Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 2,8% στην Ελλάδα για φέτος, στο 8,8% ο πληθωρισμός

«Μαχαίρι» στις εκτιμήσεις για το παγκόσμιο ΑΕΠ – Πόλεμος στην Ουκρανία και lockdowns στην Κίνα επηρεάζουν σημαντικά τις επιδόσεις της διεθνούς οικονομίας

Επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας «βλέπει» ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), ο οποίος σπεύδει να περικόψει τις εκτιμήσεις για το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των lockdowns στην Κίνα.

Πιο συγκεκριμένα, ο διεθνής οργανισμός (με έδρα το Παρίσι) «βλέπει» αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 2,8% φέτος έναντι +8,3% το 2021. Για το 2023 δε, αναμένει και νέα επιβράδυνση στο 2,5%.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή εκτιμάται ότι θα κορυφωθεί μέσα στο 2022, φθάνοντας κατά μέσο όρο στο 8,8%, προτού περιοριστεί στο 3,4% το επόμενο έτος.

«Οι υψηλές παγκόσμιες τιμές, η αυξημένη αβεβαιότητα και οι συνθήκες σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής εν μέρει θα “εξουδετερώσουν” τον αντίκτυπο των εκταμιεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, την αύξηση των εξαγωγών και τη βελτίωση των επενδύσεων» αναφέρει, μεταξύ άλλων.

Ας σημειωθεί ότι χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ αναπτύχθηκε (σε ετήσιος επίπεδο) κατά 7% στο α’ τρίμηνο του 2022, κάνοντας ένα γερό «μπάσιμο» στο έτος. Βέβαια, η σύγκριση αφορά το αντίστοιχο διάστημα του 2021, όταν το ΑΕΠ είχε συρρικνωθεί κατά 2,3%.

By