Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Οι εταιρείες βιντεοπαιχνιδιών με τη μεγαλύτερα αξία

Στον απόηχο της εξαγοράς της Activision Blizzard από τη Microsoft για σχεδόν 70 δισ. δολάρια για το Xbox brand, τίποτα δεν φαίνεται να βρίσκεται πλέον εκτός του τραπεζιού των διαπραγματεύσεων. Πρόκειται για έναν εντελώς νέο κόσμο.

Η Microsoft είναι ο μοναδικός παίκτης στην τριάδα MS-Sony-Nintendo που μπορεί να αντέξει μια τόσο μεγάλη εξαγορά, αν και είναι πιθανό η Sony να αγοράσει κάποιον με πολύ λιγότερα χρήματα, και είναι επίσης πιθανό άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Apple, η Amazon, η Google ή το Facebook να ξυπνήσουν μια μέρα και να αποφασίσουν ότι πρέπει να αποκτήσουν ένα μεγάλο στούντιο ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών.

Αλλά προς το παρόν, η Microsoft είναι πραγματικά η μόνη εταιρεία που προβαίνει σε τόσο μεγάλες κινήσεις και ως εκ τούτου, είναι λογικό να μην έχει τελειώσει με αγορές όπως αυτή, ειδικά από τη στιγμή που η Activision Blizzard είναι μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες που θα μπορούσε να έχει κάνει και τώρα άλλες συμφωνίες ξαφνικά μοιάζουν πολύ πιο πιθανές.

Θα ήθελα να αναφερθώ σε μερικές Μερικές από τις εταιρείες βιντεοπαιχνιδιών με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο αυτή τη στιγμή και να μιλήσω για τη σχέση τους με τη Microsoft και για το αν θα μπορούσαν να εξαγοραστούν.

1. Tencent – 562,1 δισ. δολάρια – Σίγουρα δεν αναφέρουμε εδώ την Tencent ως κάτι που η Microsoft θα μπορούσε να αγοράσει. Αν μη τι άλλο, πρόκειται για το κοντινότερο που διαθέτει η Microsoft σε έναν πραγματικό αντίπαλο σε αυτόν τον χώρο, αν και η Tencent αγοράζει λιγότερες εταιρείες και κάνει περισσότερες επενδύσεις (κατέχει το 40% της Epic Games, για παράδειγμα).

2. Sony – 156,6 δισ. δολάρια – Ανέφερα σε προηγούμενο άρθρο ότι Sony είναι το 7% του μεγέθους της Microsoft όσον αφορά την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, και ιδού πώς φαίνεται αυτό: 150 δισ. έναντι 2,2 τρισ. δολαρίων. Αν μου λέγατε ότι η Microsoft θα πλήρωνε 70 δισ. δολάρια για την Activision τότε που μόλις αγόρασε την Bethesda για 7,5 δισ. δολάρια, θα σας έλεγα ότι είστε τρελοί. Τώρα; Όλα είναι πιθανά, συμπεριλαμβανομένου ίσως και αυτού. Αλλά αμφιβάλλω.

3. NetEase – 69,42 δισ. δολάρια – Άλλη μια απίθανη εξαγορά, αλλά και πάλι, το μόνο που χρειάζεται να δείτε είναι το μέγεθος ορισμένων ασιατικών εταιρειών που εκτοξεύουν την αξία τους μέσω αγορών και στρατηγικών επενδύσεων.

4. Nintendo – 54,89 δισ. δολάρια – Μπορεί να έχετε ακούσει την ιστορία ότι η Microsoft έγινε περίγελος κάποτε όταν πλησίασε τη Nintendo για μια πιθανή εξαγορά, αλλά η συμφωνία με την Activision είναι μεγαλύτερη από ολόκληρη την κεφαλαιοποίηση της Nintendo, κάτι που είναι αρκετά συγκλονιστικό.

5. Roblox – 44 δισ. δολάρια – Εξαιτίας της δημόσιας εγγραφής της, η Roblox έχει γίνει μια από τις πιο πολύτιμες εταιρείες στον χώρο του gaming. Αυτή θα ήταν μια ακόμη τεράστια επένδυση για τη Microsoft και ίσως τη θεωρήσει πολύ παρόμοια με το Minecraft, το οποίο έχει ήδη εξαγοράσει, και μάλιστα για πολύ, πολύ λιγότερα.

6. Epic Games – 42 δισ. (εκτιμώμενη αποτίμηση) – Η Epic Games είναι ιδιωτική εταιρεία αυτή τη στιγμή, αλλά αυτή ήταν η τελευταία εκτιμώμενη αποτίμησή της πριν από περίπου ένα χρόνο. Και όπως είπα, η Tencent κατέχει ένα τεράστιο κομμάτι της και ποιος ξέρει αν είτε αυτοί είτε η ίδια η Epic θα ήταν πρόθυμοι να εξαγοραστούν.

7. EA – 38,7 δισ. δολάρια – Αν υπάρχει άλλη εταιρεία που να είναι συγκρίσιμη με την Activision Blizzard σε αυτή τη λίστα, αυτή θα ήταν η μεγαλοεκδότρια βιντεοπαιχνιδιών EA, αν και όχι ακριβώς το ίδιο μέγεθος. Και πάλι, όσο παράλογο κι αν ακούγεται, το να αποκτήσει η Microsoft κάποια μέρα την Activision και την EA δεν φαντάζει πλέον τόσο αδύνατο όσο κάποτε.

8. Take-Two – 18,8 δισ. δολάρια (πριν από την αγορά της Zynga) – Η Take-Two, εκδότρια εταιρεία των GTA και Red Dead Redemption, έκανε πρόσφατα μια τεράστια εξαγορά η ίδια, με τη μορφή της εξαγοράς του στούντιο παιχνιδιών για κινητά Zynga. Αυτό μου λέει ότι θέλουν απλώς να αναπτυχθούν και δεν σκοπεύουν να εξαγοραστούν, αλλά και πάλι, ποιος ξέρει.

9. Ubisoft – 7,4 δισ. δολάρια – Ειλικρινά εξεπλάγην όταν είδα ότι η κεφαλαιοποίηση της Ubisoft ήταν τόσο χαμηλή, καθώς υπέθεσα ότι ήταν τουλάχιστον κάπου στο επίπεδο της EA ή της Activision, κάτι που δεν ισχύει. Η Ubisoft αρνήθηκε μια εξαγορά από τη Vivendi, αλλά μια εξαγορά από τη Microsoft θα μπορούσε να είναι μια διαφορετική περίπτωση και μοιάζει με μια πιθανή καλή προσαρμογή δεδομένων όλων των IP που θα έφερνε στο Xbox.

10. Square Enix – 5,9 δισ. δολάρια – Οι ιαπωνικές εταιρείες ανήκουν σε μια περίεργη κατηγορία, καθώς υπάρχουν νόμοι που εμποδίζουν την πώληση σε ξένες εταιρείες σε κάποιο βαθμό, αν και αναμφίβολα υπάρχουν πιθανοί τρόποι να παρακαμφθούν. Η Square Enix μοιάζει με κάτι που η έταιρη ιαπωνική εταιρεία Sony θα μπορούσε ίσως να αποκτήσει κάποια στιγμή, δεδομένης της στενής σχέσης που έχουν ήδη.

11. Capcom – 4,8 δισ. δολάρια – Άλλη μια ιαπωνική εταιρεία, οπότε υπάρχουν επιπλοκές, αλλά αυτό θα έφερνε ένα τεράστιο ρόστερ με IPs υψηλής ποιότητας για μια σχετικά φθηνή τιμή σε σύγκριση με όλες τις υπόλοιπες της λίστας.

12. CDPR – 4,74 δισ. δολάρια – Η CDPR ήταν πιο κοντά στα 10 δισ. δολάρια σε αξία πριν το Cyberpunk 2077 την »βυθίσει» και τώρα βρίσκεται σε κατάσταση ανάκαμψης αφού έχασε το 60% της αξίας της μετοχής της σε πάνω από ένα χρόνο. Στη Microsoft αρέσει να περισυλλέγει εταιρείες που βρίσκονται σε κρίση…

13. Bungie – 1-3 δισ. δολάρια – Δεν έχω κανέναν πραγματικά καλό τρόπο να εκτιμήσω την πραγματική αξία της Bungie. Δεν φαίνεται να θέλουν να εξαγοραστούν και θέλουν να παραμείνουν ανεξάρτητοι, αλλά υπάρχει πάντα ένα ιδανικό τίμημα που θα μπορούσε να το αλλάξει αυτό. Αυτή είναι η εκτίμησή μου για τη δυνητική αξία σε σύγκριση με αυτά τα άλλα παιχνίδια, λαμβάνοντας υπόψη ότι ολόκληρη η εταιρεία βασίζεται σε ένα μόνο IP αυτή τη στιγμή, το Destiny, αν και υποτίθεται ότι σύντομα θα έρθουν περισσότερα παιχνίδια.

By