Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

Ολάντ: Ο πρώτος δυτικός ηγέτης που επισκέπτεται την «χτυπημένη» από Έμπολα Γουινέα

Ο γάλλος πρόεδρος θα συνεχίσει το ταξίδι του στην κοντινή Σενεγάλη

olad

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη δυτικού ηγέτη μετά το ξέσπασμα της επιδημίας του ιού Έμπολα σε χώρες της δυτικής Αφρικής θα πραγματοποιηθεί στη Γουινέα από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Ο γάλλος πρόεδρος θα συνεχίσει το ταξίδι του στην κοντινή Σενεγάλη, όπου θα προεδρεύσει το Σάββατο συνόδου των γαλλόφωνων κρατών.

Ο Ολάντ θα ξεκινήσει την Παρασκευή την επίσκεψή του από νοσοκομείο του Κονακρί και νωρίς το απόγευμα θα πάρει μέρος σε στρογγυλό τραπέζι για την αντιμετώπιση του ιού.

Στη Γουινέα έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, 1.260 θάνατοι από την ασθένεια και συνολικά 2.100.

Παράλληλα, ενόψει της συνόδου στη Σενεγάλη, ο Ολάντ «προειδοποίησε» τους αφρικανούς ηγέτες ενάντια στην προσπάθειά τους να τροποποιήσουν το Σύνταγμα των χωρών τους για να παραμείνουν στην εξουσία τονίζοντας ότι θα πρέπει να μάθουν από την αναγκαστική αποχώρηση του προέδρου της Μπουρκίνα Φάσο Μπλεζ Κομπαορέ.

Ο Ολάντ ο οποίος θα ηγηθεί συνόδου κορυφής των γαλλόφωνων κρατών στη Σενεγάλη το Σάββατο, προσπαθεί να εξισορροπήσει μεταξύ της διαχείρισης των περιφερειακών συμφερόντων του Παρισιού, του αποικιακού παρελθόντος της χώρας του, αλλά και της επιθυμίας της Γαλλίας να πιέσει για περισσότερη δημοκρατία.

«Η αποχώρηση του Μπλεζ Κομπαόρε μπορεί να χρησιμεύσει ως μάθημα για πολλούς ηγέτες, όχι μόνο της Αφρικής» δήλωσε ο Ολάντ σε τηλεοπτική του συνέντευξή στο κανάλι France 24. «Δεν πρέπει να αλλάζει η συνταγματική τάξη για προσωπικό όφελος», συμπλήρωσε.

Πέραν των ιστορικών δεσμών η Γαλλία, έχει χιλιάδες στρατιώτες στην Αφρική για την καταπολέμηση των ισλαμιστικών οργανώσεων που συνδέονται με την αλ-Κάιντα αλλά και για τη διατήρηση της ειρήνης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, γεγονός που καθιστά το Παρίσι μια ισχυρή φωνή στην περιοχή.

Από τη Δημοκρατία του Κονγκό έως το Μπενίν και από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έως τη Ρουάντα, πολλοί αυταρχικοί ηγέτες πλησιάζουν στο τέλος της θητείας τους εν μέσω ανησυχιών ότι μπορεί να προσπαθήσουν να παραμείνουν στην εξουσία, αλλάζοντας το Σύνταγμα των χωρών τους.

«Η Γαλλία θέτει ορισμένες αξίες και αρχές», είπε ο Ολάντ. Όταν ρωτήθηκε για χώρες όπως το Τσαντ, το Καμερούν, το Τόγκο και η Γκαμπόν, χώρες όπου οι πολιτικές ηγεσίες δεν έχουν όριο για την παραμονή τους στην εξουσία ο Ολάντ είπε ότι θα πρέπει να εξασφαλιστούν ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές

By