Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Οι νέες διαχωριστικές γραμμές με το βλέμμα στην επόμενη μέρα

Με τα ζητήματα της οικονομίας και των εθνικών θεμάτων να παραμένουν ορθάνοιχτα, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχίζουν να οριοθετούν της νέες διαχωριστικές τους γραμμές ενόψει του τέλους του προγράμματος και των εκλογών όποτε και αν γίνουν.

Μπορεί πολλά σημεία να μην έχουν ξεκαθαρίσει όπως και το γεγονός ότι έχει θολώσει για τα καλά η έξοδος από το μνημόνιο αλλά οι δύο πολιτικοί αρχηγοί καταστρώνουν τα σχέδια τους για την επόμενη μέρα.

Ουσιαστικά πρόκειται για το διακύβευμα των εκλογών και τα διλήμματα που θα θέσει η κάθε μία πλευρά καθώς η χώρα φαίνεται να έχει μπει για τα καλά σε προεκλογική περίοδο.

Το τρίπτυχο Τσίπρα: Τέλος μνημονίων, ρύθμιση χρέους, λύση Σκοπιανού

Παρά το γεγονός πως πολλά θα κριθούν σε λιγότερο από ένα μήνα όταν και θα συνεδριάσουν εκ νέου οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, στο Μαξίμου αρχίζουν να ξεδιπλώνουν την στρατηγική τους που είναι το τέλος των μνημονίων και η επιδοματική πολιτική απέναντι στις σημαντικές μειώσεις που θα υποστούν οι συνταξιούχοι.

Ο πρωθυπουργός που βλέπει να μην του βγαίνει επικοινωνιακά το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» περιμένει από το Eurogroup στις 21 Ιουνίου να ανακοινωθούν μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ παράλληλα θα επιχειρήσει ανακοινώνοντας μια σειρά από αντίμετρα να κατευνάσει τις αντιδράσεις των συνταξιούχων από τις περικοπές.

Μάλιστα στο οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσουν να τα εντάξουν και στον προϋπολογισμό προκειμένου να εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου του 2019 όταν δηλαδή θα κόβονται και οι συντάξεις. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να κινηθούν και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ. Παράλληλα στα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα είναι και η λύση στο ακανθώδες ζήτημα της ονομασίας των Σκοπιών.

Πρόκειται για ένα θέμα που όπως εκτιμούν στο Μαξίμου, η κυβέρνηση μπορεί να αποκομίσει σημαντικά οφέλη στην περίπτωση που βρεθεί η χρυσή τομή, καθώς προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουν οι ΗΠΑ, το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες. Επίσης το πολιτικό κόστος θα είναι ελάχιστο για τον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη ΝΔ.

Μητσοτάκης: Ανάπτυξη, μείωση φορολογίας και στήριξη των συνταξιούχων   

Στον αντίποδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχίζει να ξεδιπλώνει σταδιακά το σχέδιο του για την επόμενη μέρα με πρώτο στόχο την αναχαίτιση των μειώσεων στις συντάξεις και ήδη εξετάζει τις εισηγήσεις που έχει δεχθεί από το οικονομικό επιτελείο. Στο Μοσχάτο εκτιμούν πως μπορούν να επαναδιαπραγματευτούν το ζήτημα με τους θεσμούς, προτάσσοντας εναλλακτικές προτάσεις, χωρίς να αλλάζουν οι στόχοι του προγράμματος. Δεν αποκλείεται μάλιστα τις επόμενες ημέρες να συναντηθεί με εκπροσώπους των συνταξιούχων προκειμένου να ακούσει και τις δικές τους απόψεις.

Παράλληλα ποντάρει στην ανάπτυξη μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων και τη μείωση της φορολογίας, καθώς εκτιμά πως αυτό είναι το «κλειδί» για να ξεκολλήσει η χώρα από την ύφεση. Ο Πρόεδρος της ΝΔ τάσσεται κατά της προληπτικής γραμμής που θέλουν οι δανειστές και αντιπροτείνει την χρησιμοποίηση των αδιάθετων πόρων του δανείου, που εκτιμώνται στα 27,4 δισ. ευρώ μετά τη λήξη του προγράμματος.

Το ποσό αυτό εκτιμούν στο Μοσχάτο πως θα ήταν ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και η χώρα βγει στις αγορές. «Όταν η απερχόμενη κυβέρνηση Τσίπρα έχει αναλάβει πρόσθετες υποχρεώσεις μετά τη λήξη του 3ου μνημονίου, η κυβέρνηση της ΝΔ θα φρόντιζε, ως ελάχιστη ανταπόδοση στις θυσίες των Ελλήνων, να πάρει τις εκκρεμείς από αυτό δόσεις» αναφέρουν χαρακτηριστικά  στη ΝΔ.

Μία ακόμη διαχωριστική γραμμή από τον Αλέξη Τσίπρα την οποία θα φροντίσει να αναδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η επιδοματική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση μέσω του υπερπλεονάσματος και με την οποία διαφωνεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρωταρχικός στόχος είναι η καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για 800.000 πολίτες, καθώς και ελαστικοποίηση των κριτηρίων για τα επιδόματα ανεργίας.

Η ΝΔ έχει ήδη επεξεργαστεί το σχέδιο που μπορεί να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 4% για την περίοδο 2019-2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία του «γαλάζιου» οικονομικού επιτελείου, αυτό μεταφράζεται σε 600.000 νέες θέσεις εργασίας και μείωση της ανεργίας κατά 7 μονάδες σε σχέση με το 2017.

By