Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οικονομία: Στο 2,8% ο ρυθμός ανάπτυξης το γ” τρίμηνο του 2022

Ελαφρά συρρίκνωση 0,5% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους – Το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου επηρεάστηκε από τις αυξημένες επιδοτήσεις στην ενέργεια

Θετικό αποδεικνύεται το μέγεθος της ετήσιας ανάπτυξης στο γ’ τρίμηνο του 2022, με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) να επιβεβαιώνουν τις ικανοποιητικές καλοκαιρινές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, παρά τις εντεινόμενες προκλήσεις του υψηλού πληθωρισμού και της επίμονης ενεργειακής κρίσης.

Πιο συγκεκριμένα, τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης, κατέδειξαν τα εξής:

Το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ (σε όρους όγκου) παρουσίασε μείωση κατά 0,5% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2022 (τριμηνιαίο επίπεδο) αλλά και αύξηση κατά 2,8% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2021 (ετήσιο επίπεδο).
Το μη εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ (σε όρους όγκου) κατέγραψε άνοδο κατά 2,1% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2021.

Ας σημειωθεί ότι στο α’ τρίμηνο του έτους, η ελληνική οικονομία είχε εμφανίσει εντυπωσιακή βελτίωση κατά 7% (σε ετήσια βάση), η οποία συνεχίστηκε και στο β’ τρίμηνο, όταν το ΑΕΠ διευρύνθηκε κατά 7,7%.

Το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου, όπως εξηγεί η ΕΛΣΤΑΤ, επηρεάστηκε ανασταλτικά από το σημαντικά αυξημένο επίπεδο των επιδοτήσεων στον κλάδο της ενέργειας, κάτι το οποίο αντιστάθμισε σε μεγάλο βαθμό την αύξηση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας. Πρόκειται για τις επιδοτήσεις, οι οποίες δίνονται στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Τα επιμέρους στοιχεία του γ’ τριμήνου

Σύμφωνα με τα επιμέρους δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, η ετήσια ανάπτυξη κατά 2,8% οφείλεται στα εξής:

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 3,6% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2021.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 7,7% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2021.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,9% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2021.

Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,0%.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,2% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,6% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 4,6%.

By