Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Ο Ζάεφ λέει όχι στον Μακρόν: Αναποτελεσματική η ιδέα για καθεστώς προνομιακού εταίρου

Ο Εμανουέλ Μακρόν μπορεί να εμφανίζεται πως έχει ένα plan B για τη Βόρεια Μακεδονία, αναφορικά με την ένταξή της στην ΕΕ, αλλά η ιδέα αυτή κάθε άλλο παρά ενθουσιάζει τον Ζόραν Ζάεφ.

Ο Γάλλος πρόεδρος ήταν εκείνος που μπλόκαρε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τόσο για τη Βόρεια Μακεδονία, όσο και για την Αλβανία. Μάλιστα, ο Ζάεφ χαρακτήρισε προσωπικό πλήγμα την απόφαση αυτή, σε συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα «Danas».

«Είναι μια ουλή που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο πρόσωπο μου. Ξέρετε όμως ότι πολλές φορές τα σημάδια στο πρόσωπο μετά από μία μάχη δείχνουν πόσο μεγάλη αξία έχει αυτό για το οποίο αγωνίζεστε», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Τώρα, ο Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει πρόταση για εναλλακτική λύση- σύμφωνα με σερβικά ΜΜΕ- η οποία θα προβλέπει ένα είδος εταιρικής σχέσης της ΕΕ με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Ο Ζόραν Ζάεφ όμως απορρίπτει αυτό το σχέδιο που φέρεται να έχει ο Γάλλος πρόεδρος.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε, ο Ζάεφ χαρακτήρισε αναποτελεσματική την ιδέα του Μακρόν να δοθεί καθεστώς προνομιακού εταίρου στις προς ένταξη χώρες μέχρι να ολοκληρωθούν οι διεργασίες αναδιάρθρωσης στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας μπορεί μόνο να συμβάλει στη μεταρρύθμιση αυτή. Καμία εταιρική σχέση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Δεν νομίζω ότι είναι μια βιώσιμη σχέση και δεν θα παράγει τα επιθυμητά αποτελέσματα για κανέναν, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης», υπογράμμισε ο Ζάεφ, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ενώ δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των δυτικών Βαλκανίων.

Ακόμη, ο Ζόραν Ζάεφ υπερασπίστηκε για μία ακόμη φορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως και τη διευθέτηση των προβλημάτων της Βόρειας Μακεδονίας με τη Βουλγαρία.

«Με τις συμφωνίες με την Ελλάδα και την Βουλγαρία κλείσαμε όλα τα διμερή ζητήματα με τους γείτονες. Σήμερα όλοι οι γείτονες είναι οι μεγάλοι μας φίλοι.

Η Ελλάδα και η Βουλγαρία είναι μεταξύ των πιο ένθερμων υποστηρικτών της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζάεφ και σημείωσε ότι αυτές οι συμφωνίες έχουν ήδη θετικά αποτελέσματα στην οικονομία, μέσω της αύξησης των εμπορικών συναλλαγών και των ξένων επενδύσεων, που έφεραν μείωση της ανεργίας και αύξηση των κατώτατων μισθών.

Αναφερόμενος στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 12 Απριλίου του 2020, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι πολίτες θα ενισχύσουν την παράταξη της οποίας ηγείται και δεν θα επιτρέψουν την επιστροφή στην εξουσία των δυνάμεων που δεν σέβονται τις ευρωπαϊκές αξίες.

«Ο εθνικισμός, ο εξτρεμισμός, οι απειλές, ο εκβιασμός, οι φυλακίσεις, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η λογοκρισία, η διεθνής απομόνωση και η φτώχεια πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν. Αναμένω ότι οι πολίτες θα επιλέξουν να συνεχίσει η χώρα στο σωστό δρόμο, ότι θα επιλέξουν την πρόοδο», δήλωσε ο Ζάεφ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By