Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

ΟΗΕ: Απαράδεκτη η σφαγή στο Χαλέπι

Ο αεροπορικός βομβαρδισμός από συριακά ελικόπτερα εναντίον λαϊκής αγοράς στη συνοικία Αλ-Σάαρ στο Χαλέπι αξίζει την ισχυρότερη διεθνή κατακραυγή

syria

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, καταδίκασε σήμερα τις νέες φονικές επιδρομές της συριακής αεροπορίας στην επαρχία του Χαλεπίου, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή 71 αμάχων, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ο αεροπορικός βομβαρδισμός από συριακά ελικόπτερα εναντίον λαϊκής αγοράς στη συνοικία Αλ-Σάαρ στο Χαλέπι αξίζει την ισχυρότερη διεθνή κατακραυγή«, δήλωσε ο ντε Μιστούρα σε γραπτή δήλωσή του.

«Είναι εντελώς απαράδεκτο οι συριακές αεροπορικές δυνάμεις να επιτίθενται εναντίον τους εδάφους τους αδιακρίτως, σκοτώνοντας τους σύρους πολίτες. Η ρίψη βαρελιών γεμάτων με εκρηκτικά πρέπει να σταματήσει».

Στο Λονδίνο, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ εξέφρασε «τον αποτροπιασμό του για αυτή την τελευταία ωμή επίθεση που πραγματοποίησε το καθεστώς Άσαντ.

Πρόκειται για μια ακόμη απόδειξη που προκαλεί σοκ για τις φρικτές και χωρίς διάκριση πρακτικές που χρησιμοποιεί το καθεστώς Άσαντ για να σκοτώνει και να τραυματίζει αθώους πολίτες, ανάμεσά τους παιδιά. Εμείς εξακολουθούμε να απευθύνουμε έκκληση για μια πολιτική μετάβαση, για ένα μέλλον στο οποίο ο Άσαντ δεν θα μετέχει».

Κι ενώ οι αντιδράσεις συνεχίζονται για τις φονικές αυτές επιδρομές, το Συριακό Παρατηρητήριο ανακοίνωσε σήμερα ότι τουλάχιστον 20 άμαχοι σκοτώθηκαν επίσης χθες σε περιοχή της βορειοδυτικής Συρίας που ελέγχουν αντάρτες.

«Τα αεροσκάφη του καθεστώτος διαπράττουν νέα σφαγή, αυτή τη φορά στην Τζαμπάλ αλ-Ζαουίγια», μια ορεινή περιοχή της επαρχίας Ιντλίμπ που έχει πέσει σχεδόν όλη στα χέρια των ανταρτών και του σκέλους της Αλ Κάιντα. Τουλάχιστον 19 άμαχοι σκοτώθηκαν σε επιδρομές στο χωριό Μπαλγιούν, ενώ μια γυναίκα σκοτώθηκε σε επιθέσεις σε άλλο χωριό. «Πολλοί από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση«, διευκρινίζει.

Συριακά ελικόπτερα έριξαν χθες το πρωί βαρέλια με εκρηκτικά εναντίον περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών στην επαρχία του Χαλεπίου, σκοτώνοντας τουλάχιστον 71 αμάχους, ένας από τους βαρύτερους απολογισμούς στη βόρεια αυτή επαρχία.

Στόχος των επιδρομών ήταν η πόλη Αλ-Μπαμπ που τελεί υπό τον έλεγχο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και η συνοικία Αλ-Σάαρ στην πόλη του Χαλεπίου, που ελέγχεται από σύρους αντάρτες. Οι επιδρομές εναντίον λαϊκής αγοράς πραγματοποιήθηκαν σε ώρες αιχμής, τονίζει το Παρατηρητήριο που μιλά για «σφαγή».

Η Δαμασκός άρχισε το 2013 να πλήττει το Χαλέπι με αυτές τις βόμβες που είναι γεμάτες ισχυρά εκρηκτικά και θραύσματα, οι οποίες έχουν ήδη προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους στη επαρχία αυτή από τις αρχές της χρονιάς.

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για τη Συρία άρχισε στις 5 Μαΐου στη Γενεύη σειρά μακρών συνομιλιών τις οποίες διεξάγει κεκλεισμένων των θυρών και χωριστά με τις εμπλεκόμενες πλευρές στη σύγκρουση και διεθνείς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, σε μια προσπάθεια για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε αδιέξοδο.

«Στο τέλος Ιουνίου, θα αξιολογήσουμε την κατάσταση και θα αποφασίσουμε το επόμενο βήμα«, είχε δηλώσει στα μέσα ενημέρωσης ο ντε Μιστούρα την πρώτη ημέρα των διαβουλεύσεων.