Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΟΟΣΑ: Κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην αγορά της Κίνας

Η παγκόσμια ανάπτυξη θα παραμείνει κάτω του μέσου όρου το 2015, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ

ellada-krisi-oikonomia-euro-eurozoni

Το outlook για την παγκόσμια οικονομία έχει ελαφρώς αποδυναμωθεί και έχει καταστεί λιγότερο βέβαιο τους τελευταίους μήνες καθώς οι αναταράξεις από την Κίνα εξουδετερώνουν τον θετικό αντίκτυπο από την ενίσχυση της αμερικανικής ανάπτυξης, σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).

Στις τελευταίες του οικονομικές προβλέψεις ο Οργανισμός υπογραμμίζει ότι η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας αποτελεί τον βασικό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, ενώ προειδοποιεί ότι οι κινεζικές αρχές αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις.

Την ίδια στιγμή επισημαίνει ότι αν και η ορμή της ανάπτυξης στις ΗΠΑ δικαιολογεί την αύξηση των επιτοκίων από την Federal Reserve, η ισχύς της αμερικανικής οικονομίας δεν φτάνει για να βελτιώσει το συνολικό outlook της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι κίνδυνοι από την Κίνα έρχονται καθώς η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη κινείται με βραδύτερο ρυθμό παρά τις θετικές επιδράσεις από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, τα χαμηλά επιτόκια και το πιο αδύναμο ευρώ, προσθέτει ο ΟΟΣΑ.

«Η παγκόσμια ανάπτυξη θα παραμείνει κάτω του μέσου όρου το 2015. Κάποια ενίσχυση της ανάπτυξης αναμένεται το 2016, αλλά οι αμφιβολίες για το μελλοντικό αναπτυξιακό δυναμικό συνεχίζουν να ενισχύονται», αναφέρει ο ΟΟΣΑ.

Ο Οργανισμός έκοψε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2015 στο 3% από 3,1% τον περασμένο Ιούνιο και για το 2016 στο 3,6% από 3,8%.
Για την Κίνα περιμένει επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 6,7% αυτό το έτος και 6,5% το επόμενο μετά από 7,4% το 2014.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού η Ευρωζώνη θα αναπτυχθεί κατά 1,6% το 2015 και 1,9% το 2016. Για την αμερικανική οικονομία προβλέπει ανάπτυξη 2,4% φέτος και 2,6% το 2016, ενώ για το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται ανάπτυξη 2,4% το 2015 και 2,3% το 2016. Η Ιαπωνία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 0,6% το 2015 και 1,2% το 2016.

Ορισμένες οικονομίες των αναδυόμενων αγορών γνωρίζουν ήδη επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης λόγω της μεγάλης υποχώρησης των τιμών των εμπορευμάτων καθώς επιβραδύνει η ζήτηση από την Κίνα, αναφέρει ο Οργανισμός.

Ο ΟΟΣΑ ξεχωρίζει τη Βραζιλία για την οποία περιμένει συρρίκνωση 2,8% αυτό το έτος από 2% που είχε εκτιμήσει τον Ιούνιο. Εάν η κινεζική οικονομία αποδυναμωθεί περισσότερο από το αναμενόμενο, θα μπορούσαν να υπάρξουν «σημαντικές επιπτώσεις» και για τις προηγμένες οικονομίες.

Η Κίνα αντιμετωπίζει την πρόκληση της επανεξισορρόπησης της οικονομίας, αναφέρει ο Οργανισμός, προσθέτοντας ότι ενδεχομένως να χρειαστούν και νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι οι κινεζικές αρχές θα πρέπει να αποφύγουν την ενίσχυση των δαπανών χρησιμοποιώντας νέο χρέος και να εστιάσουν σε κοινωνικά δίχτυα ασφάλειας και κοινωνικές δαπάνες για να στηρίξουν την κατανάλωση.

Οι χαλαρές νομισματικές συνθήκες έχουν αυξήσει τη μόχλευση και έχουν οδηγήσει σε χρηματοοικονομικές αναταράξεις, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Οργανισμός.

By