Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024

Οι Τούρκοι λένε ότι ειδοποίησαν την Αθήνα και στη συνέχεια κατέβασαν τη σημαία μόνοι τους

Αυτό υποστηρίζει η Hurriyet – Οι τουρκικές δυνάμεις SAT μπήκαν στα νησιά σε ελληνικά νερά – Μαρτυρίες ότι το Λιμενικό απαγορεύει την προσέγγιση Ελλήνων στις βραχονησίδες – Σχέδιο για γκριζάρισμα του Αιγαίου

Μια νέα εκδοχή για όσα υποστήριξε τη Δευτέρα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι Τούρκοι κατέβασαν την ελληνική σημαία από βραχονησίδα, δίνει σήμερα ο τουρκικός Τύπος.

Σύμφωνα με την Hurriyet, οι τουρκικές αρχές αντιλήφθηκαν την Παρασκευή ότι ανέβηκε η σημαία σε μια βραχονησίδα. Στη συνέχεια, σύμφωνα με την εκδοχή της τουρκικής εφημερίδας, οι τουρκικές αρχές ενημέρωσαν το Σάββατο σε «κάθε βαθμίδα» τις ελληνικές αρχές και ζήτησαν να κατέβει η σημαία.

Όταν, σύμφωνα με τη Hurriyet, δεν υπήρξε αντίδραση, τότε άνδρες των υποβρυχίων καταστροφών του τουρκικού λιμενικού (SAT) πήγαν την Κυριακή στη βραχονησίδα και κατέβασαν μόνοι τους την ελληνική σημαία.

Σημειώνεται ότι η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ονομαστικά τη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάγος.

Δεν αφήνουν Ελληνες να προσεγγίσουν τις βραχονησίδες

Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί η μαρτυρία του δημοσιογράφου του ιστότοπου samostimes.gr Μιχάλη Σβαρνιά ότι το μεσημέρι της Δευτέρας το ελληνικό Λιμενικό ουσιαστικά του απαγόρευσε να προσεγγίσει τις βραχονησίδες Ανθρωποφάγος και Μικρός Ανθρωποφάγος. «Σε απόσταση 500 μέτρων από τις βραχονησίδες, μας αντιλήφθηκαν δύο σκάφη του λιμενικού, μας προσέγγισαν, μας ζήτησαν να κατεβάσουμε ταχύτητα για να συνεννοηθούμε, και μας ρώτησαν ποιοι είμαστε… Είπαμε ότι κατευθυνόμαστε στις βραχονησίδες για βιντεοσκόπηση και φωτογράφηση, αλλά όχι για να κατέβουμε σε αυτές. Μας ζήτησαν ευγενικά να αποχωρήσουμε από την περιοχή και ότι αυτό δεν επιτρέπεται» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο δημοσιογράφος.

Ερωτηθείς για τις σημαίες, ο κ. Σβαρνιάς ανέφερε ότι στη βραχονησίδα Ανθρωποφάς διακρινόταν η σημαία στον ιστό της, ωστόσο στο Μικρό Ανθρωποφά δεν μπορούσε να διακρίνει τη σημαία γιατί βρίσκεται στην εσωτερική πλευρά της βραχονησίδας. Επικαλέστηκε ωστόσο μαρτυρίες κατοίκων, που αναφέρουν ότι η σημαία δεν υπάρχει πια στον ιστό, αλλά δεν γνωρίζουν αν κάποιος την κατέβασε.

Φωτογραφία του δημοσιογράφου  στην οποία διακρίνεται η σημαία στη βραχονησίδα Ανθρωποφάς

simaia

Φωτογραφίες από το σημείο, με σκάφη του Λιμενικού

limeniko3

Τεντώνουν το σχοινί οι Τούρκοι

Οι δηλώσεις του Μπιναλί Γιλντιρίμ περί «αμφισβητούμενης» νησίδας, στην οποία η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε την ελληνική σημαία που είχαν ανεβάσει τρείς νεαροί, έσπρωξε μέχρι και τον συνήθως υποτονικό Φώτη Κουβέλη να ανεβάσει αισθητά τους τόνους. Για την ακρίβεια έκανε κάτι πολύ σημαντικότερο. Μετά από δεκάδες δηλώσεις, με τις οποίες ο αναπληρωτής υπουργός είχε επιχειρήσει στο παρελθόν να κατεβάσει τους τόνους, διαψεύδοντας οποιαδήποτε λόγο ανησυχίας, πλέον προχώρησε σε παραδοχή της κατάστασης. «Βρισκόμαστε σε έναν ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο», δήλωσε υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι αναχαιτίσεις των τουρκικών μαχητικών γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην καταπονούνται οι Έλληνες πιλότοι.

Η βόμβα Γιλντιρίμ, τεντώνει ακόμα περισσότερο το σκοινί στις ήδη οριακές σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας, καθώς θέτει σε εφαρμογή τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» και την αμφισβήτηση της ελληνικής εδαφικής κυριαρχίας. Αυτό που είναι επιβεβαιωμένο είναι ότι πράγματι την Παρασκευή 13 Απριλίου τρείς νεαροί τοποθέτησαν την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς», ώστε να αποτίσουν μετον δικό τους τρόπο φόρο τιμής στον αδικοχαμένο σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο, ενώ έριξαν στην θάλασσα και ένα στεφάνι.

Πρόκειται για μία ακατοίκητη νησίδα που βρίσκεται νοτιοανατολικά των Φούρνων Ικαρίας και νοτιοδυτικά της Σάμου. Η έκτασή της είναι 0,545 τ.χλμ., ενώ διοικητικά ανήκει στον Δήμο Φούρνων Κορσεών. Δεν το είδαν σαν κάτι το τόσο σημαντικό. Έτσι κι αλλιώς είναι ελληνικό έδαφος», είπε ο δήμαρχος της περιοχής. Ο τούρκος πρωθυπουργός ωστόσο παραλλήλισε την ενέργεια των τριών νεαρών να στήσουν τη γαλανόλευκη στο υψηλότερο σημείο της βραχονησίδας, με αυτή στα Ίμια στις 25 Ιανουαρίου 1996 που οδήγησε στο θερμό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών. Συνέχεια στην «αποκάλυψη» του Τούρκου πρωθυπουργού για το περιστατικό έδωσε και ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αναφερόμενος στο υποτιθέμενο περιστατικό, έκανε λόγο για Τούρκους κομάντος, ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με όσα είχε αναφέρει νωρίτερα ο Γιλντιρίμ για επιχείρηση της τουρκικής ακτοφυλακής. Τους τουρκικούς ισχυρισμούς διέψευσε η κυβέρνηση μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρης Τζανακόπουλου, αλλά και το υπουργείο Άμυνας. Σε ανακοινώσεις τους διευκρίνισαν ότι δεν επιβεβαιώνεται κανένα τέτοιο περιστατικό παραβίασης, ενώ από το ΓΕΕΘΑ βεβαιώνεται ότι τα τελευταία δύο τελευταία 24ωρα (Σάββατο-Κυριακή) δεν έχει καταγραφεί καμία κίνηση τούρκικου πλοίου, ούτε της ακτοφυλακής. «Το πρωί η ελληνική ακτοφυλακή πέρασε από τα νησιά και οι σημαίες ήταν εκεί. Δεν υπάρχει καμία μεθύστερη ενημέρωση, αλλά οι σημαίες μας είναι ακόμα εκεί. Κανένα τουρκικό πλωτό ή εναέριο μέσο δεν πλησίασε τις νήσους Ανθρωποφάγους», ξεκαθάρισε πηγή του ΥΕΘΑ

Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι έχει σημάνει γενικός συναγερμός και αυτό γιατί η Τουρκία φαίνεται να κυλά σε επικίνδυνους ατραπούς, επαναλαμβάνοντας συμπεριφορές που έχουν στο παρελθόν οδηγήσει στα άκρα. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι σε λίστα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών συγκαταλέγονται 25 νησιά και 127 νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου που χαρακτηρίζονται «αμφισβητούμενες περιοχές». Ανάμεσά τους είναι και το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας όπου συμπεριλαμβάνονται οι νησίδες Θύμαινα και Θυμαινάκι, Ξέρα, Κατεργάρικα, Λιμενόπετρα, Αλαφονήσι, Κισιρία, Κουρνιαχτή, Στρογγυλό, Πλάκα, Πλακάκι, Πρασονήσι, Μακρονήσι, Μεγάλος και Μικρός Ανθρωποφάς, Μικρός και Μεγάλος Αγιος Μηνάς. Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται ιδιαιτέρως προβληματισμένη από την τουρκική προκλητικότητα, έστω σε επίπεδο ρητορικής, με στελέχη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας να εκτιμούν πως η Άγκυρα διεξάγει έναν υβριδικό επικοινωνιακό πόλεμο ώστε να ασκήσει πιέσεις. Έτσι εξηγούνται και οι ενδελεχείς έλεγχοι σε βραχονησίδες που βρίσκονται κοντά στα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, ώστε να διαπιστωθεί εάν έχουν γίνει ύποπτες κινήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ικαρίας και της Σάμου. Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικράτησε είναι και τα δεκάδες τηλεφωνήματα μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου.

Και ενώ τα πράγματα κλιμακώνουν επικίνδυνα, ο γραμματέας του ΝΑΤΟ έχει επιλέξει την τακτική του Πόντιου Πιλάτου σε ότι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να τα βρουν, λέγοντας ότι θα ήθελε η στάση της συμμαχίας να είναι πολύ πιο δυναμική και σαφής. Η εξίσωση αυτή, διαψεύδει και τις ελπίδες που είχε το Μέγαρο Μαξίμου για δυναμική παρέμβαση των συμμαχικών δυνάμεων, έτσι ώστε να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που παραμένουν προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη.

Όπως και να έχει, αξιόπιστη πηγή σχολιάζει πως από τη στιγμή που οι δηλώσεις αυτές έγιναν δια στόματος του πρωθυπουργού της Τουρκίας και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, αναμένονται οι επόμενες κινήσεις της γειτονικής χώρας. Το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Άμυνας απεύχονται να έχει η τουρκική πλευρά κάποιου είδους βίντεο στη διάθεσή της και να το δώσε στη δημοσιότητα. Είναι πάντως εμφανές ότι οι γείτονές μας επιζητούν με κάθε ευκαιρία ένταση. Υπό αυτό το κλίμα, λαμβάνει μεγαλύτερη διάσταση και η σημερινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Καστελόριζο, ο οποίος στις 11.00 θα εγκαινιάσει τη μονάδα αφαλάτωσης του νησιού. Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Ρόδο όπου διεξάγεται το 13ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Νοτίου Αιγαίου, στο ξενοδοχείο «Ρόδος Παλάς». Στις 18:00 ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει σύσκεψη με τους υπουργούς που συμμετέχουν στο 13ο Περιφερειακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

By