Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Ομπάμα- Ολάντ: Συνομίλησαν για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο Ομπάμα και Ολάντ συζήτησαν επίσης και για την κρίση στην Ουκρανία

mparak-ompama-fransoua-olant

Την αποφασιστικότητά τους να καταλήξουν σε συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η οποία θα απαντά «πλήρως» και με «επαληθεύσιμο» τρόπο στις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας εξέφρασαν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Γάλλος ομόλογός του Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας.
Οι δύο ηγέτες επεσήμαναν επίσης ότι το Ιράν θα πρέπει να λάβει μέτρα «για να επιλύσει τα πολλά προβλήματα που απομένουν», τόνισε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Όπως πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος, Ομπάμα και Ολάντ συζήτησαν επίσης και για την κρίση στην Ουκρανία.
Κατά την ανακοίνωση της τηλεφωνικής αυτής επικοινωνίας, η γαλλική προεδία είχε σημειώσει την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να υπάρξει μια συμφωνία «που να επιτρέψει ότι θα υπάρχει πλήρης εμπιστοσύνη» για το γεγονός «ότι το Ιράν αποκηρύσσει τα πυρηνικά όπλα».
«Η γαλλική θέση είναι απλή: ναι, το Ιράν μπορεί να διαθέτει ένα ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα, όμως δεν μπορεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», είχε δηλώσει ο Ολάντ στη διάρκεια συνάντησής του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

By