Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Οι 4+1 ισχυροί «παίκτες» στον τομέα των πληρωμών

Οι όμιλοι Euronet, Worldline, Nexi και Evo Payments, εξαγοράζοντας τις δραστηριότητες της Τράπεζας Πειραιώς, της Eurobank, της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας αντίστοιχα, εμφανίζουν, από κοινού με τη Viva Wallet, μία αποτίμηση περί το 1,5 δισ. ευρώ

Την είσοδο στην ελληνική αγορά μεγάλων διεθνών «παικτών», με τεχνογνωσία και χρόνια πείρας στον τομέα της αποδοχής καρτών, πυροδότησε η έκρηξη των ηλεκτρονικών πληρωμών τα τελευταία χρόνια. Μόνο πέρυσι, η αξία των συναλλαγών με κάρτες αυξήθηκε κατά 21%, αγγίζοντας τα 54 δισ. ευρώ, γεγονός που αποδεικνύει ότι το πλαστικό χρήμα είναι το αδιαφιλονίκητο μέσο πληρωμών στην Ελλάδα για την κάλυψη καταναλωτικών αναγκών.

Αυτήν ακριβώς την ευκαιρία οσμίστηκαν οι όμιλοι Euronet, Worldline, Nexi και Evo Payments, εξαγοράζοντας τις δραστηριότητες της Τράπεζας Πειραιώς, της Eurobank, της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας αντίστοιχα, που από κοινού με τη Viva Wallet εμφανίζουν μία αποτίμηση περί το 1,5 δισ. ευρώ.

«Και οι τέσσερις εταιρείες έχουν τη δύναμη και τους πόρους να φέρουν τεχνογνωσία στη χώρα, εστιάζοντας στον στόχο που δεν είναι άλλος από τις πληρωμές», σχολίασε στο 10ο Digital Banking Forum ο διευθύνων σύμβουλος της Euronet Merchant Services (epay) Greece, a Euronet Worldwide Company Σπύρος  Αρμενιάκος, υπενθυμίζοντας ότι ο όμιλος είναι ένας νέος, αλλά παλιός «παίκτης», αφού στην Ελλάδα μετρά πάνω από 20 χρόνια ως στρατηγικός συνεργάτης της Τράπεζας Πειραιώς. «Εχουμε το μεγαλύτερο off-site ATM δίκτυο στη χώρα, ενώ προσφάτως καταφέραμε να πιστώνουμε τους εμπόρους μας 365 ημέρες τον χρόνο», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι το deal με την Τράπεζα Πειραιώς περιλάμβανε και τη δέσμευση για τη μακροπρόθεσμη στρατηγική συνεργασία με την τράπεζα στην από κοινού προώθηση και υποστήριξη των νέων υπηρεσιών στην ελληνική αγορά. Το τίμημα της εξαγοράς ανήλθε στα 300 εκατ. ευρώ και αφορούσε ένα σύνολο από περίπου 205.000 POS σε 170.000 εμπόρους, ήτοι μερίδιο αγοράς περίπου 20%, καθώς επίσης και το κανάλι online/mobile ψηφιακών πληρωμών, με μερίδιο αγοράς περίπου 40%. «Παρακολουθούμε τις τάσεις στον κλάδο των πληρωμών και προσπαθούμε να βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά. Στόχος μας είναι το αμέσως επόμενο διάστημα να απλοποιήσουμε τον τρόπο με τον οποίο ο πελάτης κάνει συναλλαγές, να φέρουμε νέες τεχνολογίες στην ελληνική αγορά. Ενδεικτικά, τον επόμενο χρόνο θα μας απασχολήσει το ψηφιακό ευρώ, βλέποντας τα πρώτα δείγματα σε πιλοτική φάση», σχολίασε με τη σειρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Worldline Greece Ιωάννης Κιτιξής.

Το Worldline Group, που εξαγόρασε και την Cardlink, είναι μία από τις μεγαλύτερες -εάν όχι η μεγαλύτερη- εταιρείες εκκαθάρισης συναλλαγών στην Ευρώπη και Νο 4 παγκοσμίως. Αριθμεί πάνω από 45 χρόνια ζωής και απασχολεί πάνω από 20.000 υπαλλήλους. Η συμφωνία με τη Eurobank περιλάμβανε αφενός την πώληση του 80% της μονάδας υπηρεσιών αποδοχής και εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών, με την τράπεζα να διατηρεί το 20% και μία μακροπρόθεσμη συμφωνία για τη διανομή των προϊόντων στην Ελλάδα μέσω του δικτύου της τράπεζας. Η μονάδα υπηρεσιών αποδοχής και εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών της Eurobank έχει μερίδιο 21% στον εγχώριο όγκο συναλλαγών και διαχειρίζεται συναλλαγές 123.000 φυσικών και ψηφιακών εμπόρων που ξεπερνούν συνολικά σε αξία τα 7 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Την άποψη ότι οι paytech εταιρείες στην Ελλάδα δεν έχουν ξεδιπλώσει τις δυνατότητές τους, αφού ο χώρος της αποδοχής πληρωμών έφυγε μόλις τον τελευταίο ενάμιση χρόνο από μία ακόμη δραστηριότητα των τραπεζών για να γίνει αυτόνομη, εξέφρασε, από την πλευρά του, ο managing director της Nexi Greece Διονύσης Γρηγοράτος. «Στην Ελλάδα ακόμη συστηνόμαστε. Διαθέτουμε, όμως, τεράστια τεχνογνωσία και μεγάλη εμπειρία που σταδιακά θα μετατραπούν σε τοπικά προϊόντα, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι Ελληνες έμποροι και καταναλωτές», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Στη χώρα είμαστε με δύο “καπέλα”: αυτό του merchant acquirer, αλλά και του processor, δεδομένου ότι ερχόμαστε από το παρελθόν με πολλές δυνατές συνεργασίες στον τραπεζικό χώρο.

Παράλληλα, η Nexi τρέχει ένα Κέντρο Αριστείας στη χώρα, με πάνω από 150 μηχανικούς, που για λογαριασμό του Ομίλου αναπτύσσουν την πλατφόρμα του issuing με στόχο να παρέχονται υπηρεσίες σε όλες τις αγορές δραστηριοποίησης». Ο Ομιλος Nexi είναι η μεγαλύτερη paytech στη Γηραιά Ηπειρο, εξυπηρετεί πάνω από τέσσερα δισεκατομμύρια συναλλαγές στην Ευρώπη, τρεις φορές τις συναλλαγές με κάρτες στην Ελλάδα, 2,5 εκατομμύρια εμπόρους και έχει παρουσία σε ώριμες αγορές, όπως τις σκανδιναβικές χώρες, όπου η διείσδυση στις ψηφιακές πληρωμές είναι πάρα πολύ μεγάλη. H Alpha Bank μεταβίβασε τον τομέα αποδοχής πληρωμών διά απόσχισης στη νέα εταιρεία, στην οποία η Nexi κατέχει ποσοστό 51%, ενώ μέσω της ενοποίησης προστίθενται πάνω από 196.000 τερματικά POS και 12 δισ. ευρώ όγκου πληρωμών.

Οικονομία και τεχνολογία. Αυτά εισφέρουν στην εγχώρια αγορά οι τέσσερις «παίκτες», σύμφωνα με τον General Manager της NBG Pay Χριστόφορο Χατζόπουλο. «Εάν μπορείς να δώσεις μία υπηρεσία φθηνότερα, δημιουργείς ανταγωνισμό, μειώνεις το κόστος, άρα ενισχύεις την εγχώρια οικονομία. Σε ό,τι αφορά την τεχνολογία, όταν διαχυθεί είναι φθηνή, όταν είναι καινούρια είναι ακριβή. Επομένως, όταν είσαι μεγάλος μπορείς να αγοράσεις γρήγορα καλή τεχνολογία», σχολίασε σχετικά. H Evo απέκτησε το 51% του τομέα αποδοχής πληρωμών της Εθνικής Τράπεζας έναντι τιμήματος 158 εκατ. ευρώ, με την τράπεζα να διατηρεί το υπόλοιπο 49%, προσδοκώντας σημαντική αξία από τις συνέργειες που θα προκύψουν.

Οπως ανέφερε ο κ. Χατζόπουλος, προσφάτως η Evo εξαγοράστηκε από την Global Payments, γεγονός που σημαίνει ότι τα μεγέθη της αυξήθηκαν περαιτέρω, αφού η τελευταία έχει παρουσία σε όλες τις ηπείρους -πλην της Αφρικής-, 27.000 υπαλλήλους και κεφαλαιοποίηση περίπου 40 δισ. ευρώ. «Η Εθνική Τράπεζα διαχειριζόταν 250.000 συσκευές POS, η Global πέντε εκατομμύρια συσκευές. Αρα, βάζοντας στην ίδια πλατφόρμα 20 φορές περισσότερες μηχανές δημιουργείς μία οικονομία κλίμακος. Εχεις έναν τρόπο να διαθέσεις τις υπηρεσίες σου φθηνότερα», εξήγησε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας ότι τα περιθώρια κέρδους είναι πολύ κάτω από το 1%.

By