Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

ΟΗΕ – Μισέλ Μπατσελέτ: «SOS» για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε Ρωσία, Κίνα και διεθνώς

Δραματική έκκληση για την ανάληψη «συντονισμένης δράσης» ενώπιον των «πιο σοβαρών και εκτεταμένων οπισθοχωρήσεων» στον τομέα της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει δει ποτέ απευθύνει η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, «δείχνοντας» ειδικά τα «μέτωπα» Ρωσίας, Λευκορωσίας, Κίνας και Αιθιοπίας.

«Για να σταθούμε εκ νέου όρθιοι από τις πιο εκτεταμένες και τις πιο σοβαρές οπισθοχωρήσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουμε δει ποτέ, πρέπει να έχουμε μία οπτική που αλλάζει τη ζωή και μια συντονισμένη δράση» δήλωσε η Μισέλ Μπατσελέτ σε ομιλία της σήμερα, Δευτέρα, ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Η 47η σύνοδός του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, θεσμός που συστάθηκε προ 15ετίας, διεξάγεται ψηφιακά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και πρόκειται να διαρκέσει έως τις 13 Ιουλίου.

Καταγγέλλοντας περαιτέρω υποχώρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία, η Ύπατη Αρμοστής κάλεσε τη χώρα να «σεβαστεί τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα» εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

«Είμαι συγκλονισμένη από τα πρόσφατα μέτρα που υπονομεύουν ακόμη περισσότερο το δικαίωμα των πολιτών να διατυπώσουν επικριτικές απόψεις και τη δυνατότητά τους να λάβουν μέρος στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου» επισήμανε η Μπατσελέτ επικαλούμενη την περίπτωση του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι και της διάλυσης του κόμματός του.

«Η νομοθεσία που περιορίζει τις ελευθερίες έκφρασης, ειρηνικής συνάθροισης και σύμπραξης πρέπει να συνάδουν με τους διεθνείς κανόνες και τα πρότυπα σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα» υπογράμμισε.

Η ίδια προέτρεψε τη Μόσχα να βάλει τέλος στην αυθαίρετη πρακτική που συνίσταται στο να χαρακτηρίζει πρόσωπα, δημοσιογράφους και ΜΚΟ «εξτρεμιστές», «ξένους πράκτορες» και «ανεπιθύμητες οργανώσεις».

Λευκορωσία
Η κατάσταση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λευκορωσία συνεχίζει να επιδεινώνεται και σηματοδοτείται από εφόδους εναντίον ακτιβιστών και ανεξάρτητων ΜΜΕ και κατηγορίες για βασανιστήρια, είπε επίσης η Μισέλ Μπατσελέτ.

Η φρίκη του Τιγκράι
Η ίδια παράλληλα υπογράμμισε τις «σοβαρές παραβιάσεις» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Τιγκράι, όπου η ανθρωπιστική κατάσταση είναι «τρομακτική» με περισσότερους από 350.000 ανθρώπους σε κατάσταση λιμού.

Την ώρα που διεξάγονται σήμερα εθνικές εκλογές στην Αιθιοπία, η Μπατσελέτ κατήγγειλε τις καταχρήσεις που διαπράττονται σε βάρος των αμάχων «από όλες τις πλευρές της σύρραξης».

Η Ύπατη Αρμοστής απαρίθμησε τις εξωδικαστικές εκτελέσεις, τις αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις, τη σεξουαλική βία σε βάρος παιδιών όπως και ενηλίκων και τους βίαιους εκτοπισμούς.

Σιντζιάνγκ και Χονγκ Κονγκ
Η Μισέλ Μπασελέτ είπε, επιπλέον, πως ελπίζει να αποκτήσει φέτος μια «σημαντική πρόσβαση» στην κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ, απ” όπου «εξακολουθούν να φθάνουν πληροφορίες για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Πάντα σε σχέση με την Κίνα, η ίδια υπογράμμισε ότι ένας χρόνος έχει περάσει από την υιοθέτηση του νόμου για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, για τον οποίο οι υπηρεσίες της διατυπώνουν «σοβαρές ανησυχίες».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By