Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ομπάμα: Ο Πούτιν εγκλωβίστηκε σε μία εθνικιστική πολιτική στην Ουκρανική κρίση

«Εμείς συνεχίζουμε να του προσφέρουμε ένα δρόμο προς μια διπλωματική λύση»

putin_obama800

Την πεποίθηση του ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα αλλάξει στάση απέναντι στην Ουκρανική κρίση πριν η χώρα του εμφανίσει οικονομικά προβλήματα λόγω των Δυτικών κυρώσεων, εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

«Εμείς συνεχίζουμε να του προσφέρουμε ένα δρόμο προς μια διπλωματική λύση. Όμως η δυσκολία είναι ότι, σε πολιτικό επίπεδο, αυτό λειτουργεί υπέρ του στο εσωτερικό της χώρας, παρότι απομονώνει τελείως τη Ρωσία σε διεθνές επίπεδο» εξήγησε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια ενός φόρουμ στελεχών επιχειρήσεων που διοργάνωσε η εφημερίδα Wall Street Journal.

«Εάν με ρωτάτε εάν είμαι αισιόδοξος για το ενδεχόμενο ότι ο Πούτιν θα αλλάξει ξαφνικά νοοτροπία, δεν πιστεύω ότι θα γίνει αυτό καθ” όσον ό,τι συμβαίνει σε οικονομικό επίπεδο δεν έχει πολιτικό αντίκτυπο στο εσωτερικό της Ρωσίας» επισήμανε.

«Αυτός είναι κυρίως ο λόγος για τον οποίο εμείς συνεχίζουμε να διατηρούμε τις πιέσεις» συνέχισε ο ίδιος και υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι χώρες της Δύσης έχουν έναν «σημαντικό αντίκτυπο» στην οικονομία της Ρωσίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για μία εθνικιστική, παρωχημένη προσέγγιση της ρωσικής πολιτικής που τρομάζει τις γειτονικές χώρες και πλήττει την οικονομία της χώρας.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Ρώσος ομόλογός του «κατελήφθη εξαπίνης από την κατάσταση στην Ουκρανία».

«Αυτοσχεδίασε και εγκλωβίστηκε σε μία εθνικιστική, ξεπερασμένη προσέγγιση που τρομάζει τους γείτονές της Ρωσίας και πλήττει σε τεράστιο βαθμό την οικονομία της» προσέθεσε ο Ομπάμα, ο οποίος ωστόσο υπογράμμισε ότι διατηρεί μία πολύ «άμεση» σχέση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους επισήμανε σήμερα ότι ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ συγκέντρωσε εξουσίες στα χέρια του ταχύτερα από οποιονδήποτε άλλο ηγέτη της Κίνας εδώ και δεκαετίες, ένα γεγονός που προκαλεί ανησυχία για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και προβληματισμό στις χώρες που γειτνιάζουν με την Κίνα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, που συνάντησε τον Σι τον περασμένο μήνα στο Πεκίνο, δήλωσε στην ομάδα του Business Roundtable, όπου συμμετέχουν ανώτατα διευθυντικά στελέχη στις ΗΠΑ, ότι θεωρεί ότι ο Κινέζος ηγέτης θέλει να έχει καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ.

«Συγκέντρωσε την εξουσία (στα χέρια του) ταχύτερα και ευρύτερα πιθανόν από κάθε άλλον μετά την εποχή του Ντενγκ Σιαοπίνγκ» υπογράμμισε ο Ομπάμα αναφερόμενος στον άνδρα που ηγήθηκε της Κίνας από το 1978 έως το 1992.

«Όλοι έχουν εντυπωσιαστεί από την (…) ισχύ του στο εσωτερικό της Κίνας έπειτα από ένα διάστημα 1,5- 2 ετών».

«Υπάρχουν κίνδυνοι σε αυτό. Στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο θέμα της καταστολής των αντιφρονούντων. Επιλέγει έναν εθνικισμό που ανησυχεί τους γείτονές του» τόνισε ο Ομπάμα, που επισήμανε τις διενέξεις μεταξύ Κίνας και γειτονικών της χωρών σχετικά με τα θαλάσσια σύνορά τους.

«Από την άλλη πιστεύω ότι έχουν ένα πολύ ισχυρό συμφέρον στο να διατηρήσουν καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Η επίσκεψή μου ήταν μία επίδειξη του συμφέροντός τους να χειρίζονται με αποτελεσματικότητα αυτήν της σχέση».

By