Μοσκοβισί: «Ο ρόλος της Ευρώπης δεν είναι να τιμωρήσει»
Τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί συνάντησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Μοσκοβισί για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί τους τελευταίους 18 μήνες στη δημόσια διοίκηση, με έμφαση στην αξιολόγηση τόσο των δομών όσο και του προσωπικού, αλλά και στις στοχευμένες ενέργειες για τη μείωση της γραφειοκρατίας.
Παρουσίασε ακόμη την ατζέντα της διοικητικής μεταρρύθμισης 2014 – 2016, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα νέα οργανογράμματα των Υπουργείων, την περαιτέρω μείωση των διοικητικών βαρών, την ενίσχυση της πειθαρχικής ευθύνης, το νέο σύστημα αξιολόγησης της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων, την εσωτερική αγορά εργασίας (μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας), την ενίσχυση των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), καθώς και την επέκταση και αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
«Με τον Επίτροπο κ. Μοσκοβισί είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες στο επίπεδο της διοικητικής μεταρρύθμισης», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Όπως είπε και ο κ. Μοσκοβισί έχουμε περάσει πια από μια περίοδο όπου η έμφαση δινόταν στην επίτευξη ποσοτικών στόχων σε μια νέα φάση όπου η έμφαση δίνεται σε ποιοτικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
«Τόνισα στον Επίτροπο ότι έχουμε αναλάβει με θάρρος και αποφασιστικότητα την ιδιοκτησία αυτών των μεταρρυθμίσεων και συζητάμε μαζί με τους εταίρους μας τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να μπορέσουμε να τις υλοποιήσουμε«, ανέφερε ακόμη.
«Είχα την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον κ. Μοσκοβισί, με την ιδιότητα του ως τέως υπουργού Οικονομικών της Γαλλικής Κυβέρνησης, για τη σημαντική βοήθεια που μας έχει παράσχει η Γαλλία στα ζητήματα της διοικητικής μεταρρύθμισης«, σημείωσε.
Από την μεριά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογράμμισε τα εξής: «Γνωρίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας αποτελεσματικός παράγοντας όσον αφορά στη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς πολλά έχουν επιτευχθεί στον τομέα αυτόν.
Συμφωνώ με την άποψη του υπουργού, ο οποίος θέλει να πάει από μια ποσοτική σε μια ποιοτική προσέγγιση τις μεταρρυθμίσεις. Οι πολίτες όταν πληρώνουν φόρους θέλουν να δουν που πάνε τα λεφτά τους και θέλουν ποιοτικές υπηρεσίες από το κράτος. Αυτή η προσέγγιση αποτελεί την προσέγγιση του μέλλοντος.
Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει την υποστήριξη των θεσμών της Ε.Ε., καθώς το ζητούμενο είναι πως θα αλλάξει το οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας ώστε να γίνει πιο βιώσιμο και ανταγωνιστικό.
Μιλήσαμε επίσης για συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες και θέλω να σας πω ότι οι απόψεις μας ταυτίζονται. Και αυτό είναι σημαντικό γιατί η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα, έχουν γίνει πολλές θυσίες από τον ελληνικό λαό τις οποίες και χαιρετίζω.
Κανείς δεν μπορεί να τις αρνηθεί, αλλά τώρα χρειάζονται δομικές μεταρρυθμίσεις. Ο ρόλος της Ευρώπης δεν είναι να τιμωρήσει. Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες και να βοηθήσουμε.
Προσβλέπω στη συνεργασία μου με τον κ. Μητσοτάκη και την ομάδα του με στόχο τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης στη Ελλάδα«.