Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Οδυσσέας: Να αποζημιωθούν οι μαστιχοπαραγωγοί στη Χίο

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ζητάει από τον Ευάγγελο Αποστόλου να αποζημιωθούν οι μαστιχοπαραγωγοί που επλήγησαν στο νησί της Χίου από τη καταστροφική πυρκαγιά

odysseas-konstantinopoulos-fun-page

Ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ.Ευάγγελο Αποστόλου κατέθεσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαραταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Με την ερώτηση του αυτή ο Αρκάς βουλευτής ζητάει από τον αρμόδιο υπουργό να γνωστοποιήσει ποιο είναι το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα της Κυβέρνησης για την αποζημίωση και ενίσχυση των μαστιχοπαραγωγών από την καταστροφή που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους λόγω της πρόσφατης πυρκαγιάς που κατέψε τα πάντα στο νότιο τμήμα του νησιού

Αναλυτικά η ερώτηση

Κύριε Υπουργέ,

Την Δευτέρα 25/7 ξέσπασε πυρκαγιά στη νοτιοδυτική Χίο (περιοχή Βέσσας). Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή είχαν ως αποτέλεσμα η φωτιά να φθάσει πολύ γρήγορα μέχρι και τα Μεστά, καταστρέφοντας στο διάβα της τουλάχιστον 35.000 μαστιχόδενδρα στα χωριά Βέσσα, Λιθί, Ελάτα, Ολύμποι και Μεστά. Η καταστροφή για τη μαστιχοκαλλιέργεια είναι ολοκληρωτική στα τρία πρώτα χωριά και πολύ μεγάλη στα χωριά Ολύμποι και Μεστά.
Σε συνδυασμό και με την μεγάλη πυρκαγιά του 2012, υπολογίζεται πως έχουν καεί και καταστραφεί τουλάχιστον 200.000 μαστιχόδενδρα. Οι συνέπειες στην παραγωγή μαστίχας, στο εισόδημα των μαστιχοπαραγωγών, αλλά και στο οικοσύστημα της περιοχής είναι βαρύτατες.

Κατά την επίσκεψή σας στη Χίο, δεσμευθήκατε για την επιτάχυνση των διαδικασιών αποζημίωσης, προκειμένου να μπορέσουν οι καλλιεργητές να επανασχινώσουν τα κτήματά τους. Όμως επειδή η διαδικασία των αποζημιώσεων από την πυρκαγιά του 2012 δεν ήταν καθόλου ικανοποιητική (μόλις το 17% των αιτηθέντων έχει αποζημιωθεί), οι καλλιεργητές είναι εξαιρετικά δύσπιστοι.

Επισημαίνεται πως η μαστίχα Χίου αποτελεί ένα προϊόν μοναδικό παγκοσμίως, που διαφημίζει τη χώρα μας, ενώ παράλληλα η συμβολή της στην ελληνική οικονομία και τον τουρισμό ξεπερνά τα διοικητικά και γεωγραφικά όρια της Χίου. Για το λόγο αυτό και αποτελεί χρέος της Πολιτείας η στήριξη του προϊόντος και η ενίσχυση των καλλιεργητών.

Ως εκ τούτου, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Ποιο είναι το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα της Κυβέρνησης για την αποζημίωση και ενίσχυση των μαστιχοπαραγωγών από την καταστροφή που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους λόγω της πρόσφατης πυρκαγιάς