Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024

Όλι Ρεν: Ανάγκη επιμήκυνσης και όχι κουρέματος του χρέους

Υπογράμμισε πως αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η καταπολέμηση της πολιτικής αβεβαιότητας

Press conference by Olli Rehn

Η Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο να πετύχει «κούρεμα» του χρέους που οφείλει στους επίσημους θεσμούς της Ευρώπης, και θα πρέπει αντίθετα να εστιάσει την προσοχή της στο ενδεχόμενο ελάφρυνσης του χρέους μέσω της επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής, όπως δήλωσε ο πρώην επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων και νυν αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής, Όλι Ρεν.

«Θα εκτιμούσα πως οι χώρες της ευρωζώνης θα προτιμούσαν να αναζητήσουν τρόπους και μέσα για να βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του χρέους, μέσω της περαιτέρω επιμήκυνσης της ωρίμανσης των δανείων», τόνισε ο κ. Ρεν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg.

Απευθυνόμενος στους Έλληνες πολιτικούς, ο κ. Ρεν υπογράμμισε πως αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η καταπολέμηση της πολιτικής αβεβαιότητας μέσω του γρήγορου σχηματισμού κυβέρνησης και, στη συνέχεια, με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

«Το 2012 ήταν ένα χαμένο έτος οικονομικά για την Ελλάδα, που οδήγησε σε μεγάλα κοινωνικά κόστη», συμπλήρωσε ο κ. Ρεν, σε μια έμμεση αναφορά στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2012 και την επακόλουθη καθυστέρηση στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός Grexit, ο κ. Ρεν δήλωσε πως η ευρωζώνη είναι μεν καλύτερα προετοιμασμένη να διαχειριστεί τυχόν αναταράξεις που θα προέλθουν από την Ελλάδα, αλλά επισήμανε πως αυτό δεν καθιστά πιθανή την έξοδο της χώρας μας από το κοινό νόμισμα.

Τόνισε δε πως όλα τα μεγάλα ελληνικά κόμματα υποστηρίζουν την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και ζήτησε από τους επενδυτές να διαχωρίζουν μεταξύ της οικονομικής πραγματικότητας και του πολιτικού θορύβου.

 

By