Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Οδήγηση στη βροχή: Τα 10 πιο σημαντικά tips!

Χρειάζεται προσοχή στις μετακινήσεις λόγω των εντόνων βροχοπτώσεων, οι οποίες δημιουργούν επιπλέον παγίδες στους ελληνικούς δρόμους.

Η οδήγηση σε βρεγμένο οδόστρωμα κρύβει κινδύνους, οι οποίοι μπορούν να αντιμετωπιστούν έγκαιρα, με την κατάλληλη προνοητικότητα. Παρακάτω ακολουθούν δέκα σημαντικές συμβουλές για ασφαλείς μετακινήσεις εν μέσω βροχοπτώσεων, έτσι ώστε να μην βρεθούμε σε δύσκολη θέση:

1) Ελέγχουμε τα ελαστικά του αυτοκινήτου μας και τα αντικαθιστούμε εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Ασφάλεια πάνω από όλα!

2) Φροντίζουμε οι υαλοκαθαριστήρες μας να βρίσκονται σε θέση να σαρώνουν άριστα το παρμπρίζ και να μην αφήνουν γραμμές ή θαμπάδες. Απαγορεύεται να μην έχουμε καλή ορατότητα!

3) Εξαερίζουμε σωστά την καμπίνα του αυτοκινήτου. Παράλληλα, χρησιμοποιούμε τον κλιματισμό για το ξεθάμπωμα των παρμπρίζ. Είπαμε, η ορατότητα είναι το Α και το Ω σε δύσκολες καιρικές συνθήκες!

4) Τσεκάρουμε ότι τα φωτιστικά σώματα του αυτοκινήτου (τόσο εμπρός όσο και πίσω) λειτουργούν στην εντέλεια και δεν υπάρχουν καμμένοι λαμπτήρες. Σε περίπτωση που ανακαλύψουμε κάτι μεμπτό, προχωρούμε σε αντικατάσταση τους, καθώς με σωστά φώτα βλέπουμε καλύτερα στο δρόμο, ενώ γινόμαστε και ευκολότερα αντιληπτοί από τους άλλους οδηγούς!

5) Προσοχή όταν περνάμε από λιμνάζοντα νερά στους δρόμους. Υπάρχει πιθανότητα κάτω από την επιφάνεια του νερού να κρύβεται κάποια λακκούβα, η οποία δεν αποκλείεται να δημιουργήσει ζημιά στα ελαστικά ή στον τροχό του αυτοκινήτου μας, ενώ ελλοχεύει και ο κίνδυνος να χάσουμε τον έλεγχο του οχήματος. Μακριά από εμάς!

6) Προσοχή επίσης στο συχνό φαινόμενο της υδρολίσθησης! Όταν μαζεύεται υπερβολική ποσότητα νερού στο οδόστρωμα, δεν προλαβαίνει να διαφύγει όλο άμεσα μέσω των αυλακώσεων του πέλματος του ελαστικού. Έτσι το πέλμα δεν πατά πλέον στο οδόστρωμα, αλλά «κολυμπάει» στο νερό. Σε περίπτωση που διαπιστώσουμε ότι το αυτοκίνητό μας υδρολισθαίνει και χάνουμε τον έλεγχό του, το σημαντικότερο είναι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Δεν φρενάρουμε, κρατάμε σταθερά το τιμόνι και αποφεύγουμε απότομες κινήσεις, ενώ κόβουμε ταχύτητα αφήνοντας το γκάζι. Αν τα ελαστικά μας βρίσκονται σε καλή κατάσταση, η πρόσφυση θα επανέλθει σχεδόν αμέσως!

7) Οδηγούμε με ηρεμία. Αποφεύγουμε τις απότομες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις, κρατούμε μεγαλύτερες αποστάσεις ασφαλείας σε σχέση με τη στεγνή άσφαλτο, ενώ φερόμαστε ώριμα για να αποφύγουμε δυσάρεστα απρόοπτα, τόσο για εμάς, όσο και για τους γύρω μας!

8) Ελέγχουμε ότι η ρεζέρβα μας βρίσκεται σε καλή κατάσταση, καθώς επίσης και και το προειδοποιητικό τρίγωνο το οποίο τοποθετούμε στο δρόμο σε περίπτωση ανάγκης. Παράλληλα δεν ξεχνάμε, να τσεκάρουμε το φαρμακείο που διαθέτει το όχημα, προσθέτοντας ότι λείπει. Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά!

9) Διεξάγουμε έναν χειμερινό έλεγχο στο αυτοκίνητό μας, τον οποίο μάλιστα αρκετές εταιρείες τον προσφέρουν εντελώς δωρεάν. Η πρόληψη δεν έβλαψε ποτέ κανέναν!

10) Ξεκινάμε νωρίτερα από το σπίτι για τις καθημερινές μετακινήσεις μας, καθώς η βροχή δημιουργεί καθυστερήσεις στην κυκλοφορία, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να «οπλίζονται» με νευρικότητα αντί για ψυχραιμία, άρα οι κίνδυνοι ενδεχόμενων ατυχημάτων αυξάνονται. Ειρήνη υμίν κύριοι οδηγοί!

By