουμε τέλος στις προσωρινές άδειες των καναλαρχών- Σε μερικούς κύκλους στην Ευρώπη δεν έχει φύγει η ιδέα του Grexit -Χειροκρότησε και η Κωνσταντοπούλου την ομιλία Τσίπρα

Ηττηθήκαμε, αλλά η νίκη των αντιπάλων μας ήταν πύρρειος, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παραδεχόμενος πως η κατάληξη των διαπραγματεύσεων δεν ήταν θετική για την κυβέρνηση.

Οι συσχετισμοί ήταν εκπληκτικά ετεροβαρείς στην Ευρώπη, τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι χαμένοι είναι μόνο οι αγώνες που δεν δίνονται, οι αγώνες που φτάνουν ως τα άκρα δίνουν κάποια στιγμή καρπούς. Δεν μετανιώνω για τον αγώνα που δώσαμε ούτε στιγμή, είμαι περήφανος, επεσήμανε.

Η Ευρώπη δεν είναι ίδια, μετά τη 12 του Ιούλη, καθώς ο διάλογος που αφορά το ίδιο της το μέλλον έχει αρχίσει, τόνισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας αναφορά στον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και στον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

Σφάλλουν όσοι ισχυρίζονται ότι το δημοψήφισμα έφερε χειρότερη συμφωνία, ή το κάνουν συνειδητά, τόνισε ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι η πρόταση της 25ης του Ιούνη που τέθηκε σε ψηφοφορία προέβλεπε πεντάμηνη παράταση του προγράμματος με δάνειο 7 δισ. ευρώ και υποχρεώσεις ύψους 12 δισ. ευρώ, ενώ αντίθετα η σημερινή συμφωνία δίνει το χρόνο για να ακυρώσει την κινδυνολογία περί Grexit και να διευκολύνει την προοπτική ανάπτυξης και επενδύσεων στη χώρα. Σε μερικούς κύκλους στην Ευρώπη δεν έχει φύγει η ιδέα για Grexit, επεσήμανε ο κύριος Τσίπρας.

Υπάρχει σαφής δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους προκειμένου να γίνει βιώσιμο. Σήμερα δεν συζητείται αν θα γίνει αναδιάρθρωση χρέους, αλλά σε τι βάθος θα γίνει, είπε ο πρωθυπουργός.

Από αύριο πολεμούμε την διαφθορά, την διαπλοκή, τη φοροδιαφυγή, επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέροντας πως το νομοσχέδιο για τις άδειες των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών αποτελεί εγγύηση για το ξεκαθάρισμα του τηλεοπτικού τοπίου: «Θα βάλουμε τέλος στις προσωρινές άδειες των καναλαρχών», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευσή του πως εξαιρείται των πλειστηριασμών η πρώτη κατοικία, λέγοντας ότι «χωρίς την εγγύηση της πρώτης κατοικίας, εμείς δεν υπάρχουμε».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι συνθήκες που καλούμαστε να νομοθετήσουμε δεν είναι κανονικές, αλλά δεν πρέπει να μένουμε στην διαδικασία, πρέπει να βλέπουμε την ουσία, τόνισε, αφήνοντας αιχμές κατά της προέδρου της Βουλής, λαμβάνοντας το λόγο λίγο πριν τη 1 το πρωί.

Ο κ. Τσίπρας απαντώντας στην γραπτή ανακοίνωση του κ. Λαφαζάνη που έκανε λόγο για «κυβέρνηση της Αριστεράς για τις καρέκλες» είπε: «Κάποιοι δηλώνουν ότι δεν έχει σημασία αν σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση θα είναι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ή άλλα κόμματα που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια. Παρομοιάζουν μάλιστα την κυβέρνηση της Αριστεράς με κυβέρνηση που θέλει καρέκλες και αξιώματα. Θλίβομαι! Όμως δεν μπορώ να μην σχολιάσω πως σε ότι αφορά τον δικό μου κώδικα αξιών η κυβέρνηση της Αριστεράς είναι οχυρό μάχης για την προστασία των δικαιωμάτων του λαού και της προστασίας των λαϊκών στρωμάτων και των αδικημένων. Αυτό το οχυρό μάχης δεν προτίθεμαι να εγκαταλείψω. Δεν θα γίνουμε ούτε δειλοί ούτε ριψάσπιδες. Οι αγώνες θα δοθούν με την ίδια μαχητικότητα και αξιοπρέπεια και θα είναι μάχες που θα κερδηθούν».

Με ρωτήσατε γιατί δεν πήραμε την συμφωνία με τα δύο δισ. ευρώ, καλά εμείς δεν την πήραμε, αλλά εσείς γιατί δεν την πήρατε, να μας σώσετε, διερωτήθηκε λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός, απαντώντας στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Η πραγματικότητα είναι ότι όχι μόνο όλα αυτά που αναγκαζόμαστε τώρα να προχωρήσουμε, αλλά και βαριά δημοσιονομικά μέτρα θα αναγκαζόσασταν να πάρετε με εκείνη τη συμφωνία. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορούμε να βγούμε από τα μνημόνια με το χρέος σε αυτή την κατάσταση, με προοπτική να φτάνει στο 200%, ας παραδεχτούμε ότι χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους για να βγούμε έστω μεσομακροπρόθεσμα από τα μνημόνια, κατέληξε ο πρωθυπουργός

(Visited 1 times, 1 visits today)