Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

ΟΗΕ: Ένταξη της Παλαιστίνης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Γίνεται πλέον δυνατή η έρευνα για εγκλήματα  που φέρονται να έχουν διαπραχθεί στα Παλαιστινιακά Εδάφη από την 1η Απριλίου

gaza

Δεκτό έγινε το αίτημα της Παλαιστίνης για ένταξη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν.

Η απόφαση αυτή θα επιτρέψει στο ΔΠΔ να ερευνήσει από την 1η Απριλίου τις καταγγελίες για εγκλήματα που φέρονται να έχουν διαπραχθεί στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Ο Μπαν Κι Μουν ενημέρωσε για την απόφασή του τις χώρες μέλη του ΔΠΔ χθες Τρίτη το βράδυ, εξήγησε ο Ντιζαρίτς. Στο μεταξύ ο Αραβικός Σύνδεσμος αναμένεται να συνεδριάσει στις 15 Ιανουαρίου, μετά την αποτυχία της Παλαιστινιακής Αρχής να περάσει το προσχέδιο απόφασής της από το Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ.

Στις 30 Δεκεμβρίου το προσχέδιο απόφασης που παρουσίασαν οι Παλαιστίνιοι στο Συμβούλιο Ασφαλείας έλαβε οκτώ ψήφους, ενώ χρειαζόταν εννέα για να υιοθετηθεί. Με αυτό οι Παλαιστίνιοι ζητούσαν την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Ισραηλινούς σε διάστημα ενός έτους και την απομάκρυνση τους από τις κατεχόμενες περιοχές πριν το τέλος του 2017.

«Στη συνεδρίαση θα εξεταστεί ένας αριθμός θεμάτων, το κυριότερο από τα οποία θα είναι οι εξελίξεις στο παλαιστινιακό ζήτημα», δήλωσε ο Άχμεντ Μπεν Χέλι γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου. Παράλληλα θα συζητηθούν «μελλοντικά διαβήματα για την υποστήριξη της παλαιστινιακής θέσης», πρόσθεσε.

By