Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Όλο και φθηνότερα την «βγάζουν» οι τουρίστες

Σε περικοπές των όσων ξοδεύουν κατά την διάρκεια των διακοπών τους προχωρούν οι τουρίστες, σύμφωνα με το στατιστικό Δελτίο του Απριλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ρίχνοντας την μέση ημερήσια δαπάνη στο νέο χαμηλό επίπεδο των 67 ευρώ, από τα 70 με 75 ευρώ που είχε διατηρηθεί διαχρονικά.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα η περυσινή χρονιά έκλεισε με αρνητικό ρεκόρ, αφού η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 11,3%, φθάνοντας σε 514,3 ευρώ έναντι 579,6 ευρώ το 2015.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως η Ισπανία τον Δεκέμβριο κατέγραψε υπερτριπλάσια επίδοση στο μέγεθος της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι σε σχέση με την Ελλάδα. Ειδικότερα, η δαπάνη στην Ισπανία έφθασε σε 1.131 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5,3% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2015.

AdTech AdΑν και η μείωση της μέσης ημερήσιας δαπάνης δεν είναι καινοφανής δημιουργεί προβληματισμό αν συνδυαστεί με την αύξηση των διανυκτερεύσεων. Αναλυτικότερα, όπως εξηγεί ο ΣΕΤΕ, η απόκλιση εσόδων και αφίξεων έχει παρατηρηθεί και στο παρελθόν ( 2007, 2010 και 2012). Ωστόσο η προηγούμενη χρονιά διαφοροποιείται σημαντικά αφού παρατηρήθηκε για πρώτη χρονιά απόκλιση διανυκτερεύσεων και εσόδων.

Μάλιστα, παρά το γεγονός πως η μείωση της Μέσης Καταναλωτικής Δαπάνης παρατηρείται σε όλες τις ανταγωνιστικές αγορές στην περίπτωση της χώρας μας καταγράφηκε ιδιαιτέρως αυξημένη στο 3ο τρίμηνο του 2016.

Αυτό οφείλεται τόσο στην μεταβολή του μείγματος των επισκεπτών όσο και στις εκτενείς προσφορές last minute.

Ειδικότερα στην πρώτη περίπτωση οι επισκέπτες από χώρες υψηλής δαπάνης όπως για παράδειγμα η Γαλλία που επλήγη από την τρομοκρατία και οι ΗΠΑ που απέφυγε την Ευρώπη λόγω φόβου για νέες επιθέσεις περιόρισαν τα ταξίδια τους στην γηραιά ήπειρο και κατ επέκταση στη χώρα μας. Την ίδια στιγμή αύξηση καταγράφηκε σε επισκέπτες από χώρες χαμηλής δαπάνης π.χ. Ρουμανία, Αλβανία που τον τελευταίο καιρό έχουν μπει σε αναπτυξιακή τροχιά.

Στις ανησυχητικές συνθήκες αξίζει να προστεθεί και η συγκρατημένη πορεία που καταγράφουν τα στοιχεία του εισερχόμενου τουρισμού παρά τα θετικά μηνύματα από την ΙΤΒ και την αγορά ευρύτερα, την αυξημένη ζήτηση αεροπορικών δρομολογίων προς την Ελλάδα για τη θερινή σεζόν, αλλά και τις αυξημένες τάσεις του Δείκτη Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης σε όλες τις αγορές του ελληνικού τουρισμού (πλην Τουρκίας και Ιταλίας).

Πιο συγκεκριμένα, για το 1 ο τρίμηνο 2017, βάσει διοικητικών στοιχείων καταγράφηκε αύξηση των διεθνών αφίξεων κατά 1,7% στο σύνολο των κυριότερων αεροδρομίων κυρίως χάρη στην επαρχία.

Στο αεροδρόμιο της Αθήνας οι συνολικές αφίξεις από το εξωτερικό παρουσίασαν οριακή μείωση (-0,6%). Αντιθέτως το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης κατέγραψε αύξηση +11,8%  και τα λοιπά περιφερειακά αεροδρόμια παρουσίασαν μεν μείωση αλλά πολύ χαμηλή (26 χιλ. έναντι 34 χιλ. πέρυσι). Θετικό αποτύπωμα είχαν οι οδικές αφίξεις που παρουσίασαν αύξηση 2,6%.

Επίσης, σύμφωνα με την Έρευνα Συνόρων της ΤτΕ, το πρώτο δίμηνο, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά -2,8% σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο πέρυσι και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση κατά -2,7%, με οριακή θετική μεταβολή της ΜΚΔ.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα τουριστικά έσοδα της χώρας μειώθηκαν κατά 6,4%, φθάνοντας σε 13,22 δισ. ευρώ. Επίσης, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 11,21 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 7,3% έναντι πλεονάσματος 12,09 δισ. ευρώ το 2015. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ανά βασική αγορά ότι τα έσοδα από τους Γάλλους τουρίστες υποχώρησαν κατά 25,1% ή κατά 300,1 εκατ. ευρώ, από τους Αμερικανούς κατά 22,8% ή κατά 214,9 εκατ. ευρώ, από τους Γερμανούς κατά 4,1% ή κατά 93,1 εκατ. ευρώ και από τους Βρετανούς κατά 2,9% ή κατά 58,6 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα, τα έσοδα από τους Ρώσους τουρίστες αυξήθηκαν κατά 3,4% ή κατά 14,5 εκατ. ευρώ.

By