Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021

Ολάντ: Απαραίτητος ένας ειλικρινής διάλογος για την Ελλάδα

«Για κανέναν λαό δεν είναι υποφερτή η λιτότητα ως μόνη προοπτική»

hollande

Ο Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρώτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και ευχήθηκε να υπάρξουν και πολλές άλλες στο μέλλον.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, τα νέα δεδομένα στην Ευρώπη με τις νέες αποφάσεις για περισσότερη ελαστικότητα, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα Γιούνκερ για τις επενδύσεις, δημιουργούν ένα πρόσφορο κλίμα για μια μακροπρόθεσμη ουσιαστική λύση στην Ελλάδα, ύστερα από τέσσερα χρόνια λιτότητας.

Παρ΄ όλα αυτά είναι απαραίτητο να τηρηθούν κάποιες αρχές που για τον Φρανσουά Ολάντ συνοψίζονται ως εξής:

Στην εσωτερική αλληλεγγύη των χωρών της ΕΕ, στην υπευθυνότητα για την εξασφάλιση της σταθερότητας στο κοινό νόμισμα που είναι το ευρώ, στον σεβασμό της δυνατής εντολής του ελληνικού λαού, αλλά και στον σεβασμό των δεσμεύσεων της χώρας για το θέμα του χρέους.

«Για κανέναν λαό δεν είναι υποφερτή η λιτότητα ως μόνη προοπτική» υπογράμμισε ο Φ. Ολάντ επισημαίνοντας πως για την εξασφάλιση της επιτυχίας στην όλη προσπάθεια, «χρειάζεται μέθοδος και στόχος».

Ως μέθοδος, θα πρέπει να ακολουθηθεί ένας ενισχυμένος αλλά και ειλικρινής διάλογος, με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Ως στόχος θα πρέπει να είναι η κατάληξη σε μια συμφωνία που θα καθορίσει το οικονομικό πλαίσιο ενός νέου συμβολαίου, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε στη συνέχεια στις διμερείς Γαλλο-ελληνικές σχέσεις τις οποίες χαρακτήρισε ως «σχέσεις εμπιστοσύνης».

Επανέλαβε την υπόσχεση που ήδη είχε κάνει ο Μισέλ Σαπέν την Κυριακή για συνεργασία στον τομέα της φορολογίας, προτείνοντας τις ειδικές γαλλικές φοροτεχνικές υπηρεσίες στη διάθεση της Ελλάδας.

Δήλωσε επίσης ότι ενθαρρύνει τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, αξιοποιώντας και τις δυνατότητες του προγράμματος Γιούνκερ.

Ο πολιτισμός, η έρευνα και η συνεργασία στον τομέα των πανεπιστημίων, είναι μια άλλη άποψη των ισχυρών δεσμών της

Γάλλο-ελληνικής φιλίας, στους οποίους αναφέρθηκε ο Φρανσουά Ολάντ, ευχόμενος την ενίσχυσή τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του προεδρικού περιβάλλοντος μετά το πέρας των δηλώσεων, ο Γάλλος πρόεδρος υπήρξε πράγματι ευχαριστημένος από την συνάντηση και τη στάση του Αλ. Τσίπρα «ο οποίος δείχνει θέληση να μιλήσει ως ίσος προς ίσους, αλλά και με διάθεση να μην προκαλέσει ρήξεις».

Εξηγούν ότι η ατμόσφαιρα ήταν «εξαιρετικά φιλική» ο δε πρώτος αυτός διάλογος έγινε σε «ήπιους τόνους».

Αναγνωρίζουν παράλληλα ότι πράγματι, ο Φρανσουά Ολάντ θέλει να επωφεληθεί από τη συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση «προκειμένου να προωθήσει στην Ευρώπη τις απόψεις του για την ανάπτυξη».

Τον κ. Τσίπρα συνόδευαν στη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο υφυπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων, Νίκος Χουντής.

Πριν φύγει για την Αθήνα, ο πρωθυπουργός είχε μια σύντομη συνάντηση με τη δήμαρχο Παρισίων Αν Ινταλγκό.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By