Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Όλαντ: Στόχος μας ήταν η διατήρηση της ευρωπαϊκής ακεραιότητας

Τους επόμενους μήνες η δουλειά μας θα επικεντρωθεί στον δρόμο της Ελλάδας προς την ανάπτυξη, τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος.

07_120715.

Αλέξης Τσίπρας έκανε γενναία επιλογή. Είναι μια συμφωνία που δίνει ελπίδα. Τους επόμενους μήνες η δουλειά μας θα επικεντρωθεί στον δρόμο της Ελλάδας προς την ανάπτυξη, τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος. Υπήρξαν πιέσεις για Grexit. Πως θα επανασχεδιαστεί το ελληνικό χρέος.

Στόχος μας ήταν η διατήρηση της ευρωπαϊκής ακεραιότητας, ενότητας και αλληλεγγύης, υπογράμμισε στη συνέντευξή του ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης.

Είναι μια συμφωνία που δίνει Ελπίδα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, υπογράμμισε.

Η Γαλλία έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο να παίξει στην Ευρώπη, υπογράμμισε. Τόνισα στους ηγέτες ότι δεν υπάρχει σταθερότητα χωρίς ανάπτυξη και ανάπτυξη χωρίς σταθερότητα. Επρεπε να βρεθεί ο ορθός δρόμος. Το διακύβευμα ήταν να γίνουν σεβαστοί οι ευρωπαϊκοί κανόνες για να έχει και η Ελλάδα πρόσβαση στις προβλεπόμενες χρηματοδοτήσεις, για να διασφαλιστεί και η έξοδος της χώρας από την κρίση.

Ο κ. Τσίπρας έκανε μια γενναία επιλογή. Θα υπάρξουν 35 δισ. από το πακέτο Γιούνκερ. Τους επόμενους μήνες και τις επόμενες μέρες η δουλειά μας θα επικεντρωθεί στον δρόμο της Ελλάδας προς την ανάπτυξη.

Κάποια στιγμή φοβηθήκαμε ότι θα χωριζόταν ένα μέλος. Θα στερούταν η Ευρώπη μια χώρα που βρίσκεται στην καρδιά του πολιτισμού της. Στη Γερμανία, και αλλού, υπήρχαν ισχυρές πιέσεις για Grexit. Και το πρώτο προσχέδιο του Eurogroup αναφερόταν σε προσωρινή έξοδο της χώρας από το ευρώ, υπογράμμισε.

Εάν δεν υπήρχε συμφωνία για την Ελλάδα, η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να συνεχίσει την παροχή ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες, τόνισε.

Επρεπε να αποδείξουμε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο για να συζητήσουμε το τρίτο πακέτο διάσωσης, υπογράμμισε ακόμη ο κ. Ολάντ. Ο επανασχεδιασμός του ελληνικού χρέους θα επιτευχθεί μέσω επέκτασης στην ωρίμανση των δανείων.

Τόνισε ότι η Ελλάδα ήθελε βοήθεια μόνο από τον ESM και όχι από το ΔΝΤ. Ηταν δύσκολο να το δεχτεί ο Τσίπρας γιατί δεν έχει τέτοια εντολή, τόνισε. Ωστόσο, το αποδέχτηκε τελικά καθώς οι άλλες χώρες της ευρωζώνης προτιμούσαν τη διατήρηση της εμπλοκής του Ταμείου.