Κυριακή, 29 Μαΐου, 2022

Ομιλίες Βαρουφάκη και Σπίρτζη στην επιτροπή για το χρέος

Η εξεταστική επιτροπή μπορεί να φέρει στο φως τα αίτια που μας οδήγησαν στο μνημόνιο.

spirtzis

Η επιτροπή για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους, μπορεί και πρέπει να φέρει στο φως τις διαδικασίες με τις οποίες διογκώθηκε το χρέος των χωρών της ευρωπαϊκής Περιφέρειας, ως αποτέλεσμα της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης και των επιλογών του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος, «που ωστόσο έχουν κριθεί νόμιμες από την Eurostat και την Κομισιόν», ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης εξέφρασε σκεπτικισμό απέναντι στην προσφυγή σε Εξεταστικές Επιτροπές, προκειμένου να καλυφθεί «η αποτυχία του πολιτικού και δικαστικού συστήματος».

«Αυτό που μπορεί να κάνει η Επιτροπή, είναι να φέρει όλα τα πράγματα στο φως: Το τι συνέβη με τα διόδια, το τι συνέβη με την Goldman Sachs. Να ξέρουν όλοι, ότι δεν θα μπορούσε παρά να απογειωθεί το δημόσιο χρέος στην ελλειμματική περιοχή της ευρωζώνης. Να καταλάβουν οι πολίτες, πως το ελληνικό, το ιρλανδικό, το ισπανικό χρέος, ήταν απαραίτητο για να λειτουργεί η ευρωζώνη όπως κτίστηκε», ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών.

«Και να δούμε τι έγινε το 2010 στη χώρα μας, όπου είχαμε μία κυνικότατη μισανθρωπική μεταφορά, από τα βιβλία των ζημιών των βορειοευρωπαϊκών τραπεζών στους φορολογούμενους της περιφέρειας και μετά στους φορολογούμενους του Βορρά. Αυτό το έγκλημα που ονομάζεται Μνημόνιο, πρέπει να αναδειχθεί», συνέχισε.

«Ναι στη διαφάνεια. Φοβάμαι όμως δυστυχώς, ότι υπάρχει μια τάση στην Ελλάδα, η αποτυχία του πολιτικού συστήματος και της Δικαιοσύνης, να μεταφέρεται σε Εξεταστικές Επιτροπές στη Βουλή» κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.

Στη δική του ομιλία, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για θέματα υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, τόνισε πως η Επιτροπή για τον Λογιστικό Έλεγχο του Χρέους, οφείλει να ελέγξει τις διαδικασίες του PSI και τις επιλογές της ίδιας της Τράπεζας της Ελλάδος κατά την μετατροπή των διαθεσίμων των Ταμείων σε ομόλογα. «Γεννιούνται ερωτήματα, όχι μόνον από ποιον αγοράστηκαν τα ομόλογα και σε ποια τιμή, αλλά και αν υπήρχαν καν ομόλογα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σπίρτζης άφησε βαρύτατες αιχμές κατά της Επιτροπής Ανταγωνισμού, παρατηρώντας πως δεν ήλεγξε το «καρτέλ των δομικών υλικών» παρά τις καταγγελίες που της είχαν υποβληθεί- και ζήτησε να εξετάσει η Επιτροπή «τον ρόλο που έχει παίξει η Ε.Α. και από ποιους κατευθύνεται», όπως επίσης να ελεγχθούν τα πεπραγμένα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών.

«Η Επιτροπή θα πρέπει να ασχοληθεί και με το ΤΑΙΠΕΔ. Θα πρέπει να δει κανείς τις ιδιωτικοποιήσεις χωρίς τιμή εκκίνησης, με μυστικοσυμβούλους και διαδικασίες που δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν, ούτε στην ελληνική Δικαιοσύνη. Γιατί δεν είναι ιδιωτικοποίηση όταν ο αγοραστής είναι δημόσιος φορέας μιας άλλης χώρας, ή όταν χαρίζεται μια περιοχή σαν το Ελληνικό, με τον λαό να επιβαρύνεται με έναν μεγάλο αριθμό έργων για να γίνει η ιδιωτικοποίηση», ανέφερε ο κ. Σπίρτζης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By