Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

ΟΗΕ: Για πρώτη φορά «ανοίγει» θέση εμπειρογνώμονα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ

Πρόκειται για μία ιστορική απόφαση

OHE

Την πρώτη θέση ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα για τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤ (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι και Transgender [διαφυλικοί]) αποφάσισε να δημιουργήσει το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης το έπειτα από ώρες συζήτησης. «Είναι ένας σημαντικός σταθμός» για την κοινότητα ΛΟΑT, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ρολάντο Γκόμες, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (HRW), που έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη, χαρακτήρισε την απόφαση αυτή «ιστορική».

Ο εμπειρογνώμονας, ο οποίος θα διορίζεται για 3 χρόνια, θα έχει ως αποστολή «την προστασία κατά της βίας και των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου».

Θα πρέπει να εργάζεται σε συνεργασία με τα κράτη για να ενθαρρύνει την υιοθέτηση και την εφαρμογή μέτρων που συμβάλλουν στην προστασία των προσώπων αυτών.

Η απόφαση – η οποία προτάθηκε από την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Χιλή, την Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, το Μεξικό και την Ουρουγουάη – υιοθετήθηκε από 23 κράτη μέλη (από 47 συνολικά). Δεκαοκτώ ήταν αντίθετα (μεταξύ των οποίων η Ρωσία και η Κίνα), ενώ 6 απείχαν (μεταξύ των οποίων η Νότια Αφρική).

Στην απόφαση καλούνται όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να συνεργάζονται με τον εμπειρογνώμονα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By