Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

ΟΗΕ: Βέτο Ρωσίας σε ψήφισμα – καταδίκη για την κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία

To ψήφισμα αφορούσε συγκεκριμέα τις δηλώσεις του ηγέτη των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία

unitednationsA

Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με το οποίο επικρίνεται η ηγεσία των φιλορώσων ανταρτών της ανατολικής Ουκρανίας για τις προκλητικές δηλώσεις τους σχετικά με την έναρξη μεγάλης επίθεσης εναντίον των δυνάμεων του Κιέβου, μπλόκαρε με την άσκηση βέτο η Ρωσία.

Με το ίδιο ψήφισμα καταδικαζόταν η πρόσφατη αναζωπύρωση της βίας που έχει στοιχίσει τη ζωή δεκάδων ανθρώπων στην ανατολική Ουκρανία.

«Η Ρωσία μόλις έχει μπλοκάρει ένα ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αρνούμενη να συμπεριληφθεί σε αυτό η καταδίκη των πρόσφατων προκλητικών δημόσιων δηλώσεων από τους αυτονομιστές», δήλωσε διπλωμάτης των Ηνωμένων Εθνών στο Reuters, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

To ψήφισμα αφορούσε συγκεκριμέα τις δηλώσεις του ηγέτη των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, ο οποίος φέρεται να είπε ότι οι αυτονομιστές αντάρτες δεν επιθυμούν συμβιβασμό και ότι αποφάσισαν να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον των δυνάμεων του Κιέβου, ενώ σχεδιάζουν να περικυκλώσουν την Ντεπάλτσεβε, μία πόλη βορειοανατολικά του Ντονέτσκ, τις επόμενες μέρες. Η ρωσική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη απέφυγε να σχολιάσει το ζήτημα.

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας απαιτούν ομόφωνη έγκριση και η Ρωσία με δικαίωμα βέτο, όπως και τα άλλα τέσσερα μόνιμα μέλη του ΟΗΕ, μπορούν να τις μπλοκάρουν.

Νωρίτερα από το γραφείο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία ο Μπαν Κι Μουν «καταδικάζει απερίφραστα τη επίθεση με ρουκέτες στην πόλη της Μαριούπολης, όπου σκοτώθηκαν δεκάδες άμαχοι και τραυματίστηκαν πάνω από εκατό».

By