Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Οι δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου και οι «εφιάλτες» των κομμάτων

Ανηφορικός θα είναι ο δρόμος για όλα τα πολιτικά κόμματα μέχρι το τέλος της διαδρομής, τις εκλογές του 2019 σύμφωνα με τις μετρήσεις της κοινής γνώμης που έγιναν μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.Όλοι ανεξαιρέτως οι πρόεδροι των κομμάτων έχουν να βγάλουν εις πέρας τις δικές τους αποστολές ώστε να βγουν κερδισμένοι πετυχαίνοντας τους στόχους τους.

Μέχρι τώρα οι δημοσκοπήσεις που έχουν παρουσιαστεί δείχνουν την ΝΔ να κόβει πρώτη το νήμα από τον ΣΥΡΙΖΑ με διαφορές που ξεκινούν από 5,5% (Prorata για την Eφημερίδα των Συντακτών) έως 9,5 (Pulse για τον Σκάι) και 11,5% (Metron Analysis για τα Νέα). Για την τρίτη θέση (σύμφωνα πάντα με τις μετρήσεις) η μάχη αναμένεται να είναι σκληρή μεταξύ του ΚΙΝΑΛ του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής, ενώ, εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, εκτός Κοινοβουλίου μένουν το Ποτάμι, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και ενδεχομένως και η Ένωση Κεντρώων.

Νέα Δημοκρατία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλες τις δημοσκοπήσεις δείχνει να έχει κατακτήσει τη πρώτη θέση. Ωστόσο και για εκείνον η πορεία προς την κάλπη δεν θα είναι ανέφελη.

Παρά τα ποσοστά νίκης μένει ακόμα «θολό» αν θα επιτευχθεί το στοίχημα της αυτοδυναμίας ή αν η ΝΔ θα χρειαστεί αρωγούς ώστε να κυβερνήσει. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που ο πρόεδρος της επέλεξε από το βήμα της ΔΕΘ να απευθύνει έκκληση για συστράτευση με την Κεντροαριστερά. Όμως και στην περίπτωση που δεν θα απαιτηθεί συνδρομή άλλου κόμματος, ο αρχηγός της ΝΔ έχει σχηματίσει την άποψη ότι το μοίρασμα της τράπουλας ενισχύει την διακυβέρνηση της χώρας και απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικά στην περίπτωση που η απόσταση των δύο κομμάτων θα είναι μικρή, ορισμένοι εκτιμούν ότι μια κυβέρνηση συνασπισμού θα μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα το στενό μαρκάρισμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να χαράξει και κυρίως να εφαρμόσει την πολιτική που θα αποφασίσει.

ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι πολύ δύσκολα μπορεί να πάρει και αυτή την παρτίδα. Σε καμία από τις δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά τα «μπάνια του λαού» δεν έχουν υπάρξει θεαματικές αλλαγές ώστε το κόμμα του να μπει σε τροχιά νίκης, όμως πρέπει να επισημανθούν κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχουν το δικό τους πολιτικό ενδιαφέρον.

Παρά την κυβερνητική φθορά, τα ανοικτά μέτωπα (βλ. Σκόπια) αλλά και την εικόνα που παρουσίασε η κυβέρνηση στην φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει υποστεί συντριπτικές απώλειες. Έχει βέβαια χάσει ένα μεγάλο μέρος των δυνάμεων που είχε στις τάξεις του στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, αλλά δεν βρίσκεται και σε ελεύθερη πτώση. Αντίθετα αν και η ΝΔ έχει πετύχει ταβάνι στην συσπείρωση ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να έχει τις εφεδρείες για να πετύχει κάτι καλύτερο, ανεβάζοντας τα ποσοστά του. Κάτι που άλλωστε φάνηκε και στις τελευταίες μετρήσεις της κοινής γνώμης, όπου το κυβερνητικό κόμμα κατάφερε να βελτιώσει έστω και λίγο την εικόνα του.

Το Μαξίμου όπως φάνηκε από το τελευταίο ανασχηματισμό αλλά και τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα από την ΔΕΘ προσπαθεί να τραβήξει πιθανούς ψηφοφόρους από την κεντροαριστερά, βάζοντας ταυτόχρονα στο παιχνίδι και στελέχη από το Καραμανλικό στρατόπεδο (βλ. Κατερίνα Παπακώστα). Την ίδια στιγμή έχει επιλέξει να πολώσει στα άκρα το πολιτικό σκηνικό έναντι της ΝΔ με τον «μουντζούρη» της ακροδεξιάς, στοχεύοντας στις αριστερές καταβολές των ψηφοφόρων του.

ΚΙΝΑΛ

Και για τη Φώφη Γεννηματά οι εθνικές εκλογές αποτελούν ένα crash test. Η ίδια γνωρίζει καλά ότι έχει να κερδίσει αρκετά στοιχήματα. Να κατακτήσει τη τρίτη θέση πετυχαίνοντας στην κάλπη αυτό που πέτυχε και στη Βουλή με την ενίσχυση της ΚΟ της με ανεξάρτητους βουλευτές. Για να συμβεί βέβαια αυτό πρέπει να αυξήσει τα ποσοστά της. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να υπάρχει κάποια βελτίωση, με τελευταίο παράδειγμα το γκάλοπ της Metron Αnalysis που δείχνει το ΚΙΝΑΛ στην τρίτη θέση με ποσοστό 8,1%. Ωστόσο, άλλες, προηγούμενες μετρήσεις εμφάνιζαν το ΚΙΝΑΛ ακόμη και στην τέταρτη θέση.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πρόσφατα έβαλε τον πήχη σε διψήφια ποσοστά, ενώ και άλλα στελέχη του κόμματος δεν αρνούνται ότι οτιδήποτε κάτω από 10% -9% δεν θα είναι αντάξιο των προσδοκιών του ΚΙΝΑΛ. Η κυρία Γεννηματά γνωρίσει ότι θα υποστεί ισχυρή πίεση από τους δύο κεντρικούς μονομάχους της πολιτικής σκηνής που θα επιχειρήσουν να αλιεύσουν ψηφοφόρους της ώστε να ενισχύσουν τις δικές τους δυνάμεις.

«Πονοκέφαλος» παραμένει για την ίδια και η επόμενη ημέρα. Αν, δηλαδή, στην περίπτωση που το πρώτο κόμμα (πιθανότατα η ΝΔ) δεν κερδίσει την αυτοδυναμία και αναζητήσει κυβερνητικούς συμμάχους, θα συμπράξει με την με αυτό σε μια προγραμματική συμμαχία ή όχι, με αποτέλεσμα την προκήρυξη δεύτερων εκλογών (με απλή αναλογική αυτή τη φορά).

KKE

Ο Περισσός πιστεύει ότι η διάψευση των προσδοκιών ενός μεγάλου μέρους των ψηφοφόρων που πήγαν προς τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και οι δυσκολίες και τα αδιέξοδα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μπορούν να δώσουν δύναμη στο κόμμα.

Ποτάμι

Η κατάσταση στο Ποτάμι είναι αρκετά δύσκολη. Μετά το διαζύγιο με το ΚΙΝΑΛ ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει ταχθεί υπέρ της αυτόνομης καθόδου, όμως τα ποσοστά που εμφανίζει στις δημοσκοπήσεις κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι. Την ίδια στιγμή, υπάρχει η αίσθηση ότι ο Σταύρος δεν απορρίπτει μια κοινή πορεία με την ΝΔ ενώ μοιρασμένοι είναι και οι βουλευτές του. Ο Σπύρος Λυκούδης δεν διστάζει να ομολογήσει ότι το Ποτάμι έχει κάνει τη διαδρομή του τασσόμενος υπέρ της δημιουργίας ενός νέου φορέα με κεντροαριστερά χαρακτηριστικά. Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός φιλοδοξούν να ενταχθούν στην ΝΔ, ενώ Σπύρος Δανέλλης και Μιλτιάδης Κύρκος στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝΕΛ

Σταθερά εκτός Βουλής καταγράφεται ο Πάνος Καμμένος που προσπαθεί να κερδίσει ψηφοφόρους με το ζήτημα των Σκοπίων. Όπως προκύπτει όμως όχι μόνο δεν το καταφέρνει αλλά αντίθετα δημιουργεί ρωγμές και εντός της ΚΟ. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Κώστας Ζουράρης, η Έλενα Κουντουρά αλλά και ενδεχομένως και άλλοι δεν φαίνονται διατεθιμένοι να τον ακολουθήσουν ρίχνοντας την κυβέρνηση στην περίπτωση που η συμφωνία έρθει στη Βουλή. Αλλά και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ γνωρίζει ότι οι εθνικές εκλογές μπορούν να τερματίσουν την πολιτική του σταδιοδρομία για αυτό και παρά τις κορώνες του δεν σταματά να επαναλαμβάνει στις συναντήσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα ότι αυτό που προέχει είναι η ενότητα και η πολιτική σταθερότητα.

Ένωση Κεντρώων

Δύσκολη είναι η κατάσταση και για τον Βασίλη Λεβέντη που βλέπει ότι η πρώτη φορά Βουλή μπορεί να είναι και η τελευταία. Έχει ήδη απωλέσει αρκετούς βουλευτές εξαιτίας των εσωκομματικών τριβών, ενώ δεν αποκλείεται να χάσει ακόμα έναν τον Γιάννη Σαρίδη.

Χρυσή Αυγή: Οι ακροδεξιοί του Νίκου Μιχαλολιάκου ευελπιστούν ότι θα ενισχυθούν από το γενικότερο κλίμα ξενοφοβίας που υπάρχει στην Ευρώπη. Μεγάλη τους ανησυχία και φόβος είναι να έχει ολοκληρωθεί η δίκη στην οποία είναι αναμιγμένα στελέχη της οργάνωσης (κάτι που όμως δεν φαίνεται).

By