Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Οι Millennials δεν ξέρουν να μαγειρεύουν, αλλά η τεχνολογία έρχεται να τους σώσει

Θυμάστε που η γιαγιάδες μας, μας μάθαιναν να τυλίγουμε ντολμαδάκια ή οι μαμάδες μας, μας φώναζαν πλάι τους όταν μαγείρευαν γεμιστά, γιουβαρλάκια ή παστίτσιο, για να μάθουμε τα μυστικά και κυρίως τη διαδικασία; Κάπως έτσι οι περισσότεροι από εμάς έμαθαν να μαγειρεύουν, είτε μιμούμενοι τις κινήσεις των μεγαλύτερων, είτε αναγκαζόμενοι να τους ρωτήσουμε τις συμβουλές τους, όταν μείναμε για πρώτη φορά μόνοι μας και μας τελείωσε η αντοχή για κατανάλωση fast food.

Και όμως αυτές οι παραδοσιακές μαγειρικές δεξιότητες, που κάποτε περνούσαν από γενιά σε γενιά, φαίνεται να ξεθωριάζουν μεταξύ των Gen Z και των Millennials. Ο λόγος είναι ότι αυτές οι ηλικιακές κατηγορίες, γνωστές για την τεχνολογική τους επιδεξιότητα, συχνά στερούνται βασικών γνώσεων μαγειρικής. Πολλοί αποδίδουν αυτό το φαινόμενο στην ευκολία που προσφέρει η τεχνολογία, η οποία πλέον φαίνεται να μπορεί να καλύψει αυτό το μαγειρικό κενό.

Μαγειρικός αναλφαβητισμός

Τέσσερις στους πέντε νέους της γενιάς Ζ – όσοι δηλαδή γεννήθηκαν από το 1990 και μετά – δεν χρησιμοποιούν φρέσκα υλικά στο καθημερινό βραδινό τους γεύμα, ενώ το 39% δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει σωστά βασικά λαχανικά, όπως το πράσο ή το κολοκυθάκι, σύμφωνα με έρευνα του Weight Watchers, οργανισμού που μελετά τις διατροφικές συμπεριφορές.

Σε μια παρόμοια μελέτη, διαπιστώθηκε ότι οι Millennials και η Gen X είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν τις συνταγές τους από το Διαδίκτυο από ό,τι οι boomers, ενώ οι Millennials ανέφεραν ότι παρακολουθούν online βίντεο μαγειρικής πολύ περισσότερο από τις παλαιότερες γενιές. Ενώ, μια έρευνα της Google του 2015 διαπίστωσε ότι περίπου το 60% των millennials μαγειρεύουν με το smartphone τους στο χέρι, καθώς δεν γνωρίζουν τις συνταγές.

Ωστόσο, σύμφωνα με την μηχανή αναζήτησης, οι όροι που ψάχνουν μπορεί να είναι απόλυτα βασικοί, όπως: “Πώς να ψήσω τις πατάτες;” ή “Πώς να βράσω μακαρόνια;”. Επιπλέον, μια καναδική μελέτη έδειξε ότι οι γενιές αυτές αντιμετωπίζουν το μαγείρεμα ως μια αγχωτική διαδικασία, με μόνο το 31 τοις εκατό των 18 έως 29 ετών να αισθάνονται σίγουροι στην κουζίνα, σε αντίθεση με σχεδόν τους μισούς ενήλικες άνω των 50 ετών.

Τα παραπάνω ποσοστά και το φαινόμενο που αποδεικνύουν φαίνεται να οφείλονται κυρίως στην άνοδο της κουλτούρας ευκολίας, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στο κενό μαγειρικών δεξιοτήτων. Έτσι, με τα πολυάσχολα προγράμματα και την αφθονία των έτοιμων γευμάτων, το κίνητρο να μάθει κανείς να μαγειρεύει από το μηδέν, μειώνεται. Γιατί λοιπόν να περνάτε ώρες ψιλοκόβοντας λαχανικά και σιγοβράζοντας σάλτσες όταν μπορείτε να παραγγείλετε ένα γεύμα με μερικά μόνο πατήματα στο smartphone σας;

Ως αποτέλεσμα, πολλοί νέοι ενήλικες μεγαλώνουν χωρίς να κατακτήσουν ποτέ ούτε την πιο απλή συνταγή. Επιπλέον, οι κοινωνικές μετατοπίσεις έχουν αλλάξει τη δυναμική της προετοιμασίας των γευμάτων μέσα στα νοικοκυριά. Με περισσότερους γονείς να εργάζονται εκτός σπιτιού, η παραδοσιακή μεταβίβαση της μαγειρικής γνώσης από τον γονέα στο παιδί έχει γίνει λιγότερο διαδεδομένη. Κατά συνέπεια, πολλοί νέοι ενήλικες εισέρχονται στην ενήλικη ζωή χωρίς τις θεμελιώδεις μαγειρικές δεξιότητες που κάποτε θεωρούνταν απαραίτητες για την ανεξάρτητη διαβίωση.

Τεχνολογία: Μάνα εξ ουρανού

Αν και η τεχνολογία μπορεί να έχει συμβάλει στη μείωση της ικανότητας μαγειρικής μεταξύ της Gen Z και των Millennials, φαίνεται να κατέχει επίσης το κλειδί για την αναζωογόνηση αυτών των δεξιοτήτων. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, έχει εμφανιστεί μια πληθώρα εφαρμογών, ιστότοπων και gadgets που σχετίζονται με τη μαγειρική και απευθύνονται σε μια γενιά που έχει συνηθίσει σε ψηφιακές λύσεις.

• Εφαρμογές και ιστότοποι συνταγών
Οι εφαρμογές και οι ιστότοποι συνταγών προσφέρουν έναν θησαυρό μαγειρικής έμπνευσης στα χέρια σας. Από σεμινάρια φιλικά προς τους αρχάριους μέχρι γκουρμέ αριστουργήματα, αυτές οι πλατφόρμες παρέχουν βήμα προς βήμα οδηγίες, βίντεο και κριτικές χρηστών για να καθοδηγήσουν τους επίδοξους σεφ σε κάθε στάδιο της διαδικασίας μαγειρέματος. Είτε λαχταράτε την ιταλική κουζίνα είτε πειραματίζεστε με συνταγές με βάση τα φυτά, υπάρχει ένας ψηφιακός πόρος που ταιριάζει σε κάθε γούστο και διατροφική προτίμηση.

• Υπηρεσίες έτοιμων γευμάτων
Οι υπηρεσίες πακέτων γευμάτων έχουν φέρει επανάσταση στο μαγείρεμα στο σπίτι, εξαλείφοντας την ανάγκη για εκτεταμένο προγραμματισμό γευμάτων και ψώνια παντοπωλείου. Με λίγα μόνο κλικ, οι συνδρομητές λαμβάνουν προ-μερισμένα συστατικά και συνταγές σχεδιασμένες από σεφ που παραδίδονται κατευθείαν στην πόρτα τους. Αυτές οι υπηρεσίες όχι μόνο απλοποιούν τη διαδικασία μαγειρέματος, αλλά και εισάγουν τους χρήστες σε νέα συστατικά και τεχνικές μαγειρέματος, προωθώντας τη μαγειρική εξερεύνηση και την αυτοπεποίθηση στην κουζίνα.

• Έξυπνες συσκευές κουζίνας
Τα έξυπνα gadgets κουζίνας παντρεύουν τη μαγειρική παράδοση με την τεχνολογία αιχμής, καθιστώντας το μαγείρεμα πιο προσιτό και διαισθητικό από ποτέ. Από τις κουζίνες ακριβείας που εξασφαλίζουν τέλεια μαγειρεμένα γεύματα κάθε φορά μέχρι τους έξυπνους φούρνους που αφαιρούν τη μαντεψιά από το ψήσιμο, αυτές οι συσκευές δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να πειραματιστούν με νέες συνταγές και να αναβαθμίσουν τις μαγειρικές τους δεξιότητες χωρίς το φόβο της αποτυχίας.

Αγκαλιάζοντας μια μαγειρική αναγέννηση
Καθώς η Gen Z και οι Millennials αγκαλιάζουν όλο και περισσότερο το μαγείρεμα ως μορφή αυτοέκφρασης και δημιουργικότητας, η διασταύρωση της τεχνολογίας και των μαγειρικών τεχνών συνεχίζει να εξελίσσεται.Και ενώ η ευκολία θα έχει πάντα απήχηση, υπάρχει μια αυξανόμενη εκτίμηση για την ικανοποίηση και την αίσθηση της ολοκλήρωσης που δημιουργεί η προετοιμασία ενός σπιτικού γεύματος από το μηδέν. Είτε λοιπόν πρόκειται για εφαρμογές συνταγών, είτε για υπηρεσίες πακέτων γευμάτων, είτε για έξυπνες συσκευές κουζίνας, τα εργαλεία είναι άμεσα διαθέσιμα για τη γενιά Z και τους Millennials να ξεκινήσουν το μαγειρικό τους ταξίδι και να ανακτήσουν τη χαμένη τέχνη του μαγειρέματος.

By