Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

OHE: Ανησυχία για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη

Την ανησυχία της για την άνοδο της ακροδεξιάς στις πρόσφατες ευρωεκλογές εξέφρασε η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι

UN High Commissioner for Human Rights Pillay addresses a news conference at the United Nations European headquarters in Geneva

Την ανησυχία της για την άνοδο της ακροδεξιάς στις πρόσφατες ευρωεκλογές εξέφρασε η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι, καταδικάζοντας την «ρητορική της υποκίνησης στο μίσος» που χρησιμοποιούν ορισμένοι αρχηγοί κομμάτων, όπως κάποιοι στην Γαλλία και την Γερμανία.

«Μου προκαλεί ανησυχία η πρόσφατη αύξηση (…) σε πολλά κράτη της δυτικής Ευρώπης μιας ρητορικής που στηρίζεται στο μίσος για τους μετανάστες, στον ρατσισμό και στην θρησκευτική μισαλλοδοξία», δήλωσε η Πιλάι κατά την παρουσίαση έκθεσής της ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα περιλαμβάνει τον ηγέτη ενός γερμανικού κόμματος, ο οποίος λέει ότι “η Ευρώπη είναι η ήπειρος των λευκών και θα πρέπει να παραμείνει'», σημείωσε η Πιλάι, αναφερόμενη στις δηλώσεις που έκανε ο υποψήφιος του ακροδεξιού Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NPD) της Γερμανίας, Ούντο Φόιχτ.

Θα περιλαμβάνει επίσης «την ηγέτιδα ενός γαλλικού κόμματος, η οποία συνέκρινε την ειρηνική προσευχή των μουσουλμάνων στους δρόμους με την στρατιωτική κατοχή της χώρας της από τους Ναζί», κατήγγειλε επίσης η Πιλάι αναφερόμενη στην Μαρίν Λεπέν, πρόεδρο του Εθνικού Μετώπου (FN) της Γαλλίας.

«Υπάρχει ένας δρόμος που οδηγεί σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ρητορική της υποκίνησης στο μίσος -ιδιαίτερα αυτή των πολιτικών ηγετών- βρίσκεται σε αυτόν τον δρόμο», σημείωσε.

Η Πιλάι, η οποία αποσύρεται την 1η Σεπτεμβρίου και θα αντικατασταθεί από τον πρίγκιπα Ζέιντ αλ Χουσέιν, νυν πρεσβευτή της Ιορδανίας στον ΟΗΕ, κατήγγειλε επίσης τις «βίαιες επιθέσεις που γίνονται βάσει της θρησκείας ή της εθνικότητας», αναφερόμενη στην επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών στις 24 Μαΐου.

Η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σημείωσε εξάλλου ότι οι επιθέσεις αυτού του είδους «συνδέονται με αυτό το κλίμα εξτρεμισμού» στην Ευρώπη και εξέφρασε την ελπίδα οι εκπαιδευτικές εκστρατείες για τα ανθρώπινα δικαιώματα να «επιτρέψουν να αγωνιστούμε κατά αυτής της ανησυχητικής τάσης».

Οι Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου σηματοδοτήθηκαν από μια άνοδο της άκρας δεξιάς, η οποία φαίνεται εμφανώς από τον θρίαμβο του Εθνικού Μετώπου στην Γαλλία στην οποία προκλήθηκε πολιτικός σεισμός καθώς το FN αναδείχθηκε σε πρώτο κόμμα της χώρας.

Την ίδια ώρα στην Γερμανία, οι συντηρητικοί της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ κέρδισαν τις Ευρωεκλογές, αλλά ο Ούντο Φόιχτ είναι ο πρώτος εκλεγμένος Γερμανός νεοναζιστής που εισέρχεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By