Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Ο ζωγράφος και η τσάντα – Μια ιδανική συνεργασία χιλιάδων ευρώ

Η αλληλεπίδραση μεταξύ τέχνης και μόδας είναι ένα μακροχρόνιο φαινόμενο και αρκεί να θυμηθεί κανείς τη συνεργασία του Σαλβαδόρ Νταλί με τη σχεδιάστρια μόδας Έλζα Σκιαπαρέλι, που άφησε εποχή στις δεκαετίες του ΄30 και του ΄40 ή την συλλογή του Ιβ Σεν Λοράν, το 1965, που ήταν εμπνευσμένη από το έργο του Πιτ Μοντριάν. Αλλά πουθενά αλλού η σχέση αυτή δεν είναι πιο εμφανής σήμερα, από τις συνεργασίες, που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα σε καλλιτέχνες και σε μεγάλες φίρμες, που κατασκευάζουν πολυτελείς τσάντες, με αποτέλεσμα εμβληματικά δείγματα του είδους, αξίας έως και χιλιάδων ευρώ.

Η εμφάνιση της περίφημης It Bag αίφνης, οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην επιρροή του δημιουργικού διευθυντή της Louis Vuitton, του Μαρκ Τζέικομπς , ο οποίος κατείχε τη θέση αυτή από το 1997 έως το 2014. Συλλέκτης ο ίδιος, ο Τζέικομπς είχε ανεβάσει το πάθος του για την τέχνη –καθώς και την τάση του να παίρνει ρίσκα — στην πασαρέλα του οίκου και είχε θριαμβεύσει. Δεν δίσταζε λοιπόν, να αναθέτει σε καλλιτέχνες τον σχεδιασμό του πιο επιθυμητού γυναικείου αξεσουάρ, δημιουργώντας απωθημένα για την απόκτησή του…

Μερικές από αυτές τις τσάντες προσφέρονται τώρα σε δημοπρασία, έως τις 25 Απριλίου συγκεκριμένα από τους Christie’s Online σε τιμές, που μπορεί να ξεκινούν από …χαμηλά, δηλαδή από τα 1000 ευρώ και να φθάνουν έως πολύ ψηλότερα. Άλλωστε υπάρχουν και προηγούμενα ρεκόρ, που οδηγούν την κούρσα.

Στίβεν Σπράους και Orange Graffiti Monogram, Louis Vuitton
Στίβεν Σπράους και Orange Graffiti Monogram, Louis Vuitton

Αναθέσεις σε καλλιτέχνες

Για το σώου «Spring Runway» του 2001, ο Τζέικομπς είχε αναθέσει στον καλλιτέχνη Στίβεν Σπράους να «παραμορφώσει» το κλασικό Monogram καμβά του οίκου σχεδιάζοντας την αποκλειστική σειρά αξεσουάρ Grafitti, όπως και έγινε. Σε συνέντευξή του μάλιστα, ο Τζέικομπς είχε πει, ότι η έμπνευσή του προήλθε από την «ασέβεια» του Μαρσέλ Ντισάν, ο οποίος είχε αναπαραγάγει την Μόνα Λίζα προσθέτοντάς της μουστάκι και γένι. Ένα αριστούργημα της ζωγραφικής δεν είναι βέβαια, το ίδιο με μια τσάντα, αλλά ο καθένας έχει ελευθερία να εμπνέεται απ΄ όπου θέλει, πόσο μάλλον όταν ο αντίκτυπος είναι επιτυχής. Για παράδειγμα έτσι, μία τσάντα Orange Graffiti Monogram, δημοπρατείται τώρα με εκτίμηση από 1.000-1.500 ευρώ.

 Multicolore από τον Τακάσι Μουρακάμι, Louis Vuitton

Multicolore από τον Τακάσι Μουρακάμι, Louis Vuitton

Η γνωστότερη συνεργασία της Louis Vuitton υπό τον Μαρκ Τζέικομπς ήταν ωστόσο, με τον διάσημο ιάπωνα καλλιτέχνη Τακάσι Μουρακάμι, η οποία οδήγησε στη δημιουργία του Multicolore. Μιας πολύχρωμης και χαρούμενης παλέτας σε καθαρό λευκό φόντο, χαρακτηριστικής του καλλιτέχνη, που εμφανίστηκε στην εναρκτήρια επίδειξη μόδας της συλλογής Louis Vuitton, το 2003.

Έκτοτε αυτές οι τσάντες περιορισμένης έκδοσης, που γεφύρωσαν τον κόσμο της σύγχρονης τέχνης με την μόδα είναι εξαιρετικά συλλεκτικές. Στη συγκεκριμένη δημοπρασία μάλιστα, μία ενότητα τριών κομματιών προσφέρεται με εκτίμηση από 2.000 ως 3.000 ευρώ.

Van Gogh Masters Collection και Τζεφ Κουνς, Louis Vuitton

Van Gogh Masters Collection και Τζεφ Κουνς, Louis Vuitton

Ο Τζεφ Κουνς και οι άλλοι

Από τις συνεργασίες όμως, της Louis Vuitton, που έχουν προκαλέσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι αυτή με την Γιαγιόι Κουσάμα. Μια συνεργασία, που άρχισε από το 2012 αντιπροσωπεύοντας την διασταύρωση της σύγχρονης τέχνης και της υψηλής μόδας και αναδεικνύοντας την συμβιωτική σχέση μεταξύ καλλιτεχνικής έκφρασης και πολυτελούς χειροτεχνίας.

Στον πυρήνα της βρίσκεται φυσικά, η εμβληματική τσάντα Pumpkin, που είναι εμπνευσμένη από τα γλυπτά-κολοκύθες της διάσημης καλλιτέχνιδας, σηματοδοτώντας την διαρκή επίδραση της τέχνης στην αγορά πολυτελείας. Μια σπάνια, περιορισμένης έκδοσης Yellow & Black Monogram δερμάτινη τσάντα- κολοκύθα της Γιαγιόι Κουσάμα δημοπρατείται έτσι, προς 8.000-12.000 ευρώ.

Με την κλίση του εξάλλου, να εξερευνά τη σχέση τέχνης και καταναλωτισμού, ο Τζεφ Κουνς υπήρξε μία προφανής επιλογή για συνεργασία με την Vuitton. Για την περίπτωση δημιούργησε μία αποκλειστική –και προκλητική – σειρά από τσάντες και αξεσουάρ, που είναι διακοσμημένα με κλασικά αριστουργήματα της τέχνης, φέρνοντας την εμπειρία του μουσείου στην ντουλάπα του καταναλωτή. Η προσθήκη του ονόματος του καλλιτέχνη πάντως, στο μπροστινό μέρος των τσαντών μπορεί για κάποιους να αποδεικνύει, για μια ακόμη φορά την έπαρσή του, άλλοι ωστόσο, έχουν δει και το …διδακτικό κομμάτι του εγχειρήματος: Πού αλλού μπορεί να έβλεπαν ορισμένοι αυτά τα έργα τέχνης…

Στην δημοπρασία λοιπόν, μία τσάντα και ένα τσαντάκι της περιορισμένης έκδοσης Van Gogh Masters Collection σε χρώμα λεβάντας με την υπογραφή του Τζεφ Κουνς εκτιμάται από 2.000 ως 3.000 ευρώ.

Nasa Retourné Kelly 35 σχεδιασμένη από τον Τομ Σακς για την Hermès
Nasa Retourné Kelly 35 σχεδιασμένη από τον Τομ Σακς για την Hermès

Τα ρεκόρ είναι εδώ

Αλλά δεν είναι μόνον η Louis Vuitton φυσικά. Η Hermès Kelly είναι αναμφισβήτητα η τσάντα με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, εμπνέοντας αμέτρητους σχεδιαστές και εικαστικούς καλλιτέχνες κατά τη διάρκεια των δεκαετιών από την αρχική της εμφάνιση το 1935 ως «Sac à dépêches». Μία μοναδική εκδοχή της σε λευκό δέρμα με κόκκινη στάμπα, η Nasa Retourné Kelly 35 σχεδιασμένη από τον Τομ Σακς για την Hermès, 1996 είχε πουληθεί τον Ιούνιο του 2018 από τον οίκο Christie’s στο Λονδίνο για 40.000 λίρες.

Γιόχεϊ Γιαμά, Orange Togo Kelly 35 για την Hermès

Γιόχεϊ Γιαμά, Orange Togo Kelly 35 για την Hermès

Και ο ιάπωνας καλλιτέχνης Γιόχεϊ Γιαμά, γνωστός κυρίως για τη φωτογραφία και τα έργα ζωγραφικής του είχε επίσης, κληθεί σε συνεργασία από την Hermès για να δημιουργήσει την δική του Kelly. Κι εκείνος ζωγράφισε στην επιφάνειά της μικροσκοπικά δέντρα, ένα συχνά επαναλαμβανόμενο μοτίβο στα έργα του -αντίδραση στην πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα, το 2011.

Μία Orange Togo Kelly 35 σε πορτοκαλί χρώμα είχε πωληθεί λοιπόν, το 2018 από τον οίκο Christie’s στο Χονγκ Κονγκ για 81.250 δολάρια Χονγκ Κονγκ.

Το 2018 τέλος, ο αρχιτέκτονας και εικαστικός Νάιτζελ Πικ, γνωστός για τα γεωμετρικά του σχέδια και τη χρήση ζωντανών χρωμάτων επινόησε το One Two Three & Away We Go Birkin, εμπνευσμένο από την ρόδα του Παρισιού ( Roue de Paris) στην Place de la Concorde. Ο Πικ δημιούργησε επίσης ένα μεταξωτό μαντήλι με το ίδιο όνομα. Αλλά μία τσάντα του περιορισμένης έκδοσης πουλήθηκε μόλις πέρυσι, επίσης στο Χονγκ Κονγκ για 252.000 δολάρια Χονγκ Κονγκ από τους Christie’s.

Νάιτζελ Πικ, One Two Three & Away We Go Birkin, Hermès

Νάιτζελ Πικ, One Two Three & Away We Go Birkin, Hermès

By