Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023

Ο Ζελένσκι ζήτησε από τον Μπάιντεν να μην επιβάλει κυρώσεις στον Αμπράμοβιτς, λέει η WSJ

Ο Ουκρανός πρόεδρος θεωρεί τον Ρώσο ολιγάρχη σημαντικό διαμεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας

Να αφαιρέσει – τουλάχιστον για την ώρα – τον Ρώσο ολιγάρχη Ρόμαν Αμπράμοβιτς από τον κατάλογο κυρώσεων που έχουν προετοιάσει οι Ηνωμένες Πολιτείες, φέρεται να ζήτησε ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι από τον Τζο Μπάιντεν στην τελευταία τους τηλεφωνική συνομιλία, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ώστε να συνεχίσει «να μεσολαβεί στις ρωσο-ουκρανικές διαπραγματεύσεις».

Συγκεκριμένα, ο Ουκρανός πρόεδρος προέτρεψε τον Μπάιντεν «να περιμένει» για την επιβολή κυρώσεων στον ολιγάρχη, ο οποίος θα μπορούσε να είναι σημαντικός μεσολαβητής με τη Ρωσία για την προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών, ανέφεραν πηγές στο αμερικανικό μέσο.

«Δεν πρόκειται να αποκαλύψουμε ιδιωτικές συνομιλίες μεταξύ του προέδρου Μπάιντεν και του προέδρου Ζελένσκι», δήλωσε η Έμιλι Χορν, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου

«Για χάρη των διαπραγματεύσεων και της επιτυχούς έκβασής τους, δεν έχει νόημα να σχολιάσουμε τη διαδικασία ή τη συμμετοχή του κ. Αμπράμοβιτς», ανέφερε από την πλευρά του, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Στο μεταξύ, στη «μαύρη λίστα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με ακόμη 892 επιφανείς συμπατριώτες του βρίσκεται από την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς. Το όνομα του πλέον διάσημου, σχεδόν αρχέτυπου Ρώσου ολιγάρχη, προστέθηκε στον κατάλογο με τα άτομα και τις εταιρείες που κατά την ΕΕ κρίνονται ως ανεπιθύμητα και υφίστανται κυρώσεις, περιορισμούς δραστηριοτήτων κ.λπ. στο πλαίσιο των αντιποίνων για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

By