Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

Οι Κινέζοι φεύγουν, οι Ισραηλινοί έρχονται στην αγορά ακινήτων της Αθήνας

Επενδυτές από το Ισραήλ δεν αγοράζουν μόνο κατοικίες στο κέντρο της Αθήνας αλλά και γραφεία και καταστήματα.

Έλλειψη… Κινέζων στο κέντρο της Αθήνας παρατηρούν τους τελευταίους μήνες οι επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων. Όπως, όμως, φαίνεται αυτό το κενό το καλύπτουν επενδυτές από το Ισραήλ που κινούνται ιδιαίτερα επιθετικά αγοράζοντας σχεδόν ότι αξιόλογο κυκλοφορεί στην αγορά.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η κίνηση από την Κίνα έχει αρχίσει να μειώνεται από τα μέσα με τέλη Νοεμβρίου και πολλοί αποδίδουν αυτή την εξέλιξη τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό και στην αρνητική δημοσιότητα που έλαβε η χώρα μας μετά την υπόθεση της εταιρείας Destiny του Ευάγγελου Παπαευαγγέλλου και της πώλησης ακινήτων μέσω POS.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως οι Κινέζοι δεν αγοράζουν ακόμη σπίτια με κύριο στόχο την Golden Visa που παρέχει η χώρα μας σε όσους αγοράσουν κατοικίες αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ. «Υπάρχουν ακόμη Κινέζοι που ψάχνουν για ένα σπίτι στο κέντρο της Αθήνας ή στα Νότια Προάστια. Αυτό που δεν βλέπουμε είναι τα βανάκια που έδειχναν ακίνητα μαζικά σε Κινέζους», σημειώνει στο insider.gr έμπειρο στέλεχος εταιρείας ακινήτων.

Εξίσου έντονη με αυτή των Κινέζων, αν και σχετικά … αθόρυβη, δραστηριότητα εμφανίζουν οι αγοραστές από το Ισραήλ, οι οποίοι όπως δηλώνουν οι επαγγελματίες της αγοράς δεν αγοράζουν μόνο κατοικίες αλλά και επαγγελματικά ακίνητα με καθαρό στόχο την επένδυση. «Διαμερίσματα, γραφεία και καταστήματα. Ότι αξιόλογο βγαίνει στην αγορά μπαίνει στο ραντάρ επενδυτών από το Ισραήλ», σημειώνει έμπειρο κτηματομεσίτης του κέντρου, ο οποίος μάλιστα σημειώνει ότι αυξάνονται και οι διαμεσολαβητές που δουλεύουν για λογαριασμό υποψήφιων αγοραστών από το Ισραήλ.

Τα πρωτεία της Χρυσής Βίζα έχουν οι Κινέζοι 

Πάντως οι Κινέζοι εξακολουθούν να κυριαρχούν στο πρόγραμμα της «Χρυσής Βίζα», σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Οι άδειες από 3.154 που ήταν στα τέλη Αυγούστου του 2018 αυξήθηκαν κατά 466 στις 3.620 στα τέλη Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς. Σχεδόν όλες οι άδειες παραμονής που δόθηκαν τους τρεις αυτούς μήνες αφορούσαν Κινέζους πολίτες, καθώς οι «Χρυσές Βίζα» σε πολίτες της Κίνας αυξήθηκαν κατά 424 από τις 1521 στα τέλη Αυγούστου στις 1945 στα τέλη Νοεμβρίου.

Ανεβαίνουν οι τιμές κατοικίας 

Αποτέλεσμα του έντονου ενδιαφέροντος, σχεδόν αποκλειστικά από το εξωτερικό, είναι να ανεβαίνουν οι τιμές κατοικίας στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με μεσίτες, στο –παραδοσιακά ακριβό- Κολωνάκι οι ζητούμενες τιμές κυμαίνονται γύρω στα 2.300 με 3.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ανάλογα με την κατάσταση του ακινήτου και την περιοχή. Αντίστοιχα, οι τιμές στην περιοχή Κουκάκι – Μακρυγιάννη κυμαίνονται από τα 1.500 ευρώ έως τα 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στην περιοχή των Εξαρχείων οι ζητούμενες τιμές ξεκινούν από τα 800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και φθάνουν τα 1.200 για τα καλύτερα ακίνητα στα καλύτερα σημεία. Τέλος, στην περιοχή των Πατησίων και της Κυψέλης οι τιμές διαμορφώνονται στα 600 με 1.000 ευρώ το τετραγωνικό.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By