Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου, 2024

Oracle: Aπαραίτητος ο συνεχής μετασχηματισμός λόγω των νέων τεχνολογιών

Η εμφάνιση νέων τεχνολογιών έχει ως αποτέλεσμα ο πραγματικός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων να φθάνει σε ένα σημείο που να μην σταματά ποτέ καθώς τα καινούρια εργαλεία επιτρέπουν να κάνουμε πολύ διαφορετικά πράγματα.

Αυτό ήταν ένα από τα βασικά μηνύματα της ομιλίας της Safra Catz, της διευθύνουσας συμβούλου της Oracle, μίας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών παγκοσμίως στο χώρο των λύσεων τεχνολογίας για επιχειρήσεις, κατά τη διάρκεια του φετινού Oracle OpenWorld Europe που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο και το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση στην Ευρώπη για τον αμερικανικό κολοσσό.

Η κυρία Catz έφερε ως παράδειγμα την ίδια την Oracle, η οποία ξεκίνησε την προσπάθεια του μετασχηματισμού της πριν από σχεδόν 20 χρόνια και ακόμη συνεχίζει να αλλάζει.

Αυτό οφείλεται στην εξέλιξη της τεχνολογίας και ένα παράδειγμα, σύμφωνα με την επικεφαλής της Oracle είναι ότι πλέον μπορούμε να αξιοποιήσουμε πραγματικά τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεση μας χρησιμοποιώντας λύσεις τεχνητής νοημοσύνης (AI), οι οποίες, μάλιστα, μπορούν να «τρέξουν» σε εξοπλισμό με ιδιαίτερα προσιτό κόστος.

«Το δυσκολότερο μέρος του μετασχηματισμού δεν είναι άλλο από το ότι θα πρέπει να επανασχεδιαστεί ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί και δρα μία επιχείρηση σε αυτό το νέο περιβάλλον», τόνισε η διευθύνουσα σύμβουλος της Oracle κατά τη διάρκεια της ομιλίας σε μία κατάμεστη αίθουσα στο συνεδριακό κέντρο ExCel.

Ένα σημείο που επέμεινε η κυρία Catz ήταν αυτό που είχε να κάνει με τις εφαρμογές (apps) της εταιρείας. Σημειωτέον πως η Oracle έγινε γνωστή ως μία εταιρεία επιχειρηματικού λογισμικού και ειδικά στις βάσεις δεδομένων (databases) είναι από την ίδρυση της μεταξύ των κορυφαίων «παικτών». Αυτό που τόνισε η κα Catz ήταν ότι η Oracle έχει επανασχεδιάσει όλο το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων και η προσπάθεια είναι διαρκής.

«Όταν ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια πριν από 16 χρόνια, δεν γνωρίζαμε ότι τα πάντα θα ήταν στο cloud» ανέφερε η επικεφαλής του αμερικανικού κολοσσού, ο οποίος, αξίζει να επισημανθεί πως ήταν από τους πρώτους που πίστεψε ότι οι εφαρμογές και οι διαδικασίες θα «ανέβουν» στο cloud και στο Διαδίκτυο.

Το επόμενο βήμα στις εφαρμογές και αυτό ήταν εμφανές τόσο στις παρουσιάσεις όσο και στον εκθεσιακό χώρο του Oracle OpenWorld Europe, είναι η αξιοποίηση των δεδομένων (data) απευθείας από τις εφαρμογές. Η Oracle κάνει λόγο για εφαρμογές που υποστηρίζονται από τα δεδομένα (data driven apps), μία προσέγγιση που δείχνει ιδιαίτερα αποδοτική.

Ο λόγος είναι πως πλέον οι εφαρμογές αξιοποιούν απευθείας όλες τις νέες τεχνολογίες, όπως είναι το machine learning, το ΑΙ, το blockchain και το ΙοΤ.

Ειδικά, η νέα έκδοση της Oracle Database ενσωματώνει πρακτικά όλες τις νέες τεχνολογίες. Για παράδειγμα, έχει αλγόριθμους machine learning στον πυρήνα της εφαρμογής, αξιοποιεί το blockchain προκειμένου να δημιουργεί πίνακες το περιεχόμενο των οποίων είναι απευθείας κρυπτογραφημένο, ενσωματώνει λειτουργίες social graph analytics, ενώ υποστηρίζει και την απευθείας ενσωμάτωση δεδομένων από IoT συσκευές.

Ακόμη, μία νέα λειτουργία είναι το continuous delivery που επιτρέπει τη συνεχή αναβάθμιση και βελτίωση των εφαρμογών χωρίς να χρειάζεται να σταματήσουν να λειτουργούν, κάτι πολύ σημαντικό σε μία εποχή που τα πάντα πρέπει να λειτουργούν συνεχώς.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της Oracle, η νέα εποχή των εφαρμογών τις θέλει να είναι αυτόνομες (autonomous) και οι autonomous databases αποτελούν μία από τις πιο θεμελιώδεις αλλαγές που έκανε ο αμερικανικός κολοσσός τα τελευταία χρόνια στο προϊόν που αποτελεί τη «ναυαρχίδα» του. Επιπλέον, μία άλλη εξέλιξη αφορά τη δυνατότητα να έχεις πολλές λειτουργίες μέσα σε μία εφαρμογή.

«Κάτι αντίστοιχο με το smartphone αλλα για τον κόσμο των επιχειρηματικών εφαρμογών» ανέφεραν τα στελέχη της Oracle.

Οι αλλαγές στις εφαρμογές απαιτούν, όπως είναι προφανές, και τη χρήση δεδομένων. Μέχρι τώρα, οι επιχειρήσεις προσπαθούσαν να συγκεντρώνουν δεδομένα αλλά πλέον αυτό δεν είναι αρκετό, όπως σημείωναν τα στελέχη της Oracle. Το επόμενο βήμα θέλει τα δεδομένα που θα χρησιμοποιούνται από τις ΑΙ εφαρμογές να είναι όσο το δυνατόν πιο ενημερωμένα και να μην περιέχουν άχρηστες πληροφορίες.

Αυτός είναι και ο λόγος που η Oracle προωθεί τη DataFox, μία εταιρεία που αγόρασε σχετικά πρόσφατα, και λειτουργεί ως μία «μηχανή» αναζήτησης δεδομένων για επιχειρήσεις. Η DataFox έχει φθάσει πλέον να έχει συγκεντρώσει αλλά και να «εκκαθαρίσει» δημόσια δεδομένα για πάνω από 1 εκατ. επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, τα οποία διαθέτει σε ενδιαφερόμενα μέρη.

Η διαφορά είναι πως τα δεδομένα που διαθέτει η DataFox έχουν επεξεργαστεί από την ομάδα της εταιρείας και η ποιότητα τους είναι τέτοια ώστε να βελτιώνεται η απόδοση των ΑΙ εφαρμογών που τα αξιοποιούν.

Σύμφωνα με την Oracle, έχουμε πλέον ξεπεράσει το σημείο όπου έπρεπε οι εταιρείες τεχνολογίας να «πιέζουν» τους πελάτες τους για την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και έχουμε φθάσει σε εκείνο όπου οι ίδιες οι επιχειρήσεις έρχονται και ζητάνε καινούριες λύσεις.

Ο λόγος δείχνει να είναι ότι βλέπουν τα οφέλη και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Σύμφωνα με μία νέα μελέτη της Enterprise Strategy Group και της Oracle, όπου συμμετείχαν 700 στελέχη από 13 χώρες και επιχειρήσεις, οι οργανισμοί που υιοθετούν την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες στις χρηματοοικονομικές και τις επιχειρησιακές τους λειτουργίες αυξάνουν τα ετήσια κέρδη τους κατά 80% πιο γρήγορα.

Η μελέτη κατέδειξε ότι οι αναδυόμενες τεχνολογίες – AI, Internet of Things (IoT), blockchain, ψηφιακοί βοηθοί (digital assistants) – έχουν ξεπεράσει το σημείο καμπής όσον αφορά την υιοθέτηση, ξεπερνούν τις προσδοκίες και δημιουργούν σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τους οργανισμούς.

Συγκεκριμένα, οι οργανισμοί που υιοθετούν τις αναδυόμενες τεχνολογίες στον τομέα των χρηματοοικονομικών έχουν πολύ μεγαλύτερα πλεονεκτήματα από τα αναμενόμενα:

Τα σφάλματα στους οργανισμούς χρηματοοικονομικών έχουν μείωση της τάξης του 37% κατά μέσο όρο.
Σε ποσοστό 72%, οι οργανισμοί που χρησιμοποιούν λύσεις AI έχουν καλύτερη κατανόηση της συνολικότερης απόδοσης των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων.

Σε ποσοστό 83%, τα στελέχη πιστεύουν ότι η AI θα αυτοματοποιήσει πλήρως τις διαδικασίες κλεισίματος οικονομικών περιόδων μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι ψηφιακοί βοηθοί αυξάνουν την παραγωγικότητα κατά 36% και επιταχύνουν τη χρηματοοικονομική ανάλυση κατά 38%.

Επίσης, το AI, το IoT, το blockchain και οι ψηφιακοί βοηθοί βοηθούν τους οργανισμούς να βελτιώσουν την ακρίβεια, την ταχύτητα και τη διορατικότητα στις διεργασίες και την εφοδιαστική αλυσίδα. Τα στελέχη που ερωτήθηκαν αναμένουν ότι θα υπάρξει πρόσθετη επιχειρηματική αξία καθώς οι εφαρμογές blockchain καθιερώνονται.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By