Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Ομπάμα: Πρώτα να λυθεί το θέμα του Άσσαντ και μετά το ISIS

Αν δεν φύγει ο Άσσαντ από την εξουσία, δεν θα εξαλειφθεί το Ισλαμικό Κράτος, δηλώνει ο Αμερικανός πρόεδρος

obama

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους δεν μπορούν να εξαλειφθούν αν δεν υπάρξει πολιτικός διακανονισμός στη Συρία, κάτι που θα χρειαστεί χρόνο, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Όπως τόνισε, δεν μπορεί να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία όσο παραμένει στην εξουσία ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσσαντ.

Κατά τον ίδιο, η Ρωσία και το Ιράν πρέπει να κάνουν μια «θεμελιώδη αλλαγή» σε ότι αφορά τη στήριξη που παρέχουν στον Άσσαντ, όμως αυτό ίσως χρειαστεί χρόνο.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο Rai, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρχει χρονοδιάγραμμα μετάβασης που να προβλέπει εκλογές στη Συρία όσο περιοχές της χώρας ελέγχονται από τους αντάρτες. «Το χρονοδιάγραμμα αυτό θα μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή μόλις θα έχουμε αρχίσει να νικάμε την τρομοκρατία. Δεν μπορείτε να αποσπάσετε τίποτε πολιτικά, όσο έχετε τρομοκράτες που καταλαμβάνουν πολλές περιοχές στη Συρία». Μόλις διευθετηθεί η κατάσταση, «ενάμιση έως δύο χρόνια αρκούν για μια μετάβαση».

Η βούληση του Άσαντ να παραμείνει στην εξουσία έχει επιδεινώσει τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ, της Γαλλίας που υποστηρίζουν την εξέγερση στη χώρα και της Ρωσίας, που είναι ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους της Δαμασκού.

Ωστόσο μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι και τη βομβιστική επίθεση εναντίον ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους στο αιγυπτιακό Σινά, οι χώρες αυτές δείχνουν όλο και περισσότερο διατεθειμένες να ενώσουν τις δυνάμεις τους εναντίον των τζιχαντιστών.

Ο Άσαντ είπε επίσης ότι η χώρα του που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο δεν είναι «λίπασμα» για την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και κατηγόρησε τις χώρες της Δύσης ότι ευθύνονται για τη γέννησή της.

«Μπορώ να σας πω ότι το ΙΚ δεν έχει φυσικό εκκολαπτήριο, κοινωνικό εκκολαπτήριο στο εσωτερικό της Συρίας», τόνισε ο Άσαντ. Επέμεινε στο γεγονός ότι τζιχαντιστές που έχουν εκπαιδευτεί στη Συρία για να πραγματοποιούν επιθέσεις στο Παρίσι και αλλού, μπορούν να δρουν με τον τρόπο αυτό χάρη στην «υποστήριξη των Τούρκων, των Σαουδαράβων και πολιτών του Κατάρ, και φυσικά χάρη στην πολιτική της Δύσης που έχει υποστηρίξει τους τρομοκράτες ποικιλοτρόπως».

Το ΙΚ «δεν ξεκίνησε από τη Συρία. Ξεκίνησε στο Ιράκ και πρωτύτερα από το Αφγανιστάν», δήλωσε ο Άσαντ, ο οποίος χρησιμοποίησε μια φράση του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ ότι «ο πόλεμος στο Ιράκ συνέβαλε στη δημιουργία του ΙΚ». «Η παραδοχή του αυτή είναι η πιο σημαντική απόδειξη», δήλωσε ο πρόεδρος της Συρίας.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)