Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Οι απαντήσεις και τα μηνύματα Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη – Το μεσημέρι η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού

Τις απαντήσεις στα ερωτήματα τι μέλλει γενέσθαι με την οικονομική κρίση και την ένταση με την Τουρκία επιχείρησε να δώσει με την ομιλία του στο Βελλίδειο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η απάντησή του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται στην «εθνική αυτοπεποίθηση» που θα φέρουν οι εξαγγελίες στις οποίες προχώρησε τόσο για την ενίσχυση της εθνικής άμυνας όσο και της οικονομίας, δίνοντας έμφαση στη στήριξη της εργασίας, τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και τη βοήθεια προς τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη.

Ο πρωθυπουργός τόνισε, ωστόσο, ότι και εφεδρείες υπάρχουν και το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης θα συνεχιστεί κανονικά. Η στρατηγική επιλογή ενίσχυσης της εθνικής άμυνας πάντως σημαίνει πως η κυβέρνηση επενδύσει σ’ αυτήν ως στοιχείο για όχι μόνο για τη θωράκιση της χώρας, αλλά και για την επιστροφή της στην ανάπτυξη.
\

Διότι το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης αφορά σε προμήθειες σύγχρονου υλικού και προσλήψεις προσωπικού, καθώς και αναμόρφωση του συστήματος της στρατιωτικής θητείας – ζήτημα στο οποίο, πιθανότατα, θα αναφερθεί στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο πρωθυπουργός το μεσημέρι (13.00’), δίνοντας ενδεχομένως κι άλλες διευκρινίσεις επί των όσων είπε χθες.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δεν επενδύει μόνο στην προσωρινή στήριξη όσων εργαζομένων και επιχειρήσεων επλήγησαν από τον κορονοϊό, αλλά επιχειρεί οριζόντιες παρεμβάσεις και διορθώσεις, προκειμένου ν’ ανακουφίσει κυρίως τη μεσαία τάξη και να δώσει ανάσα στους αδύναμους.

Κυρίως, όμως, για να στηρίξει την εργασία – με αποφασιστική κίνηση τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες – και να συμβάλλει αποτελεσματικά στη διάσωση θέσεων ή τη δημιουργία νέων.

Ανέδειξε, τέλος, ως βασική προτεραιότητα των μεταρρυθμίσεων που θέλει να προχωρήσει την αναμόρφωση του συστήματος υγείας και την ενίσχυσή του τόσο σε υλικές υποδομές όσο και σε έμψυχο δυναμικό.

Γεγονός είναι πάντως ότι στο κομμάτι των φοροελαφρύνσεων ενδεχομένως θα περίμενε κάποιος την κυβέρνηση να είναι πιο… γενναία. Η απάντηση, ωστόσο, σ’ αυτό είναι ο προβληματισμός του οικονομικού επιτελείου για τον τρόπο με τον οποίο θα συνταχθεί τους επόμενους μήνες ο προϋπολογισμός του 2021.

Με άγνωστο το χρόνο οριστικής άρσης της αβεβαιότητας που προκαλεί ο κορονοϊός και η αδυναμία ανακάλυψης του εμβολίου, η κυβέρνηση έπρεπε να πάει στα… ψαχτά, παρά το περιθώριο που έχει και από την Ευρώπη για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων.

Έκπληξη, ωστόσο, συνιστά η απόφαση για άμεση κατάργηση του ΦΠΑ στα 26 μικρότερα νησιά – κίνηση που έχει σχεδόν μηδενικό δημοσιονομικό αποτύπωμα, αλλά ενέχει συμβολική σημασία λόγω της κρίσης με την Τουρκία και τις απειλές της στο Αιγαίο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By