Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

ΟΗΕ: 232 νεκροί μετανάστες ανοιχτά της Λαμπεντούζα

Οι αρχές φοβούνται ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί

Lampedusa_noborder_2007-2

Τους θανάτους 232 μεταναστών ανοικτά της Λαμπεντούζα επιβεβαιώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι οι σοροί που θα ανασυρθούν από τα παγωμένα νερά της Μεσογείου θα ξεπεράσουν τις 300.

Η ιταλική εφημερίδα La Republica, επικαλούμενη δηλώσεις των εννέα επιζώντων γράφει ότι για την ώρα οι νεκροί υπολογίζονται στους 300. «Στο δεύτερο σκάφος είδαμε πάνω από 200 ανθρώπους νεκρούς», δήλωσαν κάποιοι από τις διασωθέντες.

Συνολικά, οι μετανάστες υπολογίζονται στους 460 σε τέσσερα διαφορετικά σκάφη, ενώ όπως επισημαίνει το ιταλικό δημοσίευμα, οι νεκροί μπορεί και να ξεπερνούν τους 400.

Τα τρία σκάφη απέπλευσαν από τη Λιβύη μαζί με ένα τέταρτο πλεούμενο, από το οποίο η ιταλική ακτοφυλακή διέσωσε 105 πρόσφυγες την Κυριακή σε ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες, με σφοδρούς ανέμους, υψηλά κύματα και θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν. Οι 29 από τους διασωθέντες πέθαναν από υποθερμία στις 18 ώρες που χρειάσθηκε η ακτοφυλακή για να τους μεταφέρει στην Ιταλία.

Αεροσκάφη της ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας πετούν πάνω από την θαλάσσια περιοχή στην οποία σημειώθηκε το ναυάγιο, αλλά, όπως υπογραμμίζουν τα μέσα ενημέρωσης στην Ρώμη, δεν υπάρχουν πλέον ελπίδες να βρεθούν διασωθέντες. Πολλοί πάντως σημειώνουν ότι η κινητοποίηση της Ευρώπης για τη διάσωση των μεταναστών είναι ελλιπής.

By