Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ολονυχτία για κόκκινα δάνεια και επικουρικές συντάξεις

Η κυβέρνηση είναι παγιδευμένη στις συμπληγάδες ΔΝΤ και Γερμανίας, στοχεύοντας στην όσο το δυνατόν γρηγορότερη επίτευξη συμφωνίας με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας

tsakalotos - stathakis

Οι διαπραγματεύσεις στο Χίλτον μεταξύ των Σταθάκη, Τσακαλώτου και των επικεφαλής των Θεσμών άρχισαν λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ της Κυριακής. Στη συνάντηση αναμενόταν να συμμετέχει και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Στο τραπέζι παραμένουν οι διαφορές των δύο πλευρών σε κόκκινα δάνεια, περικοπές επικουρικών συντάξεων και φορολογικά μέτρα.

Ωστόσο η ελληνική πλευρά εκπέμπει τη συνήθη εικόνα αισιοδοξίας χωρίς όμως μέχρι τώρα να επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις.

Κι αυτό διότι η κυβέρνηση είναι παγιδευμένη στις συμπληγάδες ΔΝΤ και Γερμανίας, στοχεύοντας στην όσο το δυνατόν γρηγορότερη επίτευξη συμφωνίας με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας, ώστε να ξεκινήσει και η συζήτηση για το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Για να συνταχθεί ένα πρώτο «προσύμφωνο» πριν το ελληνικό Πάσχα, δηλαδή ένα προσχέδιο συμφωνίας που θα οδηγήσει σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης και εκταμίευση χρημάτων το νωρίτερο τον Ιούνιο, υπάρχουν μέχρι στιγμής δύο κείμενα πάνω στο τραπέζι.

Το ΔΝΤ έχει αποστείλει στην ελληνική κυβέρνηση ένα 15σελιδο MEFP και αντίστοιχα η Κομισιόν ένα ΜοU 37 σελίδων, τα οποία σχεδόν ταυτίζονται στα μέτρα, ειδικά σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο, τα «κόκκινα δάνεια» και το ασφαλιστικό, αλλά διαφωνούν στο στόχο και την απόδοσή τους το 2018.

Με απλά λόγια, το κείμενο της Ευρωζώνης αναγνωρίζει ότι τα μέτρα που θα λάβει η Ελλάδα ανέρχονται στο 3% του ΑΕΠ και οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, ενώ το κείμενο του ΔΝΤ αναφέρει ότι τα μέτρα είναι της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ και διασφαλίζουν πλεόνασμα 1,5% το 2018.

Σημειώνεται ότι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 15-17 Απριλίου, θα διεξαχθεί η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, όπου θα παρευρεθούν εκτός από την διευθύντριά του, Κριστίν Λαγκάρντ, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αξιωματούχοι από την ΕΕ, την ΕΚΤ και τον ESM.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ΔΝΤ θα επιμείνει ιδιαίτερα στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, ειδικά στο ασφαλιστικό, αλλά ταυτόχρονα πιέζει για μικρότερο πλεόνασμα το 2018, θεωρώντας το 3,5% ανέφικτο. Ωστόσο, όπως λένε, κάτι τέτοιο θα απαιτήσει μεγαλύτερη παρέμβαση στο χρέος της Ελλάδας, κυρίως στη χρονική επιμήκυνση της αποπληρωμής του, η οποία ενδεχέται να φτάσει και τα 70 χρόνια.

Τα μέτρα που ζητούνται περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την μείωση του αφορολόγητου, την αύξηση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς ρεύματος, νερού και βιβλίων, την αύξηση των έμμεσων φόρων σε κινητή τηλεφωνία και συνδρομητική τηλεόραση.

By