Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο Βαρουφάκης απαντά στον Τσίπρα για το αν ήταν λάθος επιλογή

Απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα και όσα είπε στον «Guardian» δίνει με επιστολή του στην εφημερίδα ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Δεδομένου ότι παρουσίασα στον κ. Τσίπρα τα σχέδιά μου για την αποτροπή της επιθετικότητας της τρόικας και για να απαντηθεί ένα πιθανές αδιέξοδο (και οποιαδήποτε κίνηση από την τρόικα να εκδιώξει την Ελλάδα από την ευρωζώνη) πριν κερδηθούν οι εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και εγώ επελέγην από αυτόν ως υπουργός Οικονομικών (όπως κάποιος μπορεί να υποθέσει) με αξιολογική βάση η απάντησή του φανερώνει μια βαθιά ανακολουθία.

»Ή εγώ ήμουν η σωστή επιλογή για να αποτελέσω την αιχμή του δόρατος στη «σύγκρουση» με την τρόικα των δανειστών της Ελλάδας επειδή τα σχέδιά μου ήταν πειστικά ή τα σχέδιά μου δεν ήταν πειστικά και επομένως ήμουν η λάθος επιλογή ως ο πρώτος του υπουργός Οικονομικών.

»Υποθέτοντας, όπως κάνει και ο κ. Τσίπρας, ότι ήμουν και η σωστή επιλογή για την αρχική αντιπαράθεση και ότι το δικό μου σχέδιο Β ήταν τόσο αόριστο που δεν άξιζε τον κόπο ούτε να συζητηθεί, είναι αναληθές, αν και διορατικό, διότι αποκαλύπτει ότι ήταν αδύνατο να διατηρηθεί μια ριζοσπαστική κριτική των προκατόχων του ενώ ταυτόχρονα υιοθετούσε το δόγμα της ΤΙΝΑ (There Is No Alternative-Δεν Υπάρχει Εναλλακτική).

Καθώς η δική μου εκδοχή των γεγονότων του 2015 έχει δημοσιοποιηθεί (βλ. το πρόσφατο βιβλίο μου «Ενήλικες στο δωμάτιο») δεν επιθυμώ να προσθέσω τίποτα παραπάνω για εκείνη την περίοδο. Αυτό που προέχει τώρα είναι να τερματιστεί η ερημοποίηση της Ελλάδας, η οποία προχωράει με τρομακτικά βήματα, σύμφωνα με τις διατάξεις του γ” μνημονίου, των νέων μη βιώσιμων δανείων, τους εξουθενωτικούς ρυθμούς ανάπτυξης και την αυτοτροφοδοτούμενη και αυτοκαταστροφική λιτότητα.

»Είναι καλύτερο σχέδιο το να παίζει κανείς τον ρόλο του «φυλακισμένου-πρότυπο» στους δανειστές μας από αυτό που ο κ. Τσίπρας απέρριψε ως «αδύναμο και αναποτελεσματικό»; Αυτό είναι το ερώτημα», καταλήγει ο Γ. Βαρουφάκης.

Τσίπρας: Εκανα λάθος επιλογή προσώπων

Νωρίτερα, μέσω του βρετανικού Guardian έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας τις πρώτες απαντήσεις μετά το σάλο που δημιουργήθηκε για άλλη μια φορά σχετικά με τα γεγονότα του 2015, όπως αποκαλύπτει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στο τελευταίο του βιβλίο.

Όπως λέει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, «έκανα λάθη, μεγάλα λάθη. Ίσως το μεγαλύτερο να ήταν επιλογή προσώπων σε θέσεις-κλειδιά».

Πρόσθεσε μάλιστα πως το σχέδιο Βαρουφάκη για παράλληλο σύστημα πληρωμών ήταν «τόσο ασαφές που δεν άξιζε καν να μιλήσουμε για αυτό». «Ήταν απλώς αδύναμο και αναποτελεσματικό», συμπλήρωσε.

Προσπαθώντας να απαντήσει στους ισχυρισμούς Βαρουφάκη πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μελετούσε σοβαρά το ενδεχόμενο Grexit το 2015, ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε μεν πως ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε συγκρουσιακή στρατηγική, όμως ουδέποτε αναλογίστηκε έξοδο από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Να αφήσουμε την Ευρώπη και να πάμε πού […] σε άλλο γαλαξία», διερωτήθηκε ειρωνικά ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι ιστορικά αναπόσπαστο τμήμα της Ευρώπης. Προσέθεσε ότι τυχόν Grexit απλώς θα επιβράβευε όσους ήθελαν να τιμωρήσουν την Ελλάδα, αναφέροντας χαρακτηριστικά τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Ο Γιάννης προσπαθεί να γράψει ιστορία με διαφορετικό τρόπο», λέει. «Ίσως να έρθει η στιγμή που θα ειπωθούν κάποιες αλήθειες … όταν φτάσαμε στο σημείο να διαβάζουμε αυτό που παρουσίασε ως σχέδιο Β ήταν τόσο αόριστο, δεν άξιζε να μιλάμε. Ήταν απλά αδύναμο και αναποτελεσματικό».

Λέει ακόμη για τον Βαρουφάκη και τη σχέση του με τον Σόιμπλε: «Νομίζω ότι ήταν το alter ego του. Τον αγάπησε. Τον σεβάστηκε πάρα πολύ και τον σέβεται ακόμα. »

Μετά από δύο χρόνια στην εξουσία, κατά τα οποία η Ελλάδα βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και της εξόδου από την ευρωζώνη, ο κ. Τσίπρας παραδέχεται επίσης πως όταν πρωτοεξελέγη δεν είχε ιδέα του «πόσο μεγάλες θα ήταν οι καθημερινές δυσκολίες» της διακυβέρνησης. «Νομίζω πως τώρα έχω πολύ διαφορετική εικόνα σε σχέση με αυτή που είχα αρχικά», προσθέτει.

Στη συνέντευξη ο Ελληνας πρωθυπουργός «επιμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επιφέρει μια ηθική επανάσταση που θα αλλάξει βαθιά τον τρόπο με τον οποίο κυβερνάται η Ελλάδα»: «Αν βγεις έξω στο δρόμο και ρωτήσεις για αυτή την κυβέρνηση, πολλοί μπορεί να μας πουν ψεύτες αλλά κανείς δεν θα πει ότι είμαστε διεφθαρμένοι ή ανήθικοι ή ότι βάλαμε το δάχτυλο στο βάζο με το μέλι».

Ο κ. Τσίπρας εκτιμά πάντως ότι η Ελλάδα έχει πλέον ξεπεράσει «τα χειρότερα» της κρίσης και πλέον, «σιγά-σιγά», βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης. «Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα τώρα ότι η οικονομία ανεβαίνει», είπε ο πρωθυπουργός, παρά τη μηδενική ανάπτυξη του περσινού έτους. Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση […] και στο τέλος αυτό θα κριθεί».

By