Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Οι εξελίξεις για το Brexit προκαλούν αναταραχή στις αγορές

Αναταράξεις στις αγορές έχει προκαλέσει η συμφωνία για το Brexit – Η λίρα υποχώρησε κατά 1,4%, καταγράφοντας χαμηλή επίδοση

Ανασφάλεια προκαλούν στις αγορές οι εξελίξεις για το Brexit, μετά και τις παραιτήσεις υπουργών της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι, αλλά και τις εκτιμήσεις περί αποπομπής της πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, μετά από διαδικασία πρότασης μομφής.

Έντονες είναι οι πιέσεις που δέχεται η λίρα, καθώς, όπως παραδέχονται αναλυτές, «απλά δεν γνωρίζουν τι θα συμβεί» με το Brexit, ενώ οι εκτιμήσεις για το τα όσα θα γίνουν στο μέλλον είναι πλέον επισφαλείς.

Οι αναταράξεις στις αγορές επηρέασαν και τα αμερικανικά χρηματιστήρια, ενώ η λίρα έφτασε να υποχωρεί σε επίπεδα ανάλογα με αυτά του Ιουνίου του 2017, όταν οι διαδικασίες για το Brexit προκάλεσαν χάος. Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,30%, ο S&P 500 κατά 0,33%, ενώ ο Nasdaq χάνει 0,16%. Την ίδια ώρα, η αμερικανική κεντρική τράπεζα FED προσπαθεί να εκπέμψει μήνυμα σταθερότητας.

Η παραίτηση του Ράαμπ έριξε τη στερλίνα

Έντονους κλυδωνισμούς δέχθηκε η στερλίνα όταν ο υπουργός Brexit, Ντομινίκ Ράαμπ ανακοίνωσε την παραίτησή του στο twitter. Λίγες ώρες αργότερα, ο ευρωσκεπτικιστής συντηρητικός βουλευτής Τζέικομπ Ρις-Μογκ κατέθεσε επιστολή με την οποία ζητά να συζητηθεί πρόταση μομφής κατά της πρωθυπουργού.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η Μέι θα μπορούσε να αντικατασταθεί και η Βρετανία θα μπορούσε να τεθεί εκτός ΕΕ χωρίς συμφωνία, ένα σενάριο απρόβλεπτο και υψηλού κινδύνου για τις αγορές. Η Μέι υποστήριξε το σχέδιό της στους βουλευτές, όμως αντιμετώπισε μπαράζ ερωτήσεων και επικρίσεων από βουλευτές, που της ξεκαθάριζαν ότι δεν έχει τη στήριξη που χρειάζεται για να περάσει τη συμφωνία.

Κι ενώ το ευρώ υποχώρησε ελάχιστα, κατά 0,05%, με ισοτιμία 1,1305 έναντι του δολαρίου, η λίρα υποχώρησε κατά 1,4% στα 1,281 δολάρια, ενώ το δεκαετές βρετανικό ομόλογο υποχώρησε κατά 15 μονάδες βάσης, στα 1,354%, το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και 11 εβδομάδες. Κέρδη καταγράφει το αργό πετρέλαιο, που διαμορφώνεται στα 56,85 δολάρια το βαρέλι, ενώ αύξηση 0,2% καταγράφει ο χρυσός, με την τιμή της ουγγιάς να διαμορφώνεται στα 1.213,09 δολάρια.

By