Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Οι αλλαγές στην λειτουργία της αγοράς λόγω κορονοϊού

Νέες κατηγορίες επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κορονοϊό αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της εβδομάδος, ενώ όπως έχει πει και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας η λίστα αυτή είναι ένα δυναμικό μέγεθος και θα αλλάζει τακτικά με την πρόσθεση σε αυτή και άλλων κλάδων που διαπιστωθεί ότι έχουν υποστεί ζημιά από την επιδημία.

Μέσα στην εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει στην δημοσιότητα την πρώτη προσθήκη στον κατάλογο με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που καλύπτει 440.000 επιχειρήσεις.

Παράλληλα από σήμερα υπάρχουν νέοι κανόνες για την λειτουργία των σούπερ μάρκετ αλλά και των λαϊκών αγορών, ενώ περιορίζονται στο ελάχιστο οι οχλήσεις από τις εισπρακτικές εταιρείες και τα δικηγορικά γραφεία προς οφειλέτες.

Η λίστα με τους ΚΑΔ, εμπλουτίζεται με περισσότερους επαγγελματικούς κλάδους με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνει ο μηχανισμός παρακολούθησης στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αλλά και τα αιτήματα που φθάνουν στο οικονομικό επιτελείο από φορείς και παραγωγικές τάξεις.

Υπάρχει και ένα επιπλέον στοιχείο που μπορεί να φανεί χρήσιμο σε κάποιες επιχειρήσεις, αφού το υπουργείο Οικονομικών θα συμπεριλάβει ακόμη και Αριθμούς Φορολογικού Μητρώου στους κλάδους επιχειρήσεων καθώς δεν είναι λίγες οι εταιρείες που δεν έχουν δηλώσει τον ακριβή ΚΑΔ η έχουν δευτερεύοντες κωδικούς.

Κατά συνέπεια, όπως τονίζεται κατ΄ επανάληψη από το υπουργείο Οικονομικών, ο κατάλογος με τους ΚΑΔ θα είναι κυλιόμενος και θα επικαιροποιείται συνεχώς ανάλογα με τις εξελίξεις στην αγορά.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες στον κατάλογο με τους ΚΑΔ που θα προστεθούν περιλαμβάνονται:

-Δραστηριότητες συναφείς με τις αεροπορικές μεταφορές
-Υπαίθριοι πάγκοι και αγορές
-Υπηρεσίες φωτορεπόρτερ
-Λιανικό εμπόριο φακών επαφής και γυαλιών
-Πλυντήρια αυτοκινήτων
-Χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων
-λαϊκή αγορά
-Το κυβερνητικό πακέτο για τις επιχειρήσεις και τα επαγγέλματα που πλήττονται και θα περιληφθούν στις λίστες με τους ΚΑΔ προβλέπει μεταξύ άλλων:

-αναστολή πληρωμών φόρων και δόσεις ρυθμίσεων έως τις 31 Αυγούστου 2020, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις,
-κρατικά δάνεια συνολικού ύψους 1 δις. ευρώ,
-καταβολή του 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου για Μάρτιο και Απρίλιο,
-αναστολή έως τον Σεπτέμβριο των πληρωμών χρεολυσίων για τραπεζικά δάνεια για τις συνεπείς επιχειρήσεις, επιδότηση επιτοκίου ενήμερων δανείων για 3 μήνες.

Παράλληλα από σήμερα υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των δραστηριοτήτων που παραμένουν εν λειτουργία.

Συγκεκριμένα:

-Αυξάνεται στα 15 τ.μ. από 10 τ.μ. η είσοδος ανά πελάτη στα σούπερ μάρκετ. Σήμερα και αύριο θα είναι ανοιχτά από τις 07:00 έως τις 22:00 ενώ το ωράριο λειτουργίας θα επανεξεταστεί σήμερα σε σημερινή σύσκεψη.
-Σε όλες τις λαϊκές θα δραστηριοποιείται το 50% των αδειών ενώ μεγαλώνει η απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών με την απόσταση να πρέπει να είναι στα 5 μέτρα μεταξύ των πάγκων και υποχρέωση εκ περιτροπής ανά εβδομάδα.
-Όλα τα εμπορικά καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, υποχρεούνται να πωλούν εφημερίδες. Η μη συμμόρφωση επισύρει την επιβολή ποινικών κυρώσεων και την επιβολή προστίμου έως 100.000 ευρώ.
-Με βαριά πρόστιμα που μπορούν να φθάσουν το 1 εκατ. ευρώ απειλούνται όσοι εκμεταλλευόμενοι την παρούσα συγκυρία αισχροκερδούν πουλώντας με “καπέλο” προϊόντα και υπηρεσίες που είναι απαραίτητο για την υγεία, τη διατροφή, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή.
-Με πλαφόν η αγορά αντισηπτικών και μασκών. Επιτρέπεται η αγορά τριών τεμαχίων ανά πελάτη.

Κλειστά θα παραμείνουν τα ΚΤΕΟ από τη Δευτέρα έως και τις 31 Μαρτίου
«Παγώνει» η διενέργεια δημόσιων διαγωνισμών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By