Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Oracle: H επόμενη γενιά του cloud είναι περισσότερο ασφαλής και ανοικτή σε συνεργασίες

Μία αρκετά διαφορετική και σαφώς εξελιγμένη και περισσότερο ασφαλή δεύτερη γενιά υποδομών cloud computing έχει ξεκινήσει να προωθεί στην παγκόσμια αγορά η Oracle, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών.

Και σύμφωνα με τα στελέχη της πλέον είναι οι ίδιες οι επιχειρήσεις που έρχονται και ζητούν υποδομές cloud προκειμένου να αξιοποιήσουν καλύτερα τις εφαρμογές και τα δεδομένα τους, τα οποία πλέον «ανεβαίνουν» στο Διαδίκτυο, μία προσέγγιση με πολλά μειονεκτήματα κυρίως όσον αφορά τις επιδόσεις αλλά και τη μείωση του κόστους.

Αυτό ήταν ένα από τα βασικά μηνύματα του φετινού Oracle OpenWorld Europe, της σημαντικότερης εκδήλωσης του αμερικανικού κολοσσού της πληροφορικής όσον αφορά την Γηραιά Ήπειρο, το οποίο πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες στο Λονδίνο.

Μία εκδήλωση που έδωσε την ευκαιρία στην Οracle να εξηγήσει λίγο παραπάνω τι σημαίνει η συνεργασία της με την Microsoft όσον αφορά τη διασύνδεση των cloud υποδομών τους, η οποία ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούνιο, προκαλώντας μεγάλη έκπληξη.

«Η δεύτερη γενιά του cloud είναι εκεί που κατευθυνόμαστε» τόνισε από την σκηνή του Oracle OpenWorld Europe η Safra Catz, διευθύνουσα σύμβουλος της Οracle, η οποία αναφέρθηκε στην νέα αρχιτεκτονική των cloud υποδομών της αμερικανικής εταιρείας όπου δίνεται μεγάλη σημασία στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών και στην ασφάλεια.

«Η δημόσια cloud υποδομή μας είναι και ασφαλής και πολύ καλή» τόνισε η κα Catz, επισημαίνοντας ότι και η ίδια η Oracle είναι σε public cloud υποδομή. «Έχουν πετύχει να αυτοματοποιήσουμε πολλές από τις διαδικασίες που ήταν χρονοβόρες και όλα να γίνονται μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Και αυτό φαίνεται πλέον και στα οικονομικά αποτελέσματα μας» επεσήμανε η κα Catz.

Ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε από το φετινό Oracle OpenWorld Europe είναι ότι το cloud έχει αρχίσει να «ωριμάζει». Όπως ανέφερε o Adam Sutherland, ανώτατος αντιπρόεδρος της Oracle για τον τομέα συστημάτων και τεχνολογίας, «υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τις ίδιες τις επιχειρήσεις για cloud υποδομές.

Το ζητάνε οι πελάτες τους και στη συνέχεια το ζητάνε από εμάς». Και όπως πρόσθεσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση του CNN Greece είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα περίοδος για την ίδια την Oracle, η οποία εξελίσσεται από προμηθευτές τεχνολογικών λύσεων σε έναν πάροχο υπηρεσιών και λύσεων που βασίζονται στο cloud.

Η «ωρίμανση» της προσέγγισης των πελατών προς το cloud επιφέρει και άλλες αλλαγές στη στρατηγική των μεγάλων «παικτών». Με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, τη συνεργασία μεταξύ Oracle και Microsoft, δύο εκ των μεγαλύτερων εταιρειών όσον αφορά την παροχή υποδομών cloud, προκειμένου να υπάρχει διασύνδεση μεταξύ των υποδομών τους.

Η συνεργασία ανακοινώθηκε και ξεκίνησε να υλοποιείται τον Ιούνιο του 2019 αλλά στο Λονδίνο ανακοινώθηκε η περαιτέρω επέκταση της συνεργασίας όσον αφορά τους πελάτες που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό γιατί η διασύνδεση είναι πλέον εφικτή και στις υποδομές που βρίσκονται στο Άμστερνταμ όπου έχει κατασκευαστεί ο σχετικός κόσμος διασύνδεσης.

«Αυτή η διασύνδεση αποτελεί μία βασική καινοτομία μας» τόνιζαν διαρκώς τα στελέχη της Oracle, τα οποία έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο συγκεκριμένο θέμα.

Παράλληλα, η Oracle ανακοίνωσε ότι επεκτείνει τις υποδομές της όσον την 2η γενιά του cloud της σε 5 ακόμη περιοχές (Αυστραλία, Καναδάς, Ιαπωνία, Ολλανδία και Σαουδική Αραβία) με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να φθάνει στις 21.

Ένα άλλο σημείο στο οποίο στάθηκαν αρκετές φορές τα στελέχη της Oracle ήταν αυτός της ασφάλειας που προσφέρει η cloud υποδομή του αμερικανικού κολοσσού.

Σύμφωνα με την κα Catz, η νέα αρχιτεκτονική στη Generation 2 Cloud υποδομή της Oracle έχει ως αποτέλεσμα τα δεδομένα του κάθε πελάτη να είναι ορατά μόνο στον ίδιο, ενώ επιπλέον η υποδομή έχει τη δυνατότητα να αποκόπτει τις διεργασίες που γίνονται από το υπόλοιπο δίκτυο. Κάτι που πρακτικά σημαίνει μεγαλύτερο επίπεδο ασφάλειας.

Όπως, επίσης, αναφέρθηκε αρκετά ότι η πλατφόρμα και οι εφαρμογές ενημερώνονται διαρκώς και χωρίς διακοπές με αποτέλεσμα να γίνονται πιο γρήγορα οι όποιες διορθώσεις απαιτούνται. Επιπλέον, η Oracle προσφέρει τη δυνατότητα για κρυπτογράφηση των δεδομένων στις εφαρμογές και ειδικότερα στις βάσεις δεδομένων.

Κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό προκειμένου να είναι σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα η ασφάλεια, ενώ ειδικά στις autonomous databases αυτή η προσέγγιση λειτουργεί ακόμη καλύτερα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By